Monday, 22 December 2014

Tabung buluh vs tabung subuh

true wealth equals happiness..it's not what u spend for yourself but rather what u give out or donate to others

my adik ada fwd satu blog link berkenaan tabung subuh ie HOW TO MAKE DONATION or MENDERMA everyday.tajuk entry tu KEAJAIBAN SEDEKAH SUBUH..memang sgt2 bermanfaat content tulisan blog entry tu..emm tak leh plak nak bukak blog link tu kat lappy me utk share linknya..(ada virus warning--masa bukak dgn hp boleh jer)

anyway, me share gist/intipati of the entry..ie the easiest way to make donation everyday...kita buat tabung subuh ie amik apa2 bekas sbg tabung..setiap kali slps solat subuh..letak duit dlm tu sambil niat apa2 jua hajat di hati..say letak RM1, lps sebulan dh terkumpul RM30, amik semua hasil derma dlm tabung tu. sedekah kat anak yatim, cthnya utk belanja breaksfast etc..there will be miracle after kita amalkan insya Allah..it varies from one person to another...keikhlasannya it's between us and Allah...insya Allah hidup kita lebih happy..rezeki dtg dlm pelbagai bentuk..tak semestinya in material form..cthnya dpermudahkan urusan (cthnya cepat dpt claim--aisehh my claim dari UKM tak dpt2 ni..dh dekat 2 bln-so stress gitu!)
dikurniakan kesihatan utk diri sendiri dan org2 yg kita syg, and nikmat Allah itu endless...semuanya kurniaannya



Tabung buluh tu--tabung ie savings yg kita buat utk diri sendiri--juga sgt penting utk kehidupan duniawi..esp time emergency terdesak nak pakai duit..me myself..savings dlm tabung haji..tu pun byk korek2 gak bila nak pakai duit one shot..kira save then amik then save lg ;)

so jom jom jom bertabung subuh selain bertabung buluh..
try it and kita sendiri yg akan rasa insya Allah--i pun baru nak try amalkan dan kenalah istiqamah ok bila buat apa2 good deeds :)



5 comments:

aimi said...

Ye, sgt setuju. Pesan abah, setiap hari kena sedeqah even sedikit (kalo byk lg bagus). Kadang2 kita terpilih bila org dtg minta tlg atau cari sedeqah dgn kita. Adakala kita yg kena mencari mereka andai hari tu xde yg dtg pd kita. Cuba setiap hari inshaAllah.N masa sedeqah pun niatkan utk org2 kita syg jgk. Sedeqah bkn hny bg duit, bg mkn ie belanja makan, share brg2 kita etc.

InshaAllah kita lebih gembira ie tenang hati, n dipermudahkan urusan (rezeki pun termasuk dlm segala urusan jgk:). Sekadar peringatan jgk pd diri jgn alpa n berkongsi nasihat dr abah :)

Mama Zharfan said...

tq emi for sharing :)

AyuArjuna BiGoshh said...

:) betul tu

Sharil Zairi said...

gud info.... tqvm

Nurul Aula A'Akif Fadzil said...

Buat dah nak kena konsisten sebab kekadang ade yang tersasar. Aduhai. Thank you for reminding

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails