Friday, 7 March 2014

Wrong decision 12 years ago

my 1st job...kat UOB..bermula jan 2001...and pd thn 2002, one of my colleagues yg buat part time jual insurance, telah memujuk utk amik GEL life insurance policy...i was so ignorant...zmn2 dulu kan..bujang2, tak de komitment...tak pikir pun psl islamic ker tak, syariah compliance ker tak...so obviously insurans nyawa yg me amik tu conventional...every month me bayar RM106.25...dh 12 thn me bayar dengan penuh taat setia gitu..kiranya total payment dh lebih RM14k tu...

and lately...terdetik rasa serba salah and tidak tenang..sbb me tahu and sedar insurans yg me amik dan bayar ni adalah non-syariah compliant....

kebetulan one of my coursemate yg juga my fb frens now keje sbg insurance agent (takaful)...so now me tgh consult dgn dia...memang my current insurance tu tak leh nak convert jd islamic/takaful...the only option yg me ada..terminate and then start/amik a new one...

harap2 dpt setel secepat mungkin...tp me memang tak mampu nak byr monthly premium byk2...sbb other than myself...my 2 boys pun...ada insurance gak (takaful siswa)..my hubby Etiqa...and for whole family..group insurance utk hospitalization...total commitment utk insurance pun lebih RM500 monthly :/

salam jumaat al mubarak 

6 comments:

Lin Azlina said...

sy amik takaful ikhlas.. tapi sygnya sy xbyr betul2.. belum sedar sgt kepntingan...now xde insuran apa2 pun..huhu

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Ezna said...

me pon mencari insurans yg syariah compliance. Dah ambik travel insurance, car insurance, motor insurance dan house loan yg islamic. Oh ya credit card pun islamic jugak... :-)

Uni Aqilah said...

mmm... tu lah kadang2 saya pun terasa macam banyaknya benda yang saya tak tau/aware of. dan kadang2 bila dah tersilap, peninglah kepala memikirkan camner nak betulkannya semula.

tapi kalau mz dah tau yang life insurance tu non-syariah compliant, haruslah amik tindakan sewajarnya.

saya satu family (me, husband, anak 2 orang) pun spend more than RM500 utk insurans ni.

begitulah realiti hidup sekarang.

Nafisa81 said...

bukan susah ke nak terminate,,itula...inilah..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

suz..nape kita pikir benda yg sama.. hari nie ila tiba2 tersedar ..insuran ila konvensional.. tapi ila lagila tak ada pilihan..sbb tak ada insuran akan terima ila lagi.. sbb ila ada sakit belakang tue.. so tpaksa teruskan.. so duit yg tersimpan buat masa sekarang ila akan keluarkan..guna utk bayar apa2 kecuali utk makan.takdenye ila nak biarkan duit tue tersimpan lama2 lagi dah.asal boleh je kuar ila kuarkan.. anak2 ila akan terminate asap.. diorang pun konvesional gak.. kalau takaful nie unit dia mmg mahal.. tapi takpela..nak ke syurga memang mahal ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails