Wednesday, 2 July 2014

Bajet lari | Bila wang terbang melayang2

ari isnin lps, MZ bwk keta gi service kat service centre..86k mileage..keta MZ dh berumur 2 tahun setengah lebih kurang.. so bln 10 nanti cukup 3 thn...bajet setiap kali gi service MZ kena byr around RM300-RM400..tp kalau major service bil akan jd dekat2 RM1k..

patutnya this time minor service jer..then tup2 staff kat honda service centre tu ckp kena tukar pad brake both dpn belakang..alahai...tak murah yer kosnya...dpn belakang pad brake harga RM743...so total bil RM918 :( :( abis terbang lari bajet raya MZ bln ni...
apo nak dikato...keta satu keperluan kat Msia ni..so nak tak nak memang kena ada bajet berterusan utk car maintenance esp bila kena tukar/repair benda yg tak dijangka2...


bln ni nak kena cari bajet utk allocation duit raya ie kena tukar duit kat bank..biasanya dlm 10 ari sblm abis ramadhan dh kena gigih pegi bank utk tukar duit raya...anak sedare MZ, 15 org sebelah MZ dan 10 org sebelah mr hubby...tak masuk sepupu sepapat dan sedare mare yg lain tu...

salam hari rabu di hari ke4 ramadhan...ari ni, esok dan lusa MZ kena attend internal course kat opis(9-12.30 everyday)

8 comments:

Mama Idlan Irsyad said...

adeh, kalau saya pakat tak raya la jawapnya..huhu

AyuArjuna BiGoshh said...

mmg kena berjimat skrg...

me pun mcm2 last min kena byr macam2 keta rosaklah..dugaan betul

Rizziela said...

memang pun..kalau bab kereta memang x blh nak bertolak ansur..sebab keperluan yang sangat2 perlu dijaga untuk keselamtan keluarga kan :D

Azura abd rahman said...

perkara yang tak terdega memang macam ni...huhu

Lin Azlina said...

mmg pun... ada jer duit kna standby tuk sbrg risiko.. sy ni nk kna tukar tayar da.. bajet lari...

Nafisa81 said...

Heh...byk juga duit raya yg nak disediakan tu... anak jiran...bff...pun kena bajet juga..

Zuraida Rahim said...

Wah.. boleh tahan harganya ye....

Chekgu Azrine said...

Tula..duit emergency orng panggilkan..takpe MZ..break pad tu penting tau..so takpela.melayang 1k pun..asakan perjalanan blk kg nti inshaAllah selamat dgn izinNya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails