Monday, 16 March 2015

Terpaksa jua jumpa specialist | syukur alhamdulillah

ari sabtu 2 minggu lps, my lil razeen mula batuk2..then batuk2 dan selsema tu jadi semakin teruk sbb batuk berkahak and bunyi wheezing kat dada mcm asthma gitu...

bwk razeen pegi GP (panel klinik), doc bg ubat nama ventolin..bg razeen minum ubat tu..tp tak de apa2 effect pun..

then dok ngadu2 sembang2 dgn tecahers razeen..ramai yg bagi mcm2 suggestion klinik..last2 me terbukak ati buat decision bwk razeen pegi klinik pakar kanak-kanak kat desa melawati..dekat jer dgn UIA, dlm 10 min drive jer..


masuk jer klinik tu..wahhhh ramainya org!! so lama lah menunggu queue utk jumpa doctor..
me sampai kat situ 3.30 ptg, 4.30 ptg baru sampai turn me
doktor hasmawati nama orgnya...soft spoken, pakai tudung labuh..memang puas ati dgn cara dia check and bg proper treatment...neb jap, then sedut gak ingus razeen guna alat kecik (manual)..then dpt berjenis2 ubat termasuk antibiotik...total bil RM171

alhamdulillah...razeen dh hampir sembuh 100%, ada sikit2 jer lg batuk2 nya..serasi dgn doktor hasmawati nampaknya :) at least dh ada alternatif sbb me seboleh mungkin tak mau razeen kena admitted kat ampang putri and kena buat fisioterapi tepuk2 and seduk kahak tu sbb nmpk sgt painful for a lil baby..

setiap ibu sanggup berkorban apa shj utk bg yg terbaik utk anak2nya...

5 comments:

Rai OurKizuna said...

tepuk2 tu boleh buat sendiri kat rumah.. buat air panas.. wapkan kat muka.. jangan dekat sangat.. lemas pulak.. pastu tepuk2 bagi longgar dada dia.. tak perlu sedut pun takpe.. prosedur ni utk elak dari kahak berkumpul kat paru paru supaya tak jadi jangkitan paru2..

Wan Amira Wan Salleh said...

Dr. Hasmawati dr paed Emir.. memang sangat soft spoken.. kalau nak pergi bawah hospital dekat damai service hospital melawati..

Diana Rashid said...

setuju dengan komen Rai.yang tepuk sampai keluar lendir tu boleh buat kat rumah je..

mikamusz said...

kak, cubalah bagi makan hati unta... In SHaa Allah, pengubat elakkan anak kena athma.. amik sikit je, goreng dalama kuali tanpa minyak, hancurkan and masukkan dalam bubur razeen...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
moga cepat sembuh
sekarang memang musim sakit kan3
sian anak2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails