Monday, 30 March 2015

The day I was diagnosed with VERTIGO

cerita bermula pada ptg isnin last week...time maghrib tu..tiba2 jer i rasa pening kepala berpusing2...i memang jenis yg sgt jarang sakit kepala and tak de langsung migraine..terasa pelik tp buat2 tak tahu jer...tak expect anything serious pun...so tido awal dgn harapan hilang pening kepala tu bila bangun esok pagi..

well..bangun pagi2 selasa tu...masih ada lagi rasa pening2 berat kepala..still buat dunno jer..gagahkan diri dgn rutin harian ie antar anak2 ke sek masing2...tp memang rasa dh semakin teruk berpusing2 kepala tu...
sampai jer kat opis..tak larat nak berjalan dah dari tempat parking ke bilik opis..kebetulan cuti semester (one week sem break kat my univ)..so mcm no one around...i gagahkan diri berjalan terhuyung hayang sbb nampak semua benda berpusing2 bergerak2 mcm  seolah2 kita naik bot gitu..berpaut dan pegang kat dinding..sampai jugak kat bilik opis..terus baring then terus call mr hubby ckp i sgt2 tak sihat tak boleh nak berjalan dah..

mr hubby terus amik EL,,dtg my opis..papah bwk pegi klinik UIA
GP kat klinik UIA diagnosis me as having VERTIGO --(i later google abaout it--memang match all the syndrome lah)..
so dpt injection, dpt ubat..mr hubby drive me home..rest kat umah...our satria tinggal kat my opis..


ptg selasa tu...tak byk prubahan..tp gagahkan diri ikut mr hubby fetch anak2 and me drive my cik city bwk balik umah..mr hubby drive satria...sampai kat tlight...pening yg amat sgt..sempat amik plastik..ha terus muntaj dlm keta...memang dh tahap extreme pening ni..

then bertahan jugak tak nak pegi hospital mlm tu sbb leceh nak angkut all my 3 kids kan..

pagi rabu...memang dh tak tahan sgt dah...Tuhan jer tahu mcm mana rasa seksa sakit kepala pening berpusing2 ni..i memang bed ridden tak boleh nak uruskan apa2 dh...ie keje2 umah and uruskan razeen..sbb i just baring jer on the bed..
mr hubby antar zharfan pegi sek, antar razeen pegi nursery..terus pecut pegi ER ampang putri specialist hospital..
masuk ER..dpt injection lagi
then naik wheelchair gi klinik specialist..
also same diaognosis..
Dr Abd Muin...check2 etc..
then bg 2 day MC..katanya me akan recover in 3-5 days..kalau after 5 days masih pening berpusing2..kena buat CT scan..
then balik umah..rest rest rest bed rest lah..:( 1st time i jd mcm ni..sampai tahap tak leh nak berjalan dgn stabil..

total bills..almost RM400 :( byr dgn duit dari poket sendiri (ie poket mr hubby)...
 insurance tak cover outpatient bills sbb insurance UIA hanya cover kalau masuk wad, tu pun cover 90% jer, bkn 100%




so ari ni..dh bukak sem..still not 100% pulih..tp recovering...ada lg balance 5-10% pening2..gagahkan diri sbb sgt byk commitment in life...
thanks utk semua kwn2 yg concerned dan mendoakan..
this week sgt bz sbb kena submit soalan utk final exam..

salam hari isnin

9 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

i first time dengan penyakit vertigo..onece u inform kat FB, I google about that..


Serius ...Suzz take care tau..jangan keje keras sgt .. :(

mama tisya said...

opismate pn ada kena gk pastu br google psl vertigo..kena rehat lg tu takut pening lg bertambah2 kn..smoga cpt baik

Mummy ZaraZarif said...

get well soon sis..

Nad MamaZN said...

take care kak suzie...

- dieyana - said...

dieyana pun ada vertigo ni..pening..pusing..langsung tak boleh nak buat kerja, org kampong ckp penyakit "rumah pusing", sampai satu tahap, saya muntah2...:-((
dieyana pernah buat wawancara (projek video multimedia) dgn doctor pakar vertigo di kota bharu..ada buku terbitan DBP juga pasal vertigo ni..moga mama zharfan cepat sembuh!

Ezna said...

Vertigo ni akan datang lagi suzz....bila bila masa. Bila datang, memang teruk. Hubby i kena last year banyak kali. Bila lepas tu istiqamah ambik pil habbatussawda, alhamdulilah. Hubby kata kadang2 pening juga tapi mild. Cubalah suzz. Banyak brand antaranya Minsyam. Dr. Kata vertigo ni akan baik sendiri. Bila tu tak tau Dr kata. Takde ubat lak untuk cure..... Dr bagi ubat kat hubby masa tu lepas tu ok lah then datang lagi....Dr bagi ubat ok lagi.....never ending gitu....

Sumijelly Sumi said...

pest time dgr penyakit ni..

apa2 pun semoga cepat sembuh yek

Sumijelly.com

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
iols pun kerap pening2
tapi kejap2 ja
angin, silap makan memang kena la
tapi lepas mkn ubat tido terus ok
ni 1st time dengor penyakit ni
nak kena google ni

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

selalu vertigo akan berulang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails