Tuesday, 21 April 2015

Antara terbeban dan tidak..

pembuka kata...syukur bagi yg ada income monthly, tak kisahlah income mkn gaji or income business or even dpt monthly allowance from spouse pun..
not sure about others, tp for me yg kategori middle income earner ni...memang terasa sgt2 dgn bebanan gst...of course kehidupan mesti diteruskan..bebel dlm hati jer...of course tak redho kalau hasil kutipan GST tu disalahgunakan ....

last week pegi service keta..normal service jer pun..bkn major service..biasanya normal service around RM300 jer kosnya (last service in january around RM280+)...last week, service keta...kena RM375..GST alone is RM21...RM21 tu for me memang bebanan sbb boleh cover my lunch expenses utk 3 hari (me spend around RM6+ for daily lunch)... :(

and tiap kali singgah beli apa2 kat giant or aeon..memang jelas terpapar kos GST yg dibayar--oh yeah..gst ni 'adil' sbb semua org pun kena byr bila beli brg..even beli groceries pun..item yg kena byr GST tu mcm lg byk dari iteam yg zero GST...anyway, rakyat marhaen...redho jerlah kot...sedey gak bila beli toys utk my boys pun kena byr GST...:(

my colleague (full professor age 50-Jusa A) yg income RM20k monthly pun ada komplen2 psl GST ni..kiranya kalau income RM20k pun boleh komplen, apatah lagi yg bilis2 mcm me ni...

sekian bebelan di tghari..life goes on..tp byk benda kena re-plan, re-think, cut here and there..

pic hiasan semata2...terapi diri...my cik dora...of course me dh slow down with my dora collection sbb menampung gst daily ..and agak2nya berapa yer total GST yg kita semua byr utk 30 days of april ni..


3 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sesuka hati nak suruh bayar gst
kat akhirat ramaila mintak kat puak2 tue balik
baru tau..

Diana Rashid said...

naka raya nanti lagi banyak belanja nak keluar..kena jimat dari sekarang..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam suzie,
niat tak betui
akhirat esok jawablaaaaaaaaaaaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails