Wednesday, 8 April 2015

Menghadapi era GST | azam peribadi

i believe that kebanyakan dari kita adalah dlm kategori golongan middle income earner...memang sgt2 terkesan lah di era gst ni..beli apa benda pun memang terpampang kos gst yg perlu dibayar..top up telefon pun (prepaid)--mr hubby memang guna prepaid, me guna postpaid...prepaid biasanya top up online guna m2u..memang kena byr caj gst 6%

and bila beli apa2 brg pun..majority of brg2lah..memang kena caj gst..or even if tak de gst pun, harga brg2 dh naik pun...so ultimate effect, end-user yg tanggung..
my sons beli toys pun kena gst..
me beli groceries--beli roti krim, beli shower gel etc...semua kena gst...and the list goes on and on..setiap hari bayar gst..kalau jumlah terkumpul sebulan maunya beratus2 RM byr gst, tu utk seorang rakyat tu....kalau 10j rakyat malaysia byr GST RM1 sorang pun...everyday RM10j gomen dpt collect..tu daily tu...maleh nak pikir..

so my personal resolution..of course belanja berhemah..tp benda2 yg wajib beli tu memang kena beli jugak wpun naik harga berganda2 pun..cth susu my lil razeen, diapers (sempat lah stock up 4 packs sblm gst start ari tu)..mknn pun everyday beli..

my azam..memang cut langsung buat masa ni utk beli baju or kasut or tudung baru--quit from buying these things..pakai yg mana2 ada jer...bj2 lil razeen dh byk beli sblm gst ari tu..lil razeen guna byk bj sbb bwk 2 set persalinan ke nursery, selain yg dipakai utk pegi nursery..bj2 zharfan & ariff...stop beli dulu buat masa ni..memang dh byk pun koleksi bj2 diaorg..tp kids grow up and size pun jd up..so eventually kena beli jugak when the time comes..

and psl holiday..mr hubby kata..ha..weolls pegi holiday bila MZ menang contest ajer alahai :p
alhamdulillah ada jugak rezeki dari contest ni..so holiday 1 may nanti 95% sponsored (menang contest safi shayla)..
holiday2 lain utk thn ni..tgk keadaaan kewangan gitu...kalau kebetulan ada bajet, bolehlah cuti2 msia lagi nanti..

errr pandora pun slow down utk beli2...byk let go gak mana2 yg ada..tp masih beli cuma slow down sikit...pandora tu my stress reliever, my theraphy so tak leh total quit :p :P

tu jerlah kot..
savings memang buat lah wpun sikit jer yg mampu disimpan secara regular..simpan dlm TH sbb plan nak buat haji bila razeen dh besar sikit..in few years time..moga2 dpt jadi tetamuNya menunaikan ibadah kelima...amiin..allahumma yassir..

pic selingan..my cik dora..me suka teddy bear..tu bear with gold heart tu my latest charm..antara charm yg mahal dlm koleksi charm yg me ada..sbb gold tu 14k gold..

7 comments:

mama tisya said...

cuba bli topup kt 7e..tk kena gst utk maxis, digi, celcom...sbb td br je bli tp utk umobile kena...pelik plak tk seragam...tp kalo m2u mmg kena gst...mmg lps gst nk membeli ni kena tgk2 gk kn

AyuArjuna BiGoshh said...

cgantek pandora

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yup memang terkesan.. maleh dah nak pikir... tak takut akhirat betul kenakan cukai zalim.. kita boleh lagi.. myg org takde duit caner? ? grrrrr

Chekgu Azrine said...

memang terasa sangatla ejak kerjaan umumkan psl GST..takde GST tu pun brg naik jugak...huhuhu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam suzie,
haah,
redha dalam keterpaksaan kan3

Diana Rashid said...

saya pun bab2 membeli baju2 beg apa semua ni dah stop kan dulu..bersabar jap untuk sampai shopping raya nanti..hahha

Ezna said...

Fuhhh charm yg ada gold mahal kan? I ada satu charm yg ada gold tapi sikit je gold kat cream cupcake tu.I punya charm cupcake. Murah sikit dari charm bear u ni.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails