Monday, 6 April 2015

Sehari di Tapah

hari jumaat lps (tak sempat tulis blog entry)..sbbnya pagi2 lagi me and my colleagues (ie research team yg berjumlah 5 org including myself) bertolak ke Tapah..

not really for fun tp urusan rasmi..well..we have been carrying on a research project pertaining to traditional cultural expression..so part of the work..kena collect data..kena interview respondents..
mula2 weolls pegi JAKOA kat tapah, then one officer follow us to visit some respondents kat perkampungan org asli kat area Tapah..specifically 'orang Semai'.

let me tepek pics..biarlah gambar berbicara...
err me citer based on gambar yg me sempat snap2 lah..

ni part of pemandangan masa otw masuk dlm perkampungan org asli kat Batu 14 Tapah


back to basic...ni pemandangan dlm rumah salah seorg our respondent

rumah yg sgt cantik...comfy..unik...mcm travel to another world jer...sbb jauh sgt beza umah ni dgn umah2 moden yg biasa kita lihat kat bandar2...

ni cendol..me singgah mkn kat gerai ...kat Bt 3, Tapah

some other houses yg sgt common pemandangan di kg org asli Semai kat Tapah...biasanya diaorg lebih selesa stay kat umah2 gini berbanding umah PPRT yg disediakan oleh JAKOA

ni plak hasil craft...ni dinding yg dibuat dari batang pokok bertam...unik dan kreatif sgt!

part of hasil craft..

that's our lead researcher ie ketua projek..weolls pegi pun naik keta dia..selesa jer travel naik her estima

guess what is this??? nilah tongkat ali!!

ni nama kedai kecik yg kami singgah tu...Bah Dek Kraf...Bah tu nama sbg tanda org lelaki bagi puak Semai,..kalau perempuan, nama Wak xxxx

jauh berjalan luas pemandangan..sambil buat keje research..byk benda yg menginsafkan jugak..tgk dgn mata sendiri...taraf hidup org asli yg rata2nya sgt miskin..
and then 99% beragama animisme dan juga kristian...

till then
salam ari isnin
life is hectic as usual...selagi bernafas di dunia ini..

6 comments:

alia haryanie said...

assalamualaikum...jemput singgah di blog sy.

Cheritera Kami said...

dorang ni tersepit antara kekalkan tradisi dan juga kemodenan

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam suzie,
best3
buat la entry lagi he3

Miz Eija said...

salam perkenalan mama zharfan.. wah best nya dapat jalan2 sambil buat kerja.. btw,, panas2 pekena cendol mmg mengancam heheee... jemput singgah blog eija juga yer

#folower 2822 :)

Diana Rashid said...

rumah kalau bumbung atap mesti sejuk je...

Ezna said...

dinding tu macam seni kat sekolah jer. Teknik anyaman....Jauh perjalanan luas permandangan....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails