Monday, 26 January 2015

Bonus ASB vs bonus Tabung Haji

err bonus ASB me tak tahu menahu pun..sebabnya memang tak de akaun ASB and memang tak pernah simpan dlm ASB...sbb musabbanya...my parents memang tak ajar dan tak bagi simpan duit dlm ASB so memang dh terbiasa dgn that ajaranlah..yg my mom and late dad ajar...kena simpan duit dlm tabung haji ajer...



bila dh besar panjang ni..so memang baca gaklah psl hukum simpan duit dlm ASB..ada dua pendapat..satu harus..satu lg mcm ada syubhah plak sbb katanya tak syariah compliant (kalau tak silap..reasonnya ASB ada melabur dlm perniaagaan yg melibatkan syubhah/riba..wallahualam)...me tak extreme sgtlah bab2 ASB ni...yg penting..me rasa savings ni keperluan hidup kat dunia ni esp kalau ada anak2 kan...me gigih savings kat TH sbb memang berniat dan plan nak tunaikan haji..moga2 dpt mengerjakan fardhu yg ke5 ni sblm umur 45 tahun..Allhumma yassir

anyway, those yg savings kat TH..mesti senyum2 sbb dividend dh masuk semlm..rate 6.25.not badlah..cthnya kalau savings RM100k, dptlah bonus/dividend RM6,250..byk tu!! sbb cash..anyway...jauhhhh lagi lah my savings nak cecah RM100k ni...nak sampai separuh pun semput..sbbnya kdg2 amik gak duit dlm TH bila terdesak/emergency..tu jd lmbt mcm siput tu savings nak menimbun

salam hari isnin..moga2 hidup kita seindah pelangi selepas hujan gerimis..

6 comments:

Merlyn Hasshim said...

Berkenaan ASB , dah keluarkan semua simpanan dlm tu, cuma tinggalkan dividen sahaja. so dah bertahun tahun ni, dividen pun dah beranak pinak. any idea nak guna utk apa? or just biarkan sahaja? sebab I berpendapat ASB tu meragukan, sebab tu I tak ambil dividen.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

insya allah..indah2 selepas gerimis.. asb ila dah 0 kihkih

Ayu azmir said...

simpan sikit sikit lama lama nanti jadi bukit

nor_farihan said...

thanks for the info hehe...boleh lah g tabung haji pasni hamek duit haha...

Nurul Aula said...

boleh tu nak capai yang penting kenala increase kan input tu eheheh.
All the best

juelee said...

betul tu yg penting ada saving utk emergency kan. pasal ASB tu sy amek pendekatan sekiranya rasa ragu2 sbb byk fatwa kan, kita bayarlah zakat utk sucikan balik harta. that the least we can do, kalau nk simpan kat ASB. hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails