Tuesday, 27 January 2015

Obsesi vs terapi

lain org lain ragamnya...me rasa kebanyakan wanita dewasa (ie yg umur 30s or late 20s) mesti ada hobi or passion which sometimes lead to 'obsesi' (obsession)..

standardlah kalau pompuan suka beli baju, handbag, kasut, accessories, tudung etc...kalau tak, tak lakulah plak brg2 yg org jual online dan offline tu kan hehehhe

bg MZ..bermusim gak kot benda2 ni...last year..suka beli tudung fareeda ori..tp tak sampai tahap obsesi kot..sbb collection fareeda ori yg MZ sempat beli so far ada less than one dozen pun..tu pun semput sbb harga dekat2 RM200 sehelai..alahai...then bertukar arah beli 3 layer chiffon from some other online boutiques tp kualiti 99% sama dan harga separuh dari harga fnj ori..so gilir2lah pakai all these collections..

then time dlm pantang..obsesi lain plak..ie suka sgt beli dress...sbb perasaan dan juga perasan hahahah nak slim semula lps gomoks selama 9 bulan..so now memang dh ada lebih 20 helai dress pelbagai design dan kaler..then rasa dh tak obses dh..gilir2 pakai jer mana yg ada tu pun tak terpakai semua sbb ada few yg sukaaa pakai so kerap ulang2 pakai yg suka tu lah..

handbag..tak pernah obses...tak tau naper..kebetulan time adik me pegi US, terus kirim 2 bijik Coach..so stop kat situ ajer..pakai jerlah Coach ni sampai buruks, puasa ati sbb ori kan..ada dua so yg satu lg (kaler pink) lom pakai pun..dok lenjan yg kaler brown ni..

kasut, sandal, wedges..tak delah obses..tp kerap gak beli bila pegi AEON..harga mampu milik sbb semua bwh RM100 jer..ada gak few times beli2 then balik2 tak berkenan/tak selesa..so cepat2 jual as preloved kat FB hehhehe wpun rugi tp masih dpt duitlah..better dari wasted buang or tersadai sampai rosak dlm almari kasut tu..

obsesi terbaru ..yg kdg kala merabakkan poket..PANDORA lah...especially bila dh jd member PANDORA EXCLUSIVE CLUB kat FB (secret group ni)..nama lg exclusive kan..so memang bukan public/open group lah..camner kalau nak join/jd member? biasanya existing member kena vouch/recommned kat admin so admin akan approve gitu..admin PEC ni sgt professional and efficient :)



Pandora a.k.a cik dora ni..harga memang beratus2 lah(kalau byk charms and bracelet/bangle..memang ribu2 RMlah)..charm paling murah harga RM126 seketul, ada yg RM169 seketul...byk gak charm yg harga above RM200..yg tu pandora silver 925..

and now ada plak versi limited edition pandora rose gold..pyh lah bila dh ter suka dan ter jatuh chenta..mana nak korek tabung sbb tabung dh kosong..
so one good way utk dapatkan dana beli pandora..ha..jual my existing collection..



so dh jual pun my pepel collection (gmbr kat atas ni)..sbb gigih nak beli rose gold bracelet dan 2 ketul charms rose gold...pre order dari US..so bln mac baru dpt ni...

ada org kata rugi beli pandora, better beli emas..well..in terms of nak convert to cash tu...wpun pandora bkn mcm 916 ie anytime boleh jual kat mana2 kedai emas..tp boleh jer jual balik pandora ori ni kalau dh bosan..jual among pandora lovers..laku jer (in fact sgt lariss) wpun harga jatuh sikit tp still ok..masih boleh dpt cash gitu

nilah pandora rose gold ..my obsesi terbaru..


bottom line..pandai2lah handle obsesi..selagi tak affect financial utk family dan other priorities, should be ok ;) after all, life is too short to wear boring accessories ;) do what u love and take it as theraphy :)

4 comments:

Cik Puan Tqah said...

kak suzi mmg bawak pengaruh tauuu..huhu

Wan Amira Wan Salleh said...

i tak tau obsesi apa la ni haha..

btw, nak mintak pendapat u since im not pandora lover, what is the latest trend ni, i nak beli satu chain pandora nak hadiahkan dekat kakak ipar i.. can u suggest.. my SIL gile pandora jugak, i takut i beli sekali dah lapok telan zaman huhu

thanks

AyuArjuna BiGoshh said...

i pulak obses dgn baju dan kasut...huhuhu

beli lps tu x guna...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang betul2 obses dgn pandora nie.. sbb entry panjang haha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails