Monday, 26 October 2015

Whatever profession that we have..

just be thankful and count our blessings..

last week..viral psl komen yg mempertikaikan keje sbg cikgu..kononnya untunglah cikgu sbb dpt cuti time jerebu..and parents regard teachers as babysitters, and ada yg memperlekehkan kerjaya guru as low class low education ...emmm..may be those yg komen mcm tu..mind setting zmn tok kadok kot.. and must always remember..whoever we are today, it's because of our teachers..jasa yg tak boleh dibalas wpun dgn segunung emas..cikgu nowadays mostly ada degree, ada yg ada masters pun..so sama jer level mcm keje2 yg lain jugak ,in fact nobler and lebih mulia

apa jua kerjaya yg kita lakukan, just appreciate it, bersyukurlah..
fitrah manusia..mesti nampak kerja org lain lg besh dari keje kita kan..as proverb says...grass looks greener at your neighbour's house..

as for myself...memang rasa sedikit jeles (tipu lah kalau tak jeles)..knowing that my peers, coursemates..yg keje bidang corporate (mkn gaji)..average gaji RM10k minimum...RM10k-RM15k tu average lah at my age...myself..lambt lagi nak cecah that rate laaa...
and tgk kwn2 yg jd full time housewife-pun rasa jeles, sbb their husbands can afford to support their life...
then cepat2 istighfar..remind myself..i'm happy with my job, with my profession..

and this is what my peers said about my job (in our wasup group)..




so rasa syukur sgt2..self-reminder for me yg selalu alpa and kdg2 take things for granted gitu..

alhamdulillah 'ala kulli haal..

8 comments:

Ayumieka said...

sangat betul dan setuju... cemburu dengan orang lain tu boleh tapi jgan tahap dengki khianat. dan paling penting bersyukur dengan sape diri kita dan apa yang kita ada kerana itu yang terbaik buat kita.

AyuArjuna BiGoshh said...

i love my profession..sebab i suka mengajar...

so i will miss this soon...

LYAfrina said...

lya plok suka n syukur setiap kerja sbb niat utama nk mcari rzeki...
skarang kbykan study course lain, bila kerja bidang lain..xleh nk memilih sgt.. melainkan y ambk pkhususan medic, etc..confirm akan kerja mgikut kursus y diambil..

dan,, psl cikgu dpt cuti tu, sikit pon xde rsa jeles..sbb lya tgk pjlanan sbg guru x sperti y kt bygkan...ct pnjang hujung tahun.. sbnarnya, walaupon ct pnjang.. tp ade kerja/task y perlu disiapkan sblm buka sekolah..dgn mesyuarat lg..cikgu skarang x sama mcm dulu... sbb cg skarang terbeban dgn byk kerja pkeranian lagi..mgajar lagi , aktiviti kokurikulum dan macam2.. just tgk pgalaman kakak2 lya y jd guru & arwah ayah... nampak penat sgt..

Nafisa81 said...

Tetiba rasa bersyukur resign engineer jadi surirumah...

Ezna Ahmad Khalili said...

Sentiasa bersyukur dengan apa yg kita ada....:)

Wan Amira Wan Salleh said...

selagi nama manusia kan..

as for my self. i belum lagi dapat buat ape yang i nak buat.. but maybe one fine day ..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bersyukur dgna apa yg kita ada
lately nie suzz.. lepas khairy lahir..lepas lalui mcm2 dugaan dgn khairy
lepas balik mekah
lagi rasa tenang
bukan banyak sangat duit pun
cuma sampai satau tahap.. tenangnya rasa... sampai cakap
ahh malasla nak pk.. esok punya rezeki nanti adalah Allah bagi :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pasal yg guru tue..
malas nak comment for me dibesar2kan sangat isu tue
mungkin sebab ila tak rasa apa pun cikgu cuti
biarlah .. dah diorang dapat cuti .. diorang cuti pun 7 hari je setahun
cuti sekolah yalah memang dapat cuti
tapi kengkadang ada kusus jugak..


kalau ada parents yg comment isu terpaksa bawak anak ke sekolah tue
yala diorang takut bos marah..
tapi rasanya tak pernah pun anggap cikgu2 babysitter
yang terus jump to conclusion parents nie rasa cikgu2 babysitter kenapa pulak?

cubala bawak2 bertenang sikit
banyak lagi benda lain lagi besar nak dijadikan isu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails