Sunday, 27 December 2015

Alternative savings

cash savings is good...and kalau nak varietykan savings, boleh gak beli gold bar 999..semua kedai emas pun ada jual gold bar 999, ada 1 g, 2 g, 5 g, 10 g, etc..

why gold bar? sbbnya kalau beli gold bar, tak pyh byr kos upah/workmanship mcm yg kita byr time beli gold jewelleries 916..
and emas 999 ni susut nilai pun slightly better compared to 916...

ni snap2 pic kat pohkong alpha angle wangsa maju

and one tip..based on my personal experience,,,.kalau beli gold bar kat one specific kedai emas..make sure simpan semua resit, original box etc...so that kalau rasa nak pakai cash.nak convert cash, bwk jer that gold bar to the same kedai..outlet yg lain pun tak per asalkan kedai yg sama..cthnya poh kong etc

sbbnya..ari tu MZ ada menang one lil piece of gold bar from pohkong..so pegi jual kat poh kong jugak...harga time beli RM189 per/g..harga time nak jual balik..pohkong amik RM159..kalau jual kat kedai lain, cthnya habib, dtree etc, diaorg amik RM123+ gitu jer per/gm..memang jauh gak bezanya tu!

2 comments:

Eyriqazz GTO said...

Saya rekomenkan alternatif lain saving antaranya asb,tabung haji, unit trust,etc...

Salina@IbuAqil said...

Baru tau ni mama..
Maknanya kalau beli di pohkong tukar jual blk pun di pohkong jgk ye..
Bleh jgk nak guna kalau sesak2 gold bar tu kn..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails