Wednesday, 23 December 2015

Cuti2 Seoul | our 4 star hotel


lps setel dh jumpa our tour guide nama Mr Luqman yg fetch us from Incheon airport (i will write a separate entry about the tour guide), so kami terus menuju ke hotel...standard check-in time is 2 pm, so we thought we wanna leave all the luggage kat hotel receptionist..

hotel ni MZ booked via agoda, 4 star rating, nama hotel ni Oriens Hotel...kat area Myeongdong...area ni happening sbb area shopping gitu..so masa 2nd and 3rd nite...some of us jalan kaki jer ronda2 tempat shopping


errr why this hotel? MZ memang gamble jer pilih2 hotel via agoda...target nak dok hotel yg super comfy (tp tak mampu laaa nak byr 5 star rating punya)..tak mau hotel bajet2 sbb weolls dtg in  a group kan, ada baby and kids and ada my mom..
sbb RM sgt menjunam ratenya..so most hotel yg besh2 sgt mahal bila convert to RM..stress time surfing agoda

last2 decided nak amik Oriens hotel ni sbb suite/condo style..ada 2 rooms gitu..time booking, kena byr in full terus...MZ byr around RM1800 for one suite (ie 2 rooms)--rate lps convert RM, tp katanya utk 3 adults..
MZ pernah baca, kalau kat Japan, diaorg sgt strict bab2 berapa org boleh stay kat one room..so memang bersedia gaklah in case kena byr extra sbb memang weolls more than 3 adults kan.


so to cut the story short, time nak check in, receptionist suruh byr extra lagi..sbb total ada 4 adults, zharfan and ariff pun dikira adult..so total 6 adults katanya..end up kena byr lagi RM1100+ for 3 nite stay...memang dh ready credit card awal2..yg penting selesa kan...nak argue pun tak leh sbb that's their rules and policies (ie kids aged 6-12 dikira adults)

end up..RM900+ pernite for one suite (ie 2 rooms) ie lps convert korean won to RM--kalau RM tinggi rate, tak de prob pun sebenarnya..tp sadly our RM memang sgt rendah ratenya--penat kalau gi holiday abroad..

so dpt lah one addtional bed and 2 thick blanket...then boleh early check in--sbb dh byr extra tuuuuu

ni pic additional bed yg diletakkan di ruang tamu.snap pic ni time bilik dh sepah2 ahhaah

kitchen yg sgt modern dan cantik--siyeslah fell in love!! ada built in fridge and rak2 pinggan yg sgt moden (all built in so tak nampak pun ada rak2)

sbb tak cover breakfast, so pg2 me panaskan Brahim lah...nasi & lauk2 brahim..lunch and dinner dh byr siap2 kat tour guide sbb our ground package covers those meals



ni suasana dm suite right after check in


tu ruang tamu..ada LED tv gak...ada sofa..memang perfect utk lepak2..ada balcony gak..bukak jer sliding door..udara beku lah masuk sbb winter kan

ni master bedroom..me tido dgn my my razeen and my mom :)

pintu tu..pintu bilik air (ada bath tub)

not in pic, ada lagi satu bedroom with single bed..my niece dok kat bilik tu
overall utk suite ni, ada 2 bathrooms a.k.a toilet yg sgt selesa, bersih dan cantik

siyesly memang suka and puas ati dgn hotel ni (errr patutlah harga pun tak murah)
so review kat agoda tu memang tepat lah!
everyday rasa happy nak balik and dok lepak2 kat hotel lama2 sbb sgt selesa dan cantik sungguh..feeling2 dok condo gitu hehhehe
my mom lg kelakar..lps ronda2 half day everyday (ikut itinerary--dia selalu ckp nak balik bilik hahhah--sbb selesa dok dlm bilik yg hangat--heaternya memang superb!)

next entry..citer shopping ari pertama..ie lps weolls settle check-in and tinggallkan all luggage kat hotel room

8 comments:

cik hani said...

Ha'ah..cantek la dapur nya..putih bersih dan nampak simple..

AyuArjuna BiGoshh said...

mahal juga..

takpe sekali sekala hehe

juelee said...

aah skang nk travel oversea pk byk kali sbb teruk sgt RM kita.. btw, sy kalau g obersea akan book via airBNB cheaper and puas ati. Boleh la MZ try next time

mama tisya said...

dpt bilik yg ada kitchen camni jimat leh masak2...sbb food kt sana tk smua org bole mkn menu korea..melainkan menu arab mcm kebab or nasi arab...dlu ms pegi pn rsnye seminggu kt sana 2 x je kot mkn menu korea..selebihnya mkn nasi amsak sdiri hehe

Wan Amira Wan Salleh said...

so cute la ur mum..

nurin khairi said...

MZ..saya silent reader kat blog ni.. nak tanya sikit.. sbrnye tgh look around for korea punya hotel. haritu ternampak dlm agoda ttg oriens hotel ni, mcm best sbb utk double bed harga dia hampir sama je dgn guesthouse yang 2* (skrg agoda tgh offer RM 300 gitu tapi sgt limited). sbb kalau boleh nak yg ada dapur, terbaik la yg ni dapur sendiri.

anyway, lepas tu tergerak nak cek blk blog MZ tengok MZ dok hotel mana. lepas tu nampak u tulis oriens hotel, mmg sah2 tang tu jugak dah tersangkut kat hotel ni sbb MZ cakap sgt best. tapi masalahnya travel agent saya kata dlm system dia hotel ni dah habis huhu sedeyyy.. agoda and booking.com masih ada lagi, tapi agent tgh cuba usahakan jugak.

sbrnye saya nak tanya sikit. sorry pjg pulak. kami berempat: ada anak 3 thn 11 bulan at time of travel and 3 bulan. nak tanya:

1. kalau saya ambik twin bed, katil single tu besar tak agak2nya utk suami and anak 4 thn tu? sbb selalunya hotel camni, katil single dia besar..bukan cam katil single kat rumah tu.

2. MZ kata 6 tahun ke atas baru dia kira sbg adult kan? sbb banyak conflicting details kat website dia.. kat agoda kata 4 tahun ke atas dikira adult. kat website kata 37 bulan ke atas ie 3 tahun gitu. so nak confirm is it vary according to rooms ke ataupun mmg betul 6 thn ke atas.. kalau 4 atau 6 tahun ke atas lega la..

sorry pjg pulak but hope u can answer my queries.

Mama Zharfan said...

@nurin : actually hotel tu agak strict dari segi bilangan guest utk check in hotel..my kids semua dikira adult kecuali my baby (umur setahun) -my boys umur 6 tahun dan 11 tahun--so dua2 tu adults kiranya!..tu end up byr on the spot RM1k+ utk top up..time online booking..dh byr RM2800 (harga promo utk 3 nites kat suite tu)..feel free to wasup me kalau nak tanya details --setakat yg i tahu lah-- 0129741376

size twin bed tu besar--memang i tido dgn my mom dan my baby kat atas katil tu ie 2 adult one baby for that twin bed

nurin khairi said...

tq for the whatsapp reply..nampak gaya saya tak jadik la nak duduk sini, takut kena extra charge pulak..

oh ye kalau sempat join la giveaway saya utk menang resort stay ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails