Monday, 28 December 2015

Shopping @Gwangjang & Namdaemun market, Seoul


ni entry ketiga dlm series cuti2 seoul..oh yeah...shopping time!! part yg wajib dan paling besh setiap kali pegi holiday especially overseas
lps dh settle check in--terus kuar utk shopping plak!! suhu sejuk tapi bearable..pakai winter jacket kan..so kira oklah :) suhu yg tak de kat Msia gitu..now dh merindui winter heheheh

1st, our tour guide bwk pegi ronda2 beli2 souvenirs kat Namdaemun market--mcm stall2 kecik and bazar gitu...the kelakar part--ramainya tourists Msia kat area ni!!!!!!!! and byk jugak seller yg pandai sebut some common terms dlm bahasa melayu..cthnya harga brgan etc

most barang harga2 ribu2 won of course..senang jer nak convert...utk bg mudah, just darab 4--cthnya fridge magnet harga 10,000 won utk satu set (few pieces)--so convert RM--10x4 (ie abaikan digit ribu2 tu)--so it means RM40 dlm RM lah...cthnya kalau 4 ketul, harga seketul ialah RM10 gitu!!

me tepek pics sambil selit2 citer ok!!



ala2 petaling street kat msia...jauh jugak kami menapak ie ronda2 cuci mata sblm singgah beli2

see...giller byk ada mcm2 souvenirs!!

nak beli apa yer tu cik abang :p

MZ and beloved mom!!!one of sweetest moments setiap kali dpt bwk my mom holiday sama2..sementara Tuhan bagi pinjam my mom to me and my siblings

lps settle beli fridge magnet, key chain, set sudu etc..weolls pegi shopping korean brooches!!

siyes rambang mata!! price starts from 2000 won (ie RM8 and above)...yg cantik2 harga 8000 won ie RM40 each..MZ beli tak byk pun...then bila balik msia mcm nyesal plak hahahah

saya dan si dia

seiras eh?

nilah nama tempat/kedai/bazar di mana kami beli fridge magnet and mcm2 souvenirs

ok, beli t-shirt plak!! antara item wajib dibeli sbg kenangan..harga affordable sbb 3 pieces around 10,000 won jer

razeen dh boring and sbb sejuk gak tuuuu

kita minum dulu..ie razeen minum susu dulu hehhehe

4 heroes in my life!! posing2 sambil tunggu nenek pilih2  beli t-shirt utk anak cucu di msia




 nilah hyundai starex yg kami naik sepanjang 4 hari kat seoul..siyes besh sbb sgt baru (3 months old usia starex ni)

lps settle kat Namdaemun market, weolls singgah jap kat Gwangjang-my niece beli korean cotton yg sgt cantik...me tak beli sbb memang tak pakai kain cotton

lps tu weolls pegi lunch kat halal restoran (korean food)..somewhere near Itaewon mosque ie antara satu2nya masjid yg wujud kat seoul..lunchnya dh termasuk dlm pakej yg MZ byr kat tour guide..mknn sgt sedap sbb time winter weolls rasa sgt cepat lapar gitu..

random pics..tak proper sgt picsnya sbb bz nak mkn and razeen plak buat perangai kacau mamanya nak mkn :p

pinggan kecik2 ni...appetizer jer ni..ada telur dadar (versi korea), ikan bilis goreng , seaweed goreng, kimchi etc etc

tu staff kat restoran..nama restoran ni "Makan Restaurant"..owner and staff semuanya korean


mangkuk besar2 tu main dish/lauk..ada beef ie daging goreng kicap yg sgt sedap!!!

nasinya mcm beras pulut..bentuk bulat2..sticky rice gitu..dihidang dlm mangkuk..weolls bantai mkn guna tangan gak

ni kedai ice-cream ie kedai yg lokasinya oppisite masjid--weolls pegi solat jama' taqdim lps setel lunch..nearby Makan Restaurant tadi

memang byk restoran turki kat seoul ie pilihan halal food gitu..feeling2 pegi turkey la plak :p

nilah masjid Itaewon..weolls solat kat sini masa 1st day and 3rd day tour kat Seoul..


end of this entry..next entry..tunggu...

9 comments:

cik hani said...

alahai..bestnya jalan-jalan kat sana, boleh shopping2 dan kenal tempat orang..

Nana said...

bestnya
korea ni mmg tempat yg saya teringin sangat nak pegi
harap satu ari nnt ada rezeki jejak korea

Wan Amira Wan Salleh said...

seornok tengok your mum. she looks very happy. i ni kalau pergi korea sure part makan haru, i tak bley telan korean food huhu

mama tisya said...

part brooch tu mmg rambang mata...my mom mmg peminat brooch sakan juga die dok borong hehe...kita just bli yg kecik2 je ...

Salina@IbuAqil said...

Best nya sis..
Amboi sronok kemain mak sis ekk..
Sengeh je dia..
Sama je senyum nya emak dgn anak..
Hihihi!

AyuArjuna BiGoshh said...

u ngan hubby memang seiras :)

Eliss Mie said...

belum pernah cuba makanan korea. kena cuba ni, kalu boleh telan boleh pi korea..hehehe

Ezna Ahmad Khalili said...

I pernah makan korean food.

Ezna Ahmad Khalili said...

I x pernah makan korean food. Confirm i bawak beg makanan..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails