Tuesday, 12 October 2010

me & implanon --my personal experience

alkisahnya me terbaca kat harian metro online, psl soal jwb implanon by a doctor...

ni me copy paste:

Kaedah implan, tak seperti kaedah pil perancang, tidak memerlukan peringatan ini. Setelah dipasang, anda tidak perlu risau mengenai kehamilan memandangkan keberkesanannya adalah yang paling tinggi berbanding kaedah lain iaitu menghampiri 100 peratus.

Untuk makluman, tiada satu pun kaedah yang dilabelkan sebagai 100 peratus berkesan.


Setiap jenis kaedah yang dikategorikan sebagai sangat berkesan (implan, suntikan depo, pil, alat dalam rahim dan seumpamanya) mempunyai kesan sampingan tersendiri.

Bagi kaedah implan, masalah yang boleh dialami adalah haid yang menjadi sangat sedikit (oligomenorea) atau tiada haid langsung (amenorea). Memandangkan kaedah ini paling berkesan, kemungkinan ketiadaan haid itu disebabkan oleh kehamilan secara amnya boleh dikatakan sangat tipis.

Ada wanita yang dapat menerima ketiadaan haid ini malah menyukainya kerana mereka bebas untuk menjalankan ibadat keagamaan dan tiada halangan hubungan seks.

Ada wanita pula yang tidak menyukainya kerana berasakan seperti ‘bukan wanita’ lagi. Usah bimbang, ia bukan disebabkan oleh haid anda tertahan di dalam, tetapi sebenarnya disebabkan lapisan baru haid anda kini semakin nipis akibat kesan hormon implan terbabit.

my personal experience:

yepp, me memang dh tak ada menses since April...me psg implanon bln Jan, menses Feb+Mac, then terus stop until today..memang rasa agak pelik jugaklah kdg2 tu---tp me dpt puasa penuh thn ni ;)

sakit tak masa psg tu?
doktor bius kat lengan tu, then me tak tgk lah prosesnya sbb ngeri, hubby kata ngeri gak, sbb doktor toreh, then masukkan benda tu, then letak plaster.


lama tak proses psgnya? 10 min ajer ;)
lps psg, tak sakit sbb ada lg kesan ubat bius, then abis bius, sakit gak, sbb luka kan, tp tak jahit pun
plaster bukak lps few days...dh sembuh pun

besar tak saiz alat/benda tu? sama besar dgn sebatang mancis ajer..
implanon ni tahan for max 3 years, tp kalau me nak preggy lagi, just remove ajer, anytime boleh remove, tp doktor lah kena buat ..menses akan back to normal cycle in few months

me pilih implanon sbb cara ni antara yg paling berkesan..almost 100%
cara2 lain yg me dh try like suntikan depo every 3 months, tak convenient --kena ulang2 alik cucuk, and me gain weight gak
me guna k*****m gak, tp tak selesa..
nak kira2 waktu subur, sgt risky..
me tak suka mkn pills..
IUCD sbb me tak suka nak kena msauk alat dari bawah..and ramai plak kes2 yg me jumpa ter preggy even pakai IUCD pun, ie tahap keberkesanan kurang meyakinkan..
tu je..


just sharing--kalau ada rezeki, may be nak sorang lg baby sblm tutup kedai ;) tgk keadaan dulu lah..balik msia nanti byk cabaran to settle down again

20 comments:

mama tisya said...

wah puasa penuh..sama la kita tp kita tkde amik apa2..my bira amik implanon gk..ada die tunjuk la lps die kena cucuk..nmpk mcm lebam..kita tk suka kena cucuk2..mkn pil pn tk suka..so sdn bhd :)

Huda said...

huda puasa penuh gak tp rupe2nye ade isi :) rezeki ramadhan..haha..

ejaMaria said...

guna implanon berat badan ok ke?... dulu kita amik injection... badan mmg naik... berat + water retention... so doktor suruh tukar guna pil sbb implan dgn injection sama jenis - satu hormon shj... manakala pil gabungan 2 hormon... so skrg makan 'vitamin' la hari-hari... hehehe
pernah gak ingat nak guna implan... tapi takut badan naik... nnt kena remove keluar... rugi ape... bukan murah... betul tak?...

maslinamansor said...

nak try tapi takut...
Sekarang nie cuma guna 'manual' jer... hehehe

Rizziela said...

Saya pun pernah ambil cucuk depo...tapi memang betul..naik mendadak berat badan saya..padahal masa lepas bersalin..badan dah cantik dah..slim melim ajer....tapi sekarang dah stop..coz anak pun dah nak masuk setahun 7 bulan..bolehlah kalau ada rezeki nak bagi dia kawan :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kalau ade rezeki tue...
ade la baby lagi...
hehehe...

tiefazatie said...

er..cam ngeri je nie..hihi..neway moga sis dpt by gurl lak ye b4 tp kedai bak kata sis.hihi

SyidaGorjes said...

ngeri la nak buat implanon ni memandangkan siaz lenganku yg agak kurang dari standard biasa.so mkn je la apa2 yg patut.rasanya aqid dah 2.5thn, dah masa untuk yang lg satu...ops!hehheee

nur said...

berapa harganya?.. mahal ke..

ALL IN ONE

CuppyCakeMommy said...

haah..how much eh?
klu tak silap kt private cam 500+kan
gomen ada ke?

Iela Fazielah said...

lorrr... mcm2 ye.. kwn ila pakai implanon tu.. implannyer hilang dlm badan & dia terhamil.. skrg dia pakai IUCD.. ila mmg pakai IUCD je

mama_umar_maryam said...

zety sdn bhd la,tp sendiri mau berigtlah..

nur said...

500?.. btul ke?.. erk

ALL IN ONE

Momma Mia said...

Alhamdulillah me pun puasa penuh tahun nih... tapi cam gerun gak tak dtg P after 2x datang selepas pakai implano nih. Siap me buat pregnancy test tu takut2 kalo terpregnant... Tapi kalo preggy pun kami bersyukur je...

BUNGA said...

seramnya tgok gambar kena cucuk tuh... rasa mcm sakit sgt je :)

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

adehh sktnya kena cucuk..
eira plng takut pergi klinik or hospital..

Cute MuM said...

me penakut kene cucuk!!!

muffins Jue said...

apa2 yg melibatkan jarum + darah + isi...TIDAK!!!!!

Momma Mia said...

mintak izin pinjam gambar utk letak dlm n3

kakyong said...

kakyong tak pernah merancang..
ade plan nak merancang slps anis.. tp termengandung lagi.. la ni based on jamu & kiraan + k***** .. hihiii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails