Thursday, 26 June 2014

Masak vs beli @bazaar ramadhan

Insya Allah...ari ahad ni kita semua akan start puasa ramadhan..so dh kena plan2 sama ada nak msk atau beli2 jer..

dua2 ada pros and cons..
utk kepuasan, kebersihan/hygenic, of courselah kena masak2 kat umah..esp my hubby diabetic..mknn yg dibeli kat stall memang tak sesuai...
 kepuasan...bila tgk hubby and kids beria2 mkn apa jua yg MZ masak even sempoi2 jer pun mknnya...ti cons nya...penat sbb dapur jd bersepah..kena basuh pinggan lps mkn and kemas2 dapur lps msk..sbb MZ dh agak sarat so memang penat lah buat apa jua benda pun...


tp kalau pegi bazaar ramadhan..memang sgt byk choice lah..tak pyh penat2 nak bersilat kat dapur..bwk duit jer..then beli jer apa jua yg lauk pauk dan kuih muih yg berkenan di hati...kdg2 nafsu pun membuak2..beli sampai tak larat nak mkn sbb perut kita kan limited storagenya...
cons nya...tak sure hygenic ker tak..esp musim panas ni, penyakit senang merebak...and kdg2 mknn rasa tak sedap langsung..yelah..sbb seller tu pun puasa kan..mana nak tahu masin ker tawar ker etc...kdg2 mknn tak fresh/hampir2 basi sbb awal sgt dimasak utk dijual..



so pilihan MZ??Insya Allah berazam nak msk tp simple2 jerlah....esp nasi dan lauk pauk..2-3 lauk/sayur pun dh cukup--mr hubby memang mkn nasi dari beras faiza herba ponni jer (ie khas utk diabetic)..kalau nak beli pun, beli kuih sejenis dua...setakat agar2 tu senang jer nak buat sendiri..kuih2 lain mcm leceh nak buat :p

salam hari khamis utk semua readers and visitors blog kecik MZ
moga2 hidup kita sentiasa diberkatiNya..amiin

8 comments:

permatabiru said...

wahh entry praramadhan ekk..beringat2 masakan yg bersih dr rumah insyallah...selamat berpuasa ^_^

MissNadia said...

nak dekat dah ramadhan.. tengok makanan kat bazar ramadhan memang boleh mnggugat iman tapi yang sedap di mata tak semestinya sedap di hati.. tapi kalau yang masak sendiri sure dah tahu sedap :D

ayunidati said...

saya pun ingat nak masak jugak.. simple2 je... kang kalo beli kene habiskan sayang...

Melisa Mahpuz said...

salam sis.
Beras faiza tu yg brown rice ke yg normal rice??

AyuArjuna BiGoshh said...

me pun msk simple2...

harap2 my hubby rajinlah masak ngan anaqi... :p

Ezna said...

masak. cuma kuih2 je beli :-)

mummymer said...

waktu yang paling i asyik akan masak je adalah bulan puasa.. walaupun lagi penat sebab tunggang langgang nak kene bersih, kemas, siang sewaktu dengannya, tapi memang puas

ibuemir

Mama Zharfan said...

@melisa mahpuz : beras tu beras putih nama faiza herba ponni taj mahal

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails