Friday, 10 June 2011

Side effects a.k.a kesan sampingan memakai IMPLANON

me pakai implanon masa me kat UK, now dh masuk setahun setengah benda tu ada kat lengan me..

ni kad implanon yg me bwk dlm my purse ni..carry everywhere


so this entry is meant to share what are the side effects of having this on me, based on my personal experience

yepp...me memilih IMPLANON sbb cara ni adalah antara percentage keberkesanan yg paling tinggi compared dgn cara2 lain like IUD etc--IMPLANON 99% boleh prevent pregnancy--so 1% tu still boleh pregnant even pakai IMPLANON pun

and me suka sbb hassle-free, meaning that once dh pakai benda tu, tak pyh buat apa2 dh..sbb sblm ni me pernah amik yg jenis suntikan, nak kena suntik every 3 months, leceh, and me pernah gak sbb tak nak mkn pills, me guna c****m, juga leceh kan, kena ada stok memanjang, then nak kena pakai pulak pada masa yg bertepatan/sesuai

anyway, semua cara pun mesti ada side effects kan

side effect IMPLANON yg me tak suak tapi tak dapek nak nolon :

(1) WEIGHT GAIN --sbb effect hormom badan kan...so tambahan pula faktor cuaca sejuk kat UK, me jadi high appetite..kesannya me gain weight about 7 kilos (current weight) compared to my weight sblm pakai IMPLANON--me rasa kalau me diet betul2 (kurangkan mkn, amik some pills/apa ubat diet), boleh jer lose weight ni--nak kena kuat semangat ni :p

(2) MENSES (period/haid) YG SGT PANJANG--sgt leceh...setiap kali dtg period, it lasts for 3 weeks, so dlm sebln, me free from menses selama seminggu ajer (cian mr hubby :p )...me tak solat for 2 weeks, then 3rd week, me solat sbb dh kira darah istihadah kan, tapi leceh sbb kena pakai pad utk solat.
darah yg kuar tu sikit2 ajer, tu jd prolong tu...memang sgt leceh..

tu jer effect IMPLANON on myself, me pernah buat similar entries last year. kalau rajin boleh baca kat SINI
IMPLANON ni tahan utk 3 tahun maximum, so lps 3 tahun, me nak kena pegi jumpa specialist utk remove--doktor biasa tak boleh buat..kat UK FOC ajer utk pakai benda ni, kat Msia, kalau kat private clinic/hospital, rasanya mahal gak ni--dlm RM500 or more (tak sure, pernah gak gooogle2 utk info)



so, me tak nak tambah baby ker? berapa lama me nak pakai benda ni???...
nanti me pikir dulu...but my time is running out--sbb me dh 35 thn ni..

tq sbb sudi baca, kalau sudi komen, tq soooo much :) tak komen pun tak per :)
me buat entry ni sbb ramai yg search pasal IMPLANON (key word google search kat blog me)


uolls yg tgh TTC (trying to conceive), me doakan moga2 cepat dpt2 baby yer!



29 comments:

adam dan hawa said...

Salam..best nya kat UK FOC...apa salah nya kalau umo 35 pregnant lagi..leceh jugak ye period 3 wks..

syawalsimpsons said...

sue pun pakai implanon ni gak..heheh...br lg bln 4 ari2..ok la...free je rasa...

lydzar said...

saya pon tgh carik samting utk family planning.

yg saya tak suka if side effect dia yg period lama tu la, sbb masa menses susu badan mmg drop.hukhukhuk!

etiey.com© said...

kebanyakan begitu kesannya kan... masa sy miscariage aritu ada juga dicucukkan ubat hiormon sbb tak leh pregnant for 3 month... ya amat lalu makan dan hasilnya sekarang badan makin mengembanmg!!!

tp tak tahu apa jenis ubat hormon yg dicucuk tu...

Nana said...

tu la ada kwn cite dia period smpai 3mgu...
tapi doc ada ckp sebenarnya klw lebih dari 3mgu tu bukan darah peod...sian plak kan klw bln pose seminggu je bole pose..

Fantabulous Mommy said...

kak, 1st time saya tinggal comment sini. saya pon pakai implanon. tapi alhamdulillah takde prolong menses. awal2 dulu adolah kan. tapi saya jumpa doc n doc bagi ubat utk balance hormon. lps tu terus normal. sometimes tu ada gak mcm pening2 n loya (tapi tak selalu)... doc cakap tu efek dia gak. saya sgt suka pakai benda ni sbb senang. hikhikhik... saya pakai kat LPPKN KL tu.

MamaYatie said...

implanon ni mmg tak brapa nak femes kat m'sia kan..dulu mmg ingat nak pakai ni jugak tp mcm tak byk info pasal ni time tu..so tak berani

now,saya ambik pil mercilon lepas penat kena inject..plus masa ambik injection berat naik dengan meriah nya...huhu

Kalamhati said...

KH tak penah amik tau pasal ni n tak tau ekceli..hehe sbb lum kawin..if dah kawin baru amik tau kot..hehe

blog-tips-kurus said...

Implanon memang popular di tempat kerja saya. hehe!

cikpia said...

my sist yang dok UK pun baru pakai benda nie.... dia sampai demam2 lepas 'dipasang'. he he....

Lelord said...

Hehehe i makan pil je n kena disiplin la kan. I penah gak search pasal guna implanon ni pun ada mcm effect same goes to mkn pill gak la. Mcm i amik pil last time berat maintain bile dh stop pastu asik msk dan mkn kemain kembang lg ni

Farra Dhelina said...

betul berat bdn mmg mudah naik sis..

dats y sy dah tak ambik dah..manual je hehehe

*dulu amik injection, tapi makcik p tak dtg2..selera mkn betambah2..eee gerun tau.. so mmg dh setahun dah tak inject..

Cute MuM said...

dulu pikir nak pakai kaedah nie..
tapi hubby tak kasi..
katanya biarlah rancang semula jadi..
lagi pon usia belum cecah 35 keatas,
tak salah pon kalo mengandung..
alhamdulillah, dah berjaya rancang selama setahun.. maybe plan next year kot.. :)

Rizziela said...

saya pun tengah pening..lepas deliver twin ni..nak pakai apa...last time ambil cucuk tu..tp memang kesan dia badan naik bagai dipam pam..so k ali ni ingat nak try implan or IUD ajer...x nak bagi badan besar mcm tdulu..dah lah saya ni jenis rendang a jer

Leney said...

Saya pun pernah pakai implanon, tapi last till 4-6 months je sebab tak tahan period lama sangat. Umur kita sama...saya pun rasa tak mungkin pregnant lagi sebab dah 35 eventhough husband and anak-anak suka je ada orang baru.

[-suziey-] said...

oooo u pakai implanon ek..kita pakai IUD..safe jgk..n now dh buang n TTC tp xde rezeki lagi plak..hehe..

haiqal said...

rasanya kalau MZ beranak lagi satu pun tak pe.Cukup 3,then tutuplah kilang.heheh

tiefazatie said...

isk2..takut plak baca nie..but xpe sis..blh je dpt baby lg sorg gurl ok la tue..hhi

Oyis said...

scary plak gmbr dia cucuk masukkan rod tu huhuh

ibuayahdamia said...

iucd is more better than IUD....ayu pakai IUCD...pakai since ayyunie umur 45 hari, first period after delivered ayyunie...so far mengikut bacaan, 99.99% safe...tapi wallualam...kalau dah ader rezeki peknen nak buat cam mana kan...

pakai IUCD pun boleh membuatkan period kita panjang sikit...means standard 5 hari, tapi boleh tarik sampai 8-9 hari...pastu 1-3 day tu memang banyak giler period...

meel said...

hai....sy nk kepastian la..br2 ni sy ade dgr org ckp pakai implan ni leh jd breast cancer..sy pon pakai implanon ni..br 3 bln..bile dgr org ckp cmtu cm takot plak nk truskan..camane ye nk dptkan kpastian???

wann izanie said...

Helo i pun guna implan..next month genap setahun..so far perjalanan haid mmg xkeruan..kdgkala dtg mcm biasa..sometime dia xdtg lgsg...bab makan..Alhamdulillah xde pulak selera tu membuak2...normal je.Atau mgkin i mmg da biasa kurang mkn.
berat badan...?mcm yoyo..ok lg,yg penting disiplin ..mlm hari jgn mkn berat...so far saye puas hati la.nk kata mahal sgt pun tak jugak..sekitar 550-600...sekali keluar utk 3 tahun..berbaloi.Slamat mncuba pd yg bru nk plan..semua effect bgantung pd individu...xsame.

Lily suriani Jali said...

Sy haid dtg lama sangat smpai 15 hari...

Lily suriani Jali said...

Haid datang 15 hari...

mutantxtyco said...

sejak pakai, sampai umur anak setahun setengah ni la 1st menses saya. dah masuk 16 hari ni...

zeqhty said...

Assalamualaikum, saya pulak dah 7 bulan pakai implanon ni dan sudah 7 bulan ti datang haid. Badan saya naik sedikit tetapi selera makan biasa sahaja. cuma letihnya, saya perasan rambut gugur banyak sangat. risau saya. selain dari itu, mood dan emosi selalu tak stable. tak suka. tapi implan nilah yang paling mudah untuk ibu beranak 2 seperti saya yang bekerja hampir 7 hari seminggu (Buat Event), melahirkan anak secara ceasar 2 kali (jarak anak pertama & kedua beza setahun) & saya x disiplin makan ubat & tak sempat nak ambil injection atau cara perancang yang lain xP

nureeda said...

esok sy nk psg implanon...huwaa takut nye tgk gambo kene cucuk cam gituuu.... ketaqq lutut cheq...

nasiha said...

hye all. sy baru sebulan selamat buang implanon tu. 3 tahun pakai.. awal2 mmg period saya lama.. tp bila dah masuk tahun kedua tu period selang2 pulak. means... kalo bulan ni dtg..bln dpn xkunjung tiba. lepas 2 tahun serius saya stress sbb berat badan naik mendadak sgt. lepas buang pun sama... bagai dipam2 aje. sedangkan saya tersangatlah control mkn. mlm pun sy xambil nasi. skrg sy sedang berusaha utk kembalikab berat bdn asal. so sad...

Hud Abdullah said...

Holla sis.. mmv normal ye mcm tu... saya dah hari ke 16 ni.. risau pulak... saya pasang implanon masa hari kedua period..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails