Sunday, 23 January 2011

dh hampir setahun pun : me & implanon

pejam celik pejam celik, 28 jan ni, cukuplah setahun alat kecik tu berada kat lengan me...
and kad kecik ni me memang letak kat dlm purse...penting as info about myself and my body...


so far, effect me pakai benda ni ialah my menses jd sgt2 irregular--actually, last year, 2-3 kali jer me dpt menses--so me puasa penuh thn lps :p
memang tu jer kot effect pakai implanon ni, ie menses affected, sama ada jd no menses or continuous stain...sbb affect hormon kan

so implanon yg ada kat lengan me ni , got to be removed after 3 years ie jan 2013--in case me rasa nak tmbh baby, me nak kena kuarkan alat ni kat mana pakar sakit puanlah kat Msia nanti :)

those yg merancang/on family planning, ikut pilihan dan keselesaan masing2 lah kan...me sgt puas ati & serasi dgn implanon..those yg trying to conceive thn ni, me doakan moga uolls cepat2 dpt baby ..Amiin :)

note : masih belum pasti sama ada me akan tutup kedai  terus...atau tambah baby thn ni, for the last one--Insya Allah...kalau keadaan mengizinkan :)

19 comments:

ardinihumaira said...

mama hani (jiran dni) makan pil kan kak... dah 3 tahun... susah nak dapatkan adik untuk hani... dah macam2 cara buat... kalau nak jarakkan kehamilan better elakkan pil. sebab nanti 'ter'jarak lama sangat... mama hani nak jarakkan setahun je. tup3 dah 3 tahun ni... sian hani yang dah faham apa itu baby. pantang tengok baby dia jerit nak baby bawa balik :)


p/s: paling kelakar... skang dia suka cakap dalam perut dia ada baby sebab perut dia buncit kih3

Unknown said...

info yang baik dan sangat berguna :)

Unknown said...

Saya bangsa yang penakut ni, tak pakai lah implanon.. Just mkn Jasmin 4 bln, then, ingat sendiri.... Skang rasa nak tambah baby, tapi belum da rezeki lagi..

Azlina said...

office mate saya pun pakai mende alah ni...mmg 3 taun kan...xsakit ker bila nak kuarkan nanti erk..eee...seriau jer plak rasa

[leily.laily] said...

ok ke pakai implanon ni?kwn pn pakai benda tu, yg susuk kat lengan tu kn?
fyi, aritu sy pakai perancang jenis pil- marvelon. tp dh dkt 2 thn dh bereti.. target nk dpt agi baby, tapi takde rezeki plak.. huhuhu, takpe.. Usaha lagi.. hihihi :P

Gieyana said...

amik Implan erk..Me sendiri2 jer..hihi

Ezna said...

erkkk tutup kedai dah?...

kak ina kl said...

tengah plan nak pakai yang ni pulak..

nur said...

Semoga MZ dapat anak perempuan lepas ni.. hehe
Jemput ke ALL IN ONE

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semua nye rezeki Allah...
hehhee...

isabelle said...

x fikir lg nak pakai kaedah contraception yg mana bila start phd nanti. dulu BF jer
u try la the 3rd one.kot2 dpt girl

FatinJelita said...

bagi aten, the more the merrier~

BIONIC WOMEN said...

pernah terpikir nak pakai tapi me nak BF lama2. after 2 2/1 BF tetiba rasa nak baby lagi so xjadi ler nak pakai..

LiLy said...

xskt ker kak pakai bnda tu?huhu..

tiefazatie said...

owh...nie utk merancang ek sis?hihi..sori la..xtau nie..but ifa rasa better lg kot dr mkn pil kan2..

erm..sis..try la lg sorg..mana tau dpt gegurl ke..insyaallah..
ifa doakan sis..=)

Ya ALya said...

ya memang penakut pun nak pakai yg ni...ya just minum air lemuju je...pil pernah telan,tapi sekejap je....

Oyis said...

kwn2 saya yg pki byk bg review asyik dtg period 2 kali sebulan... ada yg sampai anaemic.. sudahnya saya pon takut nak try huhuhu...

eija_sweetmama said...

setakat ni eija xde amik ape2 jenis perancang pun..merancang sndiri jerk..hehee..

mamaacha said...

kawan saya pakai gak implan ni....tpi tulah period dia x berenti kdg2 direct sampai sebulan lebih...now dah buka..coz husband dah bising :):)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails