Wednesday, 19 January 2011

not sure bangga or pelik : made in Malaysia @UK

during one of my many shopping trips kat kedai bj kat factory outlet (junction 28), me ternampak label ni kat salah satu bj yg dijual kat kedai tu

note : jari2 tu adalah milik ms Lolipop ie masa me teman dia shopping2 last months ni

made in Msia :p kalau me beli bj ni and bwk balik ke Msia, siyes tak de makna kan--lawak ada ler...susah payah gi jauh2, then beli brg made in Msia

but the truth is, tak byk brg made in UK..
kebykan bj kat UK, whatever brand it is, byk made in Bangladesh, Vietnam, Thailand --even those sold by big outlets under famous brands pun, sbb those brands dh licence out to those countries utk produce bj2 tu

and kalau toys, even Disney brand yg dijual kat Disney store pun, semuanya made in china

all because faktor labour yg sgt murah kat negara2 tersebut kan ..

unless brands yg memang made in UK, so memang produced kat sini lah, cthnya Avent stuff :)

note : less than 3 months dh ni me nak balik Msia...me akan merindui kehidupan me kat UK...kenangan terindah ni..

34 comments:

Hezesuze said...

uiks ada gak produk mesia kt sana ye..?? oh lagi 3 bulan nak balik mesia...hope dapat jumpa hehe

bspotgurl said...

terasa bangga kejap..hihik :)

Yuyu Zulaikha said...

HEHEH.. MANE LAGI BEST?? MALAYSIA KE uk?

manggosteen said...

proud to be malaysian!haha

Unknown said...

yup..mmg sbb labor cost murah kt negara2 tu..my hasben beli barang time dia kt vegas dulu pon, takdak satu tag pon tulis UK/US..huhuu

Unknown said...

wooo!!! bangga kejap. sape kate produk mesia org luar tak pandang kan?? :D

Eliss said...

bangga ajer lah kan tp tak yah la beli..hehehe

dah nak balik.mesti sedih jugak kan.

BIONIC WOMEN said...

abang sepupu ada sorang kerja keje Nike..biasanya barang yg buat kat Malaysia x jual kat Malaysia..dia bukak kilang memang khas utk export quality..then abg sepupu kata..Nike or Adidas stuff nih dia ad gred..yg produced kat Thailand, gred lain, yg produced kat Taiwan gred lain,yg produced kat Indo gred lain..
macam tu ceritanya...kalau cousin i tipu, i pun tipu..huhuhu...
Wallahualam

Nadiah Sidek said...

sama la kat sini..made in bangladesh la, china la..sbb kos buruh murahkan kat sana. so far tak pernah jumpa lagi made in malaysia :)

Unknown said...

as salam..
kak, kat abington, lagi banyak.
hehe..murah2 pula tu ;)

Nadia said...

wahhh nadia asa bngga plak hahahaa

Sidratul Muntaha said...

rasanya mmg gitu kot MZ...
sister2 yg ade kat France ni pun skunk mmg bgthu pun baju2 dari negara2 tersebut byk jual...
huhuu..
lagi 3 minggu deh?!!
reporting bile?
nak jugak jumpa MZ yang Super ni kat UIA..

edane said...

hahhah.. syabas utk malaysia! masuk gak list made in malaysia tu! hehe

Hanz Jamaludin said...

Mat Salleh tak kuasa nak produce barang sendiri. Even IT professional pun dia outsource.

Akak Kembang said...

orang kat Malaysia sibuk pilih brand omputih

LiFe KaMi said...

mmg barangan buatan malaysia terbaik..:)
welcome back to Malaysia yer..:)

nur said...

wah.. bangga tu ye MZ..

Jemput keALL IN ONE

Ayu Zarina said...

wahhh..serius tak tahu ader brand tu made in malaysia..huhu

mama_umar_maryam said...

bangge ape, dok kt UK,baju made in Msia..hehehe

amiey lee said...

depa tak heran sapa buat asal brg bagus agaknye heee

tiefazatie said...

hhahaha..bese la tue sis..
ifa kn gle nike...
ada kot jumpa made in malaysia gak..
but yg lucu tue..kalu made in china lagi mahal tau!
dr vietnam ke thailand ke..hihi

Ummi Shira (AshAnas) said...

ms shira gi shanghai, byk brg mmade in msia... kt msia plk byk brg made in china... haha...

LYAfrina said...

ok la tu... ada barangan malaysia kat UK... bangga!!

Ummi Salsabila said...

UK brands pun made in msia.So,it should malaysia yg dpt nama..proud to be msian.hihi

Unknown said...

wah! bangga nya made in malaysia ada kat UK :)

eima said...

dah nk balik mesia dah ..keta bw balik tak ??

kella said...

wah... bangga jugaklah.. ada barang buatan malaysia ku.. tanah air tercinta.. :)

Anonymous said...

tu dia...bangga tau jadi rakyat malaysia

Ezna said...

Brg Made In China banyak sebab nak cut cost la tu...

Nisha Ramlan said...

you know what kak..
that label kat shirt tuh made daripada tempat nisha keje...
nisha yang selalu amik order then tempat nisha keje akan buat that label...
:)

Unknown said...

wahh!! da nak balik daaaaaa

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

mesti besar ati abes...
hehehe...

ardinihumaira said...

tetiba rindu nak g pantai irama.. :)

BUNGA said...

MZ.. saya pun dh x lama lagi kat sini.. bulan 3 nnti saya pun balik Malaysia jugak.. meninggalkan suami keseorangan disini.. sob2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails