Thursday, 13 January 2011

if u ever wonder: harga minyak petrol kat UK ni mahal ker murah --kalau compare dgn Msia?

semlm Mr Hubby pegi isi minyak keta, me pun snap pic --boleh jdkan modal blog entry--nama lg blogger tegar kan--semua benda pun boleh jd idea utk tulis kat blog :) Mr Hubby isi 30 pound, tahan utk seminggu-dia drive pegi tempat keje everyday :) kat Msia, me spend average sebulan RM500-RM600 for petrol utk my Satria 1.5A...

dulu2, masa me belum dtg kat UK ni, me kdg2 dgr/baca  psl politician kat Msia selalu ckp, minyak petrol kat Msia tu even naik harga pun, masih lagi sgt murah kalau compared dgn harga kat negara2 lain..so me tak tau betul ke tak kan--those statement and allegations..
and now
me kat UK,..so jom , meh tgk berapa harga seliter petrol kat UK ni..


tu dia..ni petrol station kat Asda (kat UK ni, supermarket yg besar2 mcm Asda and Sainsbury ada brand petrol sendiri, brand bank sendiri, brand line hp sendiri--no such scenario yet in Msia)


so harga petrol kat UK ni ialah lebih kurang 1.29 pound seliter, dulu2, thn 2007, harga dlm 99 sen ajer seliter (masa me mula dtg UK dulu)...so memang lagi murahlah kalau compared dgn harga kat Msia

and sila jgn convert to RM, sbb kalau convert to RM, uolls kena darab lima (1 pound =RM5),
sbbnya, kalau uolls nak darab/convert gak, silalah convert gaji /pendapatan kat UK ni, --average gaji cleaners kat UK (full time) min dlm 1k pound, so kalau convert jd RM5k kat Msia--kalah gaji lecturer dgn degree masters tau kalau kat Msia..

so now me paham, politicians kat Msia, they all convert siap2 harga minyak kat UK ni, then only they compared dgn harga kat Msia, so they all pun ckp, harga petrol kat UK lagi mahal dari harga kat Msia, tp tak de plak diaorg nak ckp, gaji cleaner kat UK lagi mahal dari gaji lecturer kat Msia...:p :p

entry ni bertujuan utk just sharing apa yg me lihat kat sini ajer...sendiri paham, sendiri pikir yer.
we as Msians sygkan Msia, that one goes without saying..tp tak besh lah kalau statement yg disampaikan kpd rakyat Msia is misleading...

kat UK, most system and things based on trust, so isi minyak kat sini, isi dulu, then baru bayar, kalau kat Asda petrol pump ni, ada drive thru kaunter bayaran (bukan drive thru order burger mcd yer hehhe) ie lps siap isi minyak,
and kalau petrol station lain mcm shell etc, yg tak de drive thru, isi minyak, then kena pegi byr kat kaunter kat dlm kedai minyak...
agak2 kat Msia, maunya ramai org isi free kan kalau buat sistem gini heheheh


sekian entry psl UK :)


26 comments:

Sheherazade said...

kalau x convert murah

yatie chomeyl said...

kat jepun pun , harga minyak ranging dari 130-145yen je seliter, which kalau nak bg sennag faham..baru seringgit 40sen je seliter...

kalau nk tipu org kampung leh la ocnvert2 kot, kalau org cerdik pandai ni..mmg tahu lah minyak kat msia mahalll giler despite the fact that malaysia ni pengeluar minyak huhuhuhu

Unknown said...

memang pon. kt mesia ni, asal harga minyak naik ke, apa2 aje lah yg naik..mesti nnt dorang compare dgn negara2 lain kononnya negara lain tu harga lagi mahal. dia tak pulak compare gaji rakyat mesia ngn gaji rakyat negara lain tu, kan?

modal nk putar belit aje laa

Ezna said...

malaysia kalau leh curi nak curi....org sana lebih telus

Aleyn said...

Hmmm.....kalau siap convert memang mahal giler minyak kat UK....tapi kalau u cakap gaji cleaner pun dah beribu riban..apa sangatlah 1 pound sterling tu kan...

Nice Info...

ardinihumaira said...

Malaysia ni kan hari tu wat turunkan tax untuk beli barangan pempuan yang luxurious... tu untuk golongan mana beli. cuba teka ;p

zacky786 said...

attitude depa mmg berbeza gilerr ngn Malaysia.. 2la baru la di gelar negara maju.. "attitude" pn maju.. yeah..

Yana Yaccob said...

DeQdEq pernah pegi UK dulu....mmg seronok sgt kalau gi shopping kt ASA atau Sainsburry...

mmg klu nak iktkan minyak kt malaysia ni mahal...

Gieyana said...

hurmss dari sini dh tau rege tue mahai ker murah kan..no wonder owg mesia byk yg nk stay sn & keja instead of keja kt Negeri sendiri...most of my friends pon byk yg migrate g overseas..huu

Ezna said...

Mana boleh convert ngan UK. Kalau nak banding, banding dengan duit UK jer...kekadang kerajaan kita buat perbandingan yg tak logik....ehmm...tetapi me tetap anak Malaysia yg suka bumi Malaysia...

Saya anak Malaysia
Saya anak Malaysia

(Nyanyian Dr Sam)

PUAN NANA said...

Aah.. Convert dulu, then cakap mahal.
Sian orang kampung kena tipu macam tue jek. Huhuh...

Itu kisah petrol, kisah minyak masak pun lawak jugak.
Kita antara pengeluar terbesar minyak sawit, tapi locally tak cukup.. muahaha.... pengguna disalahkan, 'pembelian panik' katanya... ;p

nak lagi lawak.. Tengok gula. Orang terkaya di Mesia ialah pengeluar gula.. Nampak sgt, kita banyak gula that's y dia boleh kaya. Tapi lebih rela export dari distribute kat sini.

Huhuh... enuff said.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

beza sgt beza...

Eliss said...

kirim beli minyak kat sana..huhuhu :p

mama_umar_maryam said...

gomen msia slalu buat stetment nk sedapkan hati je kan..the truth is hmm..mayb ramai sgt 'org tgh' tu yg rege mencanak naik sumer nye.

mcm ni,nk apply cleaner lah kt sane,hahahaha

Sricahaya said...

untung tul keje cleaner kata sana yerk..gaji 5k sini..hehehe

Afiq Din said...

myk naik gaji pon naik xpe la...
bru seiring n sejalan...

Unknown said...

aah true true..the thing is..kt pn negara pengeluar minyak..pttnya kita kena jadi mcm iraq or negara arab yg pengeluar minyak la..sgt murah hrga minyak n nikmati minyak kita sepuasnya..yeay i know la the reason being minyak kita kena proses la..n kena import jgk..xsesuai utk kereta..bla bla bla..haih..tu la bab gaji xnk plak compare..tgk aje singapor..xyah jauh2..living cost cheaper than malaysia..monthly income pn higher than malaysia..sbb tu dorang mewah..*sigh

nur said...

owh..macam ne nak status negara membangun
ALL IN ONE

tiefazatie said...

erm..btol2...
xtau la..gaya pemikiran org kita pun kena tukar dulu nie kalu nk jd cm uk kan...

Cikmin said...

ye setuju sangat..sila jangan convert..masa ikut hubby pi ireland dulu..jakun jap bila tengok stesyen minta derang...hehehe..

Ibu Aqmar said...

rasanya pemimpin punya pemikiran dulu harus ditukar, dah tau tapi saje tak mo bagitau. sian kat rakyat msia. past tu katalah orang melayu malas ler apa... padahal orang melayu yg jujur ni ramai yg diperdaya dek bangsa2 yg nak bolot n berkepentingan sendiri. Nak kaya sorang2...tgk kete jelah..nape jual Kelisa kat UK 4k-5k pound je with more quality tp jual kat rakyat sendiri besi buruk yg harga berpuluh2 ribu hinggit. memang sgt hangin. rakyat sendiri kena tanggung utk quality produk yg dieksport ke luar. ade ke patut? Menci betul...huhu

FatinJelita said...

1st time dgr stesen minyak ada drive thru.. kat malaysia leh wat cmni ke? kang ramai yg dpt minyak free.. hihii

BUNGA said...

i like this post :)

e.l.i.z.@ said...

haah kan..seb la akak duk uk..leh gak tlg wat comparison pasal myk ni..nampak sgt la kerajaan mesia ni nk kaut untung lebih..nama je pengeluar myk tp jual myk kt rakyat mahal gile..kalu semua rakyat berpendapatan mcm PM, xpe la jgk huhuuhu

thanx for sharing ♥

ummi sofiyyah said...

wow..! sgt teruja dgn darjah kejujuran manusia disana berbanding negara islam ini..!rasanya sistem pendidikan kat sini kena ubah bagi penekanan pada nilai2 murni ni sejak tadika lagi....kena bagi SGT penekanan..!selalu tgk org bukan islam lagi mengamalkan ciri2 islam (dlm sesetengah bab)! sgt2 sedey..!

Unknown said...

i like ur n3... mana button like, nak tekan.. malas nak komen lelebih...

ade la jugak sembang hal ni dgn org2 tua (pasal misleading statement ni la..) tp susah nak bg pemahaman sbb depa ingat kita ni tak sokong kerajaan.. walhal kita nak rakyat difahamkan dgn telus...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails