Wednesday, 12 January 2011

krisis minyak masak di Msia -- is it real??

me masa kat Msia, sbb me jrg2 msk, so me jrg lah beli minyak msk--and me plak suka guna/beli minyak sunflower sbb mindsetting me, sunflower oil ni lower kolesterol compared to minyak sawit (tak tau le betul ke tak..me baca kat mana ntah)

and kat UK ni, harga minyak sawit lebih kurang je sunflower oil, ie minyak sawit murah 20-30 pence (sen) ajer compared to sunflower oils--so me memang tak beli langsung lah minyak sawit ;)

nilah minyak msk yg selalu me beli kat Asda--harga 3.50 pound ajer (time sale/promo, boleh dpt 2 botol for 5 pound tu!!!)--siyes ..groceries kat UK ni sgt lah murah..risau betul nak balik msia ni..


anyway, masa me BW, me terbaca kat few blogs, that kebykan kedai runcit tak jual minyak msk sbb habis stok--and ramai peruncit yg sorok bekalan sbb nak bagi harga naik...emm mcm2 hal kan..dulu gula pun pernah jd krisis gini gak..
tp kat Msia, me tak beli groceries kat kedai runcit--umah me dekat jer dgn hypermart Giant Bt Caves (and kdg2 me shopping gak kat Carrefour Wangsa Maju)--rasanya tak de isu abis stok ke apa sbb nama pun hypermart kan...

tempat uolls ada krisis minyak msk ker?

22 comments:

LYAfrina said...

BETUL TU SUZIE..
MMG SSH NK DPT MINYAK MASAK.. KATANYA HARGA X NAIK. TP NAPE NK DISOROKKAN.. Y ADA PON, MINYAK JAGUNG JER.

N ADA TTGK BERITA.. KALO X SILAP, KRISIS MINYAK BPUNCA DR BNJIR BESAR D INDIA.. SBB DIA SUPPLIER UTAMA.. ENTAH LA.. KOT TERSILAP DGR JER..

AzianKhalil said...

CARA BIASA NAK SUH NAIKKAN HARGA...ZAMAN DR M DULU TAK SIAPA BERANI MAIN SOROK2 BARANG CENGGINI

Amira is mira said...

mmg MZ!..kat msia skrg krisis minyak masak...sume org duk sibuk nak beli mnyk masak byk2..tapi limted sorg bole beli 2 botol je..

Mrs. Simplicity said...

hypermarket pun minyak masak limit to 2 botol je. diorg ni tah sorok minyak ke ape. huuhu..

lady lavender said...

kat sini pun pakai minyak bunga2...euro 1.20/litre.

Unknown said...

bukan kedai runcit je kak.. giant, tesco, econsave semua lah! mane pergi tah minyak.. ;(

Sheherazade said...

m'sia groceries ..aduyoi ;(

Farra Dhelina said...

kat kedai skang ni, satu cust cume 1 botol minyak per dayy yg boleh beli..hermm..

Xana Razak said...

sokong Jiji-Fify
last saturday pergi tesco, carrefour and giant semua pun takde minyak. Minyak peket pun tak de. Tingal minyak mahal cam sunflower ngan olive oil je la

kella said...

alamak! murah tu... nak kirim nak kirim! hehehe.. boleh ke nak angkut balik mesia nih! hehehe... :)

shahrilhakime said...

dan ghamei yang udah naik minyak pasei minyak takde kat pasaghan niii

eija_sweetmama said...

yup..mmg tgh krisis minyak masak skrg ni..
mcm eija yg kurang masak kat umah ni x terasa sgt
tp mereka yg bizness mmg terasa..
eija g tesco shah alam 1.1.11 ari tu..terperanjat tgk minyak masak kosong..abis terus..tu pasaraya besar tu..bole abis stok..

Oyis said...

kak suzie, minyak kat UK pon naik harga kak, last week, following VAT increase, tp semua brg lain pon naik jgk. at least xde la masalah supplies

Hanim said...

Mmg tak de minyak masak. Dah carik kat Tesco KB, Pacific KB Mall, Pantai Timur semua tak de. Kedai runcit pun tak de. Confirm nak naik harga ni. tengok la kalu tak caye!!

Unknown said...

emm ntah la ..kita xrasa palk krisisnya..maklum la 'rajin' masak..so bekalan byk jek..hhahaha

Anonymous said...

so far ok lg
senang je dpt minyak

tiefazatie said...

btol sis..sini pun tau..
abes semua pun cam sekat je nie..
sama je giant ke..mydin ke..sama je nie..

aimi said...

ish ish...jgn tak tau, Giant kita (batu caves) pun xcukup minyak masak...ada kertas je tulis limited utk 2 botol satu family, tp satu botol pun xde...n sama la jgk masa blk kelantan (p tesco)...xde langsung minyak...ish ish...adakah iniboleh menjadi alasan baek utk kaum ibu tidak memasak dirumah ;p ngeh ngeh ngeh

Unknown said...

sunflower kat mesia ni mahal.. lagipun sunflower edisi m'sia x sesuai utk deep fried..

Liza said...

since we all pun tak brape sgt guna minyak, so ok lagi....

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

truk skang nieh...

ummi sofiyyah said...

dah beli stok hr tu..risau jgk nnt x der minyak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails