Wednesday, 26 January 2011

mixed marriage : bagus ker? | MZ hampir2 pun...

last few days, masa BW, me terbaca psl one blogger fren- pemilik blog Saat Aku Kau Pilih tu...rupa2nya her mom is a convert (non Malay-muallaf)

me kalau sebut mixed marriage or kawin campur, otomatik terpikir, mesti lawa kalau dpt anak hasil kawin campur ni heheh even kalau bukan kawin dgn mat salleh pun, let's say melayu kawin cina or cina kawin indian, memang anak jd mixed blood lah kan  kan:)


me pernah dgr , kalau anak2 hasil mixed marriage ni, selain rupa paras yg menarik, IQ pun tinggi--betul ke dakwaan or sekadar myth..WA
tp for me, it depends on genetik parents gak kan, and faktor2 persekitaran

so apa kisahnya "MZ hampir2 pun" tu...
citer dulu2 daa...manis dan pahit gak utk dikenang...
masa me kat univ (sekitar thn 1998-1999),, me pernah berkwn--kira spesel fren lah--dgn one chinese convert "N"(he's from Johore)..mulanya my parents tak object sbb ingatkan me berkwn biasa2 ajer, tak sangka N tu bersungguh2, siap nak antar mak dia masuk meminang--my parents tak bagi lah..and me broke off dgn N sbb my parents tak restu our relationship--..enuff lah, citer dulu2..long time sblm me kenal Mr Hubby pun...
dh memang tertulis kat loh mahfuz jodoh me dgn Mr Hubby :)

tp N tu sgt baik orgnya--segala benda yg baik tetap akan menjadi kenangan manis sepanjang hidup kan...
me dh lama lost contact pun dgn N, and dlm hati me, kdg2 terasa nak tau gak sama ada dia bahagia ke tak kan, sbb kalau boleh, me nak dia tgk bahagia mcm me now..tu jer...sbb kiranya me yg walked out from his life...

note : kalau uolls ada peluang, would u take it--mixed marriage??

jgn lupa vote utk MZ yer for matjoe readers choice. to vote, click HERE!

27 comments:

mama tisya said...

tk pernh terpk..hehehe..tp pernh kawan ngan chinese & indian guy...:)

dh vote..good luck

aibaks said...

dulu masa kecik2 penah gak tefikir.. klu ayah negro mak plak minah saleh.. anak mesti kuar itam putih ke? hehe..

Wan Amira said...

kadang2 jodoh ni tak boleh nak cakap.. kalau dah jodoh kite, nak tak nak kite nakkk jugak kan.. but alhamdulillah, i pun bahagia :)_

♥MAMASYAZA♥ said...

yup setuju, sesuatu yg baik tu, akan dikenang sampai bila2

Unknown said...

perkara pertama kalau mixed marriage mesti miza pikir sal anak. heheh. memang cantik. sepupu miza kawin dengan chinesse and anak dia memang lawa. putih gebu :)

Ayu Zarina said...

ngeh ngeh ngeh..masa ayu nak cari couple dulu pun..tak nak muka melayu asli, mesti nak mix jugak...lagipun ayu sekolah cina..couple ngan budak cina macam dah biasa...wee.

alhamdulillah..jumpa ayah damia sekarang....walaupun nenek dia yg convert masuk islam...at least ader lah jugak muka cina kat my hubby tu..hehe

agak2 mz, muka2 anak2 ayu ader rupa cina tak?? ayyunie memang ramai cakap macam amoi...aleesya ramai yg cakap macam anak mat salleh..yg tu tak tau pulak dari gen mana???haha

ardinihumaira said...

kalau dah jodoh kita, memang tak lepaskan peluang. tapi kalo bukan jodoh kita.. hehe... rela lepaskan peluang... mula2 memang susah nak lepaskan peluang tu tapi lepas kita ada perasaan redha... memang kita akan tahu betapa berhikmahnya semua ni kan kak ^__^

Hani Shaklee said...

saya adalah hasil ANAK CAMPURAN..
hehe..my father chinese n my mom malay..siyes mmg ayah treat kami mcm2 anak2 cina lain..so dah terbiasa idup ngan gaya org cina..tapi berlandaskan ISLAM la..
xdela dia suruh wat benda2 yg haram..hehe
maksud saya..gaya hidup tu mmg byk di perngaruhi gaya org cina..gaya makan..penjagaan waktu..penjagaan waktu makan..ape yg boleh di makan and ape yg xboleh dimakan..
cara potong rambut masa kecik sebijik ngan budak2 cina..sepesen..sama lak tu ngan cousin2 cina yg lain..huhu..adussh! tapi nak kata pandai sgt tu xde la kot..tapi kawan saya yg mix chinese indian tu grad degree dulu dengan 4.0..dia mmg terreeeerr,..hehe

Hezesuze said...

ish sape tak suke kalo kawin campur uols lagik2 kawin ngan mat salleh kan harusss anak2 tomei2 belaka ahakssss....

tapikan ada kekurangan & kelebihannye...kelebihannye dpt anak cantik2 ler kekurangannye pulak dari segi agama lah...kita ni kan wanita yg perlu dibimbing so takot nanti if kawin ngan mat salleh...dia xleh nak bimbing kita...melainkan mat salleh tu dah lama memeluk agama islam..

weols pun bersyukur dpt kawin mix...weols melayu abg pomen plak jawa so mix ler jugak kan hahahaha

Unknown said...

Btul la tu. it depends jugak. tak semestinya kawen sesama melayu tak bijak. ramai je org2 kampong yg bijak kan.. :)

mcm yg my mom ckp,there's too much risk to take in a mixed marriage. hoho tu yg tak berani try! kekeke


*I dah klik ur HB as well!!*

Amira is mira said...

best mixed marriage nie...nenek mira kawin macam tue.so skrg bila CNY ktorg dapat celbrate same2 sume

AyuArjuna BiGoshh said...

heheheh....my fren kat uia ramai sgt yang terlibat dlm mixed marriage...yang best partnya semua ikut yang belah sana...so klu ala2 pak arab anak2 memasing hidung mancung...huhu

Ummi Shira (AshAnas) said...

kak suzie, ni cite kt uia gak ni...
ms leadership course, dlm group km ni ada sorg yaman tau. kitorg tukar no phone pun sbb keje la... tp die slalu sgt kacau shira smpai naik geram la ngn die...
dlm kelas slalu die highlight psl kawen campur ni.. nk tahu last day ms presentation km, die sungguh2 ajak shira kawen, huhu... tp as wife no.3, haha...

reject terus. dh la mmg xsuka ngn dia...

ms blk raya kt kg pun dia dok try lg... shira xlayan je smpai die senyap... geli den!

Ezna said...

kena fikir 2-3 kali gak tpi kalau dah masuk islam y not??

Madam Sooyaree said...

Mixed marriage is not easy :)

Lelord said...

vavavavavava kuterkenang yek.

kalau ade peluang ok jek...hahhaha tp xde peluang pun. cam famili i belah abah, tok mmg from India tu pasal kulit i gelap ikut abah la kot. belah darling lak nenek dia chinese tu sebab dia cerah sket hehehee

dah klik Hb : pesanan dr penaja:)

nur said...

Jodoh dah tersurat kan... Semoga semuanya bahagia macam MZ ye..

ni untuk MZ dan kawan2 yang suke join kontes.. cubala join kontes ni.. http://nurhafiz2009.blogspot.com/2011/01/hadiah-macbook-siapa-tak-nak.html

macam sesuai je dengan impian MZ nak bawa ibu ke umrah..

mama_umar_maryam said...

mz, penah jugak di admirer oleh bangse lain,mmg baik siap slm cium tangan mak zety,hahaha..tp zt yg reject die..pastukan,skg ni mcm nk tau perkembangan 'pakwe lame' , x niat apepon,cume mcm tibe2 lost contact nk tau gak perkembangan die kan..pakwe lame tu melayu lah,heheh

Unknown said...

oooo alkisah..hmm tp for me mmg dr dulu dh doa jgn la dipertemukan jodoh dgn org asing..n alhamdulillah jodoh dgn org tempatan..hehe..bkn ape..kita mengharap suami utk membimbing kita..sbb sedar diri xckp ilmu dlm Islam..huhu tp sume tu ketentuan ALlah :)

MamaYatie said...

tak pernah terjebak...tp bila pikir2 sonot gak kan..kawen lain negeri pun dah bnyk belajar adat/masakan yg berbeza apatah lagi kalo kawen lian bangsa..yg baik boleh amik, yg tak elok jauh2kan..ok kot gitu?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jodoh yg telah tertulis...

Wansteddy Tales said...

sorry lambat vote k.suziey. Good luck ya :D

my mak memang anak chinese tapi atas sebab tertentu famili mak serahkan beliau pada nenek dan atok wan sejak dia baby lagi. smpai skrg xpernah mak jumpa famili dia yg sbnr. ada rumors kata famili mak masih ada di Gerik, wallahulam... sadisnya... wan barulah tau my mak ni chinese masa wan dlm pantang dulu. bayangkan 26tahun wan nafikan kat kawan2 yg tnya wan ni anak mix ke sbb xtau asal usul... sayu pulak kukenang2 sob3...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kita pernah ada jiran yang mixed cam ni, anak2 diorang tak de encem & lawa tapi IQ memang clever dari anak nombor 1 - 4 semua masuk MRSM then after that semua masuk University, tapi tak tau la dek kerana mix atau cara pembeljaran anak2 dia, tapi kan mak pak dia orang susah tau

tiefazatie said...

erm..ifa xde la..tp kwn2 ramai..
but my late moyang pure chinese tau...hihi..sbb my late nenek pun cm chinese nie..my late atuk plak..ada campuran india...nie belah my mum la..

belah my dad family..javanese nie..

so ifa rasa yg ada melekat kt ifa ialah warna kulit je kot..my coklat kuning2 nie..haha..serius ble sejuk je..terserlah la kekuningan kulit ifa..haha..lucu nie..but kwn2 ifa sllu ckp ifa putih n cerah..konpius..ifa nie aktif dulu masa kat u..n ifa rasa hitam dh nie..haha..but dorg still ckp putih..konpius2..owh mata ifa pun sepet juga..but tak terlalu la..haha..sbb ada my kazen belah my mum la..sepet cam cina nie..nasib baik ifa xdpt sepet cam cina..kang xcantik la mata ai..haha..btw..mata ifa pun kaler coklat..xpyh nk pakai contact lens coklat nie..hihi..

BUNGA said...

saya campuran jawa dan banjar.. hehehe

Unknown said...

kakyong pun pernah ade 'sejarah mcm MZ'.. heheheh... ;)

ummi sofiyyah said...

mcm besh jer kawen campur ni...kakak ummi kawen ngan org egypt...anak dia mmg sebijik arab la...skrg diorang tinggal kat Jordan sana...susah nak jumpa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails