Monday, 10 January 2011

ada ke org tak pernah mkn maggi seumur hidup?

me masa sek menengah , me jrg sgt mkn maggi, sbb ustazah2 kat sek me dulu (me sek agama yer) selalu discourage mkn maggi , siap ada mcm2 true story abour keburukan mkn maggi --kalau kerap sgt mkn..
antara citer yg masih me ingat sampai ari ni ialah, ada sorang lelaki yg mkn maggi (jd mknn ruji, ganti nasi, sbb maggi kan murah, so dia hanya mampu beli sekotak maggi setiap kali dpt gaji sbg stok makanan bulanan dia) end up rosak seluruh buah pinggang and terlantar kat hospital...wah..segar lg those stories kat otak me ni..


anyway, last few days, me dpt email psl maggi..so me feel obliged to share...tp me tak tau sejauh mana the truth in this info...


me masa preggy 1st time dulu, suka sgt mkn maggi goreng mamak kat restoran mamak...sampai sekrg pun me suka maggi goreng mamak ni...


uolls ada ke yg tak suka maggi? me suka gak, esp time lapar and tak de idea nak mkn apa--makan maggi cepat dan sedap --kalau letak bwg, sayur, telur, cili etc..tp mkn apa2 pun mestilah jgn berlebihan kan...

note : kat UK ni memang ada jual maggi kat kedai Pakistan --maggi yg diimport dari msia tu..so me memang ada stok maggi kat dapur me tu...

31 comments:

sfatimahzj said...

sedapnya maggi tu..lagi2 kalau tambah telur++udang ke..wah!!meleleh~

nur said...

MZ
jarang jarang makan..
ada ke org tak pernah? taktau le ada ke takALL IN ONE

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kita suka je suzie, kalo time teringin tu, suka mee goreng, tapi hubby suka mee hoon sup, banyak perisa kat rumah kita, lebey2 lagik hubby keje kat yeo's so maggi cintan tu memang company dia yang punyer

Amira is mira said...

TERLIUR tgk oic maggi mamak tue!
maggi adalah makanan paling cepat dan sng nak masak..tapi x bole makan selalu.sbb nanti jemu..

Mrs.Imran said...

rasanya tak ada kot org yg tak mkn meggi cumanya ada yg selalu ngan jarang je...sy pun jrg mkn meggi blh dikatakan 1 thn tuh berapa kali je...meggi nih 3 hari baru hadam..

bunga_rose said...

tahu pasal keburukan maggi.. tapiiiii maggi tetap di hati ihihihi..

tak bleh laa, suke sangat dgn maggi sampaikan masa mengandung pun idam maggi.. acane?? hihi

Farra Dhelina said...

suka sgt2..time dtg mood nk makan maggi..mmg nak makan je...

smpai keburkkan dia terlupa..

*suka wat megi goreng, letak udang byk& & cili api!! fewittt hehehe

ardinihumaira said...

dni suka makan megi. heee :D

Izan Ishak said...

sis suzie, izan pun ada kisah jugak masa matrik dulu. sorg ustazah yg ajar kitorg tu bagitau dia sendiri sgt suka makan maggi. sampai perut dia jadi sangat nipis...n bocor. then katanya jadi kenser perut.... wallahua'lam...

azura samsuddin said...

suka gak cume bile start preggy dulu ade sesekali jer makan pastu dah bersalin, aina umo dah setahun setgh br mkn tu pun mcm teringin sgt2 tp mmg sedap, cmne simple pun megi tu mesti nak letak telur gak hehehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

die pun suka jg...
selalunya mkn maggie ni time tak tau nk mkn apa dah....jd keputusannya maggie la pilihan hati...

Unknown said...

uish ruginya yg xsuka megi..hiks..masa time pregy dulu mmg pantang mkn megi..tahan je xmkn megi..maklumla 1st pregnancy..so sgtla berhati2..xamik junk food n fastfood sgt..demi baby gitu..hiks

mama_umar_maryam said...

hmm..klu mkn byk,jd rutin tu yg bahye kot..xberkhasit la kan..tapi org jepun suke je mkn mee segera..hehehe

mase skolah dulu kt hostel ni la balun slalu, skg dah agak jrg tp ade je stok kt umah ;)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

lamenye xmakan meggi...

Ezna said...

makan maggi kadang2 best jugak. me x suka maggi goreng mamak. me suka maggi sup mamak...hehe :)

Azlina said...

saya pun suka makan magi goreng mamak..sedap...kalo malas masak magi jer...

My Love said...

Salam..

Ustaz Love suka makan megi tomyam.. lepas makan mesti rasa pening2 lalat.. pastu lendir banyak keluar.. dan keesokannya, suara jadi sedap plak.. hehe

Nurmala Mazlan said...

Makan maggi kekadang best jugak..Lagi² time hujan cam skang..Adoi!!! Lapar

AzianKhalil said...

mee maggi cepat dimasak sedap dimakan..

Anonymous said...

magee sedap bila time2 duit tak de hehe
pastu sedap bila makan share dlm pinggan orang
jrg2 la makan magee...tau mmg xelok tp sedap hahah nk wat camne

Wansteddy Tales said...

maggi itu sngt sedap kala kontang duit :D

umiawadah said...

makan maggie setelah tiada apa lagi nak makan kat umah..

tiefazatie said...

ifa jrg mkn2..tp bla teringin ifa mkn gak..sedap teu sis!hihi..mkn panas2..pergh..

mama tisya said...

maggie org kata tk elok..tk pandai..tp ada kwn tu best student hari2 mkn maggie...hehehehe..kita suka gk maggie

wan syamilah said...

suka walaupun tak elok sgt..he3...


My recent post " Hadiah Untuk Pemenang GA…sabar yea…"

Unknown said...

maggi mamak memang sedap walaupun miza tak makan makanan mamak. sekali cuba mesti nak lagi. hehe. tapi jarang-jarang makan. kalau terdesak dan teringin, baru makan :)

azlina aziz said...

My late father suka sgt masak maggi :p tapi guna perencah sendiri la, kira pakai mee maggi je. Kuah sup campur fishball la, fishcake, sayur kobis, bawang, telur....kadang2, macam2 lagi dia letak yg tambah sedap. Oh, rindu kat masakan dia yang satu ni, yg bukan hanya saya je rindu tapi adik badik yg lain. tsk tsk tsk

BUNGA said...

masa kami kecik2 waktu susah dulu, mmng tiap2 malam makan megi.. sbb itu jer pun yg termmpu nak beli sebab murah..w/pun tau x elok, terpksa jugak mkn.. skrg bila dh mampu nk mkn sedap2 sikit, mmng megi jarang sgt nk mkn kecuali klu teringin sgt.. lg pun mkn megi goreng sdp kan..:)

Ayu Zarina said...

memang ader stok kat dapur...kalau terasa malas nak mask, masak maggie je..tu pun kadang2 lah...kalau tak tapau makanan kat kedia..heh

Unknown said...

mee segera ni harus direbus & tos dulu sebelum kita masak, tak kesah la nak goreng @ berkuah.. Insya Allah, kurang le sikit risiko bahaya bahan yg mcm lilin tu...

Semut Senyum said...

curi gambar ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails