Sunday, 23 January 2011

sejuk perut ibu mengandung...

jumaat lepas, masa me pegi fetch my zharfan from skool, his teacher, Ms Cooke ckp dgn me, Zharfan is brilliant as he reads the most books for the whole week :) happynya bila teacher Zharfan ckp gitu :) senyum jer me :)

then balik umah, Zharfan tunjuk benda ni...


me tanyalah, semua org dlm kelas dpt ker? Zharfan ckp, no mom, only one girl jer dpt like him, kwn2 yg lain tak dpt sbb ada yg read 3 books, ada yg read 4 books ajer. Zharfan reads 7 books :)


sistem sek kat UK memang tak de exam mcm kat Msia, so assessment is done via various ways, this is one of the ways..ie teacher akan personally assess student's achievement and performance  :) sgt berbeza dgn sistem kat Msia..I wish...kan bagus kalau sistem kat Msia tak membebankan sgt esp kids kat primary skool...*sigh*

Papa sgt excited bila Mama tunjuk cert/award yg Zharfan dpt tu, Papa kata nak frame kan heheh me kata, tak pe, kita simpan dlm folder :) kenangan bila Zharfan dh balik Msia nanti :) and me ckp, Mama nak tulis kat blog gak, so bila Zharfan dh pandai baca blog, dia boleh tgk :) :) *tiba2 mode sedikit touching--sbb terlintas kat otak me, kalau me dh tak de nanti, blog ni part of kenangan utk anak2--jauh plak fikiran me melayang...

my boy sgt rajin, and me jenis tak de nak paksa2 or suruh2 pun, dia sendiri yg nak baca buku, kaler2, drawing tu tak pyh ckplah--benda yg sgt dia suka--kids at his age memang gini kot :) ie suka drawing, painting, buat craft and arts :)

note : me one happy mommy, Alhamdulillah..

27 comments:

Yuyu Zulaikha said...

wahh.. besar nnt jadi pelajar mithali ni ^^

man yusoef said...

yup sgt setuju..even smpi kat uni level pon still based on exam oriented..bljr semata2 nak exam..hahha...mind set yg susah nak ubah...tapi sgt bgus yea sistem di UK...give award to student!!...very interesting...

liyana afiqah said...

congrates ! having a brilliant baby . :)

kan best dapat baby camtu , rajin aje tk payah disuruh . *tak saba nak kawen ! haha*

Liza said...

Alhamdulilah....mmg sejuk perut ibu mengandung

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

alhamdulillah...

isabelle said...

rajinnya zharfan.
hrp2 bawak smpi besar perangai rajin membaca tu

*∽ IZAN ∽* said...

sejuk perut makk..!! bagusnya Zharfann..! betul tu.. blog kita ni memang akan jadi tatapan diaorang bila kita tak de da nantii..sob sob.

Me click HB ari nih.! :D

Lelord said...

alhamdulillah...teruskan usaha

FatinJelita said...

hope dia akan terus rajin sampai besar..

aimi said...

bagusnya zharfan :)

yup, emi pun sama tujuan berblog ni sbg ganti diary utk kenangan pada anak2 etc...especially bila dh xde nnti kan ~ mode : touching jgk..huhu

Nida n' Hanafi said...

Alhamdulillah.. semoga dapat bangkitkan kegemilangan Islam..

nba-Nur said...

Salam.. Tahniah buat Zharfan.. Hope Zharfan akan terus membesar menjadi insan yg berjaya bila dewasa nanti.. Amin

BIONIC WOMEN said...

wow, memang bertuah perut ibu yg mengandung itu.hehe..kekadnag terpikir gak sistem kat Malaysia ni buat kids tensen kan? well darjah 1 pun sibuk nak tuisen. Kekadang kalau ada parent asked my hubby for tuisen anak yg darjah 1,2 me selalu terpikr siannya anak dia..belajar jer sepanjang hari, x penat ker otak anak tu..budak2 besar tu kan kena banyak rehat lagi..kena ajar menda2 kreatif..x semestinya belajar sepanjang hari.

Unknown said...

tahniah utk zharfan...

fikri kurang sikit bab painting ni.. hrp2 bila dah sekolah byk la yg dia develop... ;)

LiLy said...

congrats to zharfan.. :)

tiefazatie said...

wah...tahniah zharfan!
sgt2 rajin la awk nie..nice..
btw..mmg bagus sis dorg bg award camnie..
so kanak2 akan lebih excited nie nak tahu benda baru..=)

nur said...

Bijaknye anak mama tu ye..

Diah Rothman said...

Tahniah utk Zharfan... next, will be yours too......!

Wan Amira said...

good work, zharfan.. yes, i pun nanti akan buat blog ni as kenangan especially bile i tak de esok, i believe blog will keep us closer to them even though kite dah tak de..

my son pulak, buku, homework ni memang dia suke, tapi bile masuk bab coloring.. huhu banyak liat

ardinihumaira said...

bijak.. bijak... :)

Ijah EmoTemo said...

wah seronok nya! congrat's zharfan!
:D

Ezna said...

dania suka art and crafs....hehehe :-)

Unknown said...

waaaaa good boy laaaa...rajin zharfan..mcm ibu dia ni..

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

gud boy....mmg brilliant zharfan...sejuk perut u mgndungkan dia kan....

betui2...blog ni adalah sbgi kenangan utk anak2 kita kelak..me je blm ada pewaris lg ni..huhu..

eija_sweetmama said...

bagusnya zharfan..
hope kekalkan prestasi mcm ni bila balik m'sia..:)

eija x nmpk lagi minat zaquan ke arah membaca ni sbb dia cepat bosan..tp suka explore bila dia tau sesuatu benda tu..

Farra Dhelina said...

bagus lah anak sis mcm ni..dr kecik dh ada sht suka membaca... dh besar mesti mcm akk & hsbnd..pandai :)

Ummi AmnaAmzar said...

Tahniah Zharfan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails