Sunday, 16 January 2011

belit2 tudung shawl--tp mcm tak berapa nak cover d***

ari tu me beli shawl dari ardini wardrobe---dh selamat sampai kat tgn adik me pun


and the best part, dini bagi free gift lagi tu :) TQVM dini!!!


comel kan shawl yg me beli --mcm dlm pic kat atas tu  :) saper2 nak rembat or sajer2 nak cuci mata, sila ler terjah dini wardrobe yer :) shawl yg me beli ni  harga RM11 ajer (free postage) :)

dh beli shawl, masalahnya sekarang, reti ke me nak pakai??jgn jd deco dlm almari dh ler..:p

so me pun usha2 blog yg ada tutorial cara nak pakai shawl..
persoalannya sekrg--me rasa, kalau me belit2 shawl yg me beli tu ikut most tutorials yg ada bersepah2 kat mana2 tu...rasa2 mcm tak berapa nak cover/melepasi bahagian dada/breast kan?? sbb prinsip me, kalau me tak cover part tu, tak sempurnalah tujuan pakai tudung/shawl utk menutup aurat ni...

and me noticed, my blogger fren ayu arjuna ada komen, dia kata, dia pernah try sekali pakai shawl gi ngajar (she's lecturer UIA gak)--terus kena tegur dgn students sbb tak cover bahagian dada, even dia dh cuba belit2 pun....

so me sgt musykil now...agak2 mcm mana yer --selama me dok pakai tudung bwl .. Alhamdulillah, dpt jer cover part yg wajib dicover..

uolls yg pernah pakai or terer pakai shawl, sila komen/share tips yer :) TQ

44 comments:

Myra Jay said...

Betul tu Sis, myra smpai skg setia je ngan tudung bawal.. :) Tak reti nk belit membelit sama..hehee

Hani Nabilia said...

kak saya pun dha cuba belit...tp mcm tu gak..memang dia style mcm tu ke? pendek? hu...kompius

nur said...

MZ
tapi perasan tak kalau pompuan Arab /Timur Tengah tu pakai shawl cam oke je.. (Tak perasan lak cover dada ke tak..

Jemput keALL IN ONE

Nadiah Sidek said...

me tak minat shawl..tak reti belit2 ni. rasa mcm lmbt je nak bersiap. mungkin kena beli shawl saiz besar kot, baru boleh tutup dada. err..tapi tak pasti la ada ke tak saiz besar. tak ambik tahu pulak :p

Ijah EmoTemo said...

tehehehe. klu nk pki shawl , nk kasi tutup dada mmg take time sgt2. even ijah pun take time sbb kita kena pndi panjang pendekkan shawl tu. sbb as we know shawl ada sesetengah tu dia jenis kain nipis , mmg boleh nmpk bhgn dada , and ada sesetengah tu dia jenis kecik atau tak sebesar tudung bawal. jd mmg take time nk tutup part dada tu. hehehe.

tp apa2pun try dulu la sis :)

LYAfrina said...

suzie.. blh jer nk pakai shawl, tp kena cari y jnis bidang besar sikit & pnjang.. cam lya, kalo g ofis pakai y bidang besar sikit.. baru ttp dada.. tp y tu rasanya shwal jenis biasa je la.. y mcm suzie beli tu xtau la ada ke tak y bidang besar

ardinihumaira said...

;)
dni pakai shawl setakat ni tak penah pakai atas dada kak. hehe... akak tengok pemakaian ustazah siti norbahyah.. dia pun pakai shawl juga. tapi tak seksi.. kebanyakan tutorial memang untuk yang fashionista je sebab diorang tak kisah tudung atas dada... so, kita kena adjust sendiri tudung tu biar melepasi dada. step pertama lepas pin kat dagu, belit kat bahagian dada biar cover dulu baru belit bahagian atas. kalau bagi mereka yang tak kisah dada tak lepas tu diorang akan belit atas dulu baru kisah tang bawah., itu je bezanya kak ;)

Elyn Sani said...

salam...
jenis crumple ni mmg ssh nk cover dada, so i prefer jenis cotton biasa. mudah nak cover dada. just my 2 cets hehe

Unknown said...

tu la..
syu pon xpenah pkai..
x reti nk pkai plus tkot x ttup dada..~

Anonymous said...

heheh mmg shawl tak kaver dada mz..sy pkai seme paras2 atas dada...
seba dia singkat kan xmcm tudung bawal kita bole silang kan

Dr. Amirah said...

MZ saye pakai shawl jugak n alhamdulillah setakat ny menutup bahagian dada tu..ade 2 jalan

1. pakai shawl jenis pashmina...shawl ny the best r sebab dye teb al,buka dye besar n labuh!so bukan stakat dada kite punye leher tu pon tertutup jugak..:)

2. biasakan kita akan pendekkan salah satu bahagian shawl tu kan?so belah yang pendek tu biar lepas dada..saya biasa pendekkan belah kanan..so belah kanan tu saya pannjangkan lebih paras dada...then lilit yang belah kiri,belah kanan tu kite pinkan ke bahu kanan..um..lau perasan jugak ade je shawl yang nipis kan..tak dapat tidak pakai la tudung due lapistak pown pakai owning..sangat nice taw bile da tutup aurat..

btw ade tag untuk MZ

http://mirahanastory.blogspot.com/2011/01/say-no-tu-dedah-aurat-say-yes-to-tutup.html

Hani Shaklee said...

mama,, me pun x pakai selendang yang saiz kecik tu.. saya kalau beli selendang saya beli kat sini

http://fawznabilah.blogspot.com

kat blog ni ada jual selendang saiz L n M. M tu saiz standard cam jual2 kt mana2 blog la n saiz L tu boleh menutupi dada..lebih kurang saiz pashmina.. n kadang2 saya beli pashmina je..tapi kena tgk gak material pashmina tu takut nnt pakai terlalu panas plak nnt ..tapi kalau mama pakai kat sana confirm boleh bantu tahan dari sejuk..coz me pakai masuk library yg sejuk cam gaban tu xyah pakai sweater pon..sbb dah pakai pashmina yg dah tutup dada n agak labuh sikit la...hihi

iEra naDira said...

saya tak penah pakai shawl, sebab tak berani ubah imej diri. =P

Isteri sepupu saya pun pakai shawl, boleh jea tutup dada. Memang sweet sangat dia pakai taw, nampak macam muslimah sejati. Hehe. ;D

Wonderful Life with Mary Kay said...

Kak, kalo akak nak cover dada pakai shawl ni, buat bahagian depan dan belakang sama pjg... Tapi bahgian belakang tu, dibiarkan lepas kat belakang, tidak dibawa ke depan mcm dlm gambar tu...

Check kat entry nih..
http://lizayati.blogspot.com/2010/12/marina-bay-singapore.html

Chekgu Azrine said...

boleh je..tapi memang kena pandai pakai...dan shawl tu mesti besar sikit la..saya pun pakai mesti tutup dada...cuma mcm tutorial yg ditunjuk tu..cara dia pakai mengikut style dia..but mama zarfhan boleh try cari yg pemakaian tutup dada...

Nurul Says said...

pakai bj longgar-longgar atau tebal2 kot baru la dpt pakai shawl mcm tu..so x la nampak sangat dada tu..

Gieyana said...

kalau shawl yg cenggini mmg x cover part tue..tp ku slalunya beli yg jenis lain..so leh ler cover..:D

INNANIE ARIFFIN said...

sy pun tak penah pakai shawls!!! T_T

Zakiyah Zainon said...

memang tak dapat cover bahagian dada kalau pakai shawl ni..hehehe

Ibu Yusuf Maryam said...

Salam mama zharfan..

Sy ada tgk kawan pakai shawl yg agak lebar dan boleh jd labuh tutup dada.. cuma nampak serabut coz terbelit2 sgt.. sy tak reti nak belit2ni.. :-)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xpernah pakai la akak...
hehehe...

mizayusof said...

bestnya siap ada free gift lagi :)
suka-suka. miza sekarang masih belajar lagi nak belit-belit shawls ni. hehe :)

micah aje said...

setuju...
kebanyakan shawl skng tak tutup dada..
mkin lama, makin pendek plak jadinya..
so, beli yang shawl panjang ckit la...
bleh cover part dada..
^_^

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

suka tengok orang len pakai nampak cantik tapi rasa cam tak sesuai je untuk muka kita yang bulat + bam2, kalo suzie muka bujur sirih cantik ok la sesuai bangat

Wan Amira said...

honestly, i pakai tudung kadang2 selempang, kirenya i ikut sedap hati i.. tapi yes, i agree, to me yang pakai shawl.. udah la nak pakai nyer tebelit belit, tapi still tak sampai ke tujuan sebenar pakai tudung.. tapi i tak pernah pakai shawl.. sebab tak reti pun iyer juga,..

AzianKhalil said...

kalau pakai jaket atau baju luar yg dah cover bhagian dada rasanye tak rasa bersalah sgt kot...

ardinihumaira said...

boleh je iron shawl tu kalau sis tak nak dia jadi crumple... pastu shawl ni jenis tak nipis ;) bila kita iron, dia jadi macam shawl biasa. tapi kalau nak dia jadi crumple balik, kena gulung2...


jadi sebenarnya crumple shawl ni tak ada masalah kalau nak pakai. sebab ianya boleh jadi rainbow shawl lepas kita iron. tak de crumple2 dah hehe :) jadi, tak de masalah cover dada. lagipun, akak dah tengok contoh dni pakai, kan.. buat dia jadi segitiga bahagian dada. InsyaAllah kak... cuba dulu ya. kalau akak rasa tak ok, dni beli balik dengan akak. sian akak kalo tak dapat pakai. rasa dni nyusahkan akak lak... ;)

aLya maNip said...

alya pakai shawl tapi kene yg biasa je. kalau yg ade anting2 macam nie memang x tutup dada. kalau yg biasa boleh tarik tutup dada.
alya lg slesa pakai tudung indon..lagi senang. juz pin kat bahu. tutp dada :)

tiefazatie said...

blh je tue sis..kne pandai adjust2..hihi..me ada gak try gitu..hihi..tp jrg pkai la..kne tukar spek dulu bru jd cantik..hihi

Lelord said...

mamanajlaa pun suke shawl.. kadang2 tutup gak le dada

cikbedahlaser said...

sy stuju dgn cara dni la kot...
sy klu pakai shawl.. pakai mcm tdung bawal...
satu pendekkan..satu panjangkan... yg pendek tu make sure leh tutup dada..
pin kn kat bahu..opposite side..
then baru lilit yg pjg.. x bergaya mcm org len x pe la.. yg penting... nmpk kemas n dada tertutup....

gune prinsip.. kite wat die.. bukan die wat kite.. heheheheh

Ezna said...

aisehhh tak pernah cuba la plak...ngeee....:-) i rasa cam leceh time2 nak cepat tu..

eija_sweetmama said...

shawl pun byk jenis mama zharfan..
kalo yg mcm model ni gayakan..mmg singkat sikit n x mmg xdpt nak tutup dada sbb dia jenis shawl crumple + ade besi tu..
tp jgn risau..shawl pun ade yg jenis pnjang..compom bole tutup dada..setakat ni eija guna shawl..still bole tutup dada..sbb kita akan pastikan 1 pjng dan 1 pendek ..yg pendek tu pastikan melepasi dada kita..& yg panajg tu lilit naik ke atas..n still menutup penuh belakang kita..
tp mmg kalo yg jenis bergaya sikit tu x dpt nak tutup dada..

BUNGA said...

MZ.. baru je buat citer pasal shawl ni. MZ ada buat jugak rupanya.. hehe.. tp auto publish.. kul 4 nnt br keluar :)

Filwi Nur Balqis said...

@nur

PEMPUAN ARAB TU KAN...DIA PAKAI BAJU JUBAH TEBAL..JENIS KAIN TEBAL..AND BELAPIS2..ABB TU TAK NPK D*** DORANG..

Filwi Nur Balqis said...

TUDUNG BAWAL PON SUSAH DAH NAK CARI YANG TAK JARANG,, SEMUA NIPIS2..NAMPAK LEHER..

Ummi Hanie said...

that's why me xkonfiden nk pakai shawl2 ni...suke tgk org pakai tp sat gi sndiri rasa xselesa lah , terselak lah...so pakai tudung awning biase @ tudung bawal atau tudung bulat je lah ;)

Eliss said...

hubby memang tak izin la pakai yang tak lepas dada ni.lagipun x minat pakai shawls.tudung ariani pun hubby kurang suka.so terpaksa la pakai bawal :p

ayaMAYA said...

salam sis. kalau nak shawl yg labuh n menutupi dada, saya ada jual SHAWL BIDAN BESAR. Confirm tutup dada! kindly visit my page to see sample : http://www.facebook.com/pages/Bits-and-Pieces/247399518604614

or contact me : 0194514778

tq :)

wan syamilah said...

sya mmg tk pernah nk cuba pakai..rasa cam lemas lak terbelit kt bhgn leher tu...lebih selesa pakai tudung bawal/awning size M/L aje...senang...hik3

ranatis di hearty said...

ada cara sebenarnya nak pkai shawl yg tutp depan.. tp nmpak simple la.. takut2 korang xnak je pakai cmtu sebb xbergaya.. alhamdulillah, stakat ni, walaupun sy pkai shawl, semua puji cantik n yg penting sebb tutup depan..

Anum Shukri said...

memang tak pernah pakai..

cik bunga said...

salam, sy pun suka pakai shalw. tapi sy x belit sgt. supaya tutup part dada tu, shawl tu sy pakai sma panjang dua2 bhgn. pastu bahagian kanan sy lilit keatas, pin kat atas kepala dan tepi kpl kanan. yang bgn kiri sy x belit dh, pin elok2 kat bahu kanan. tu cara saya lah, tak tau fhm ke idak hehee..

deqlis said...

deqlis pakai shawls juga...ada cara utk kita cover dada...klu tudung bawal pun klu di tarik2x kepit ke atas akan nampakkan dada juga....so tepuk dada tye .....heheh:-)

klu shawls tue terlalu pendek, MZ boleh pakai shawls tu jika pakai blazzer atau kot ker...walau pendek tapi dada dah ditutupi dgn blazzer yg agak longgar dan tidak terjojol bhgn dada tue..:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails