Wednesday, 19 January 2011

Boboy or gegirl...anyone has tried & tested ? :Merancang jantina anak

me dpt forwarded email from a fren in my inbox...it says this..

"Kepada kawan2 yang berusaha mendapatkan anak perempuan/lelaki, di sini saya turunkan petua untuk dicuba (berdasarkan nasihat Prof Hamid Arshat dan dikeluarkan dalam majalah Pa&Ma beberapa tahun lepas).

Tapi segala-galanya di bawah kehendak dan kekuasaan Allah yang Maha Mengetahui kebaikan yang tidak jelas di mata dan tidak terjangkau di akal fikiran kita. Berusaha. Bertawakal.

MERANCANG ANAK PEREMPUAN

Ibu bapa digalakkan makan makanan berasid e.g limau, asam, nenas, cuka.

Avoid seafood. Take lots of makanan kaya lemak, makanan dibuat dari susu / banyak kalsium.

Persetubuhan dilakukan sebelum ovulasi . Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ovulasi. Hari ovulasi boleh dikesan dengan penggunaan ovulation kit (ada dijual di farmasi), pengiraan hari kalender haidh isteri (jika haidh teratur dan tetap setiap bulan) atau pengecaman discharge oleh isteri (boleh surf/google untuk maklumat terperinci dan lanjut on ovulation days and symptoms)

 MERANCANG ANAK LELAKI

Avoid makan berasid selama 2 bulan sblm mencuba

Take lots of seafood dan makanan bergaram (bersodium)

Persetubuhan pada waktu isteri subur i.e waktu penetasan telur isteri. "

anyone has tried and tested the above petua? and me pernah gak baca psl ada certain teknik/posisi utk tingkatkan chances dpt gegirl or boboy--aisehh mcm 18sx la plak entry ni...
I know, semuanya dh tertulis kat Loh Mahfuz, hidup kita adalah mengikut Qada dan Qadar, tp Tuhan bagi kita pilihan utk berusaha dan berikhtiar kan ..
:
as for myself--both boys--me tak guna petua :P ingat nak try gak all these petua for the 2nd baby (lil Ariff), then accident ie 'terlekat' tanpa betul2 try all the petuas...
yg pasti, both me & hubby penggemar tegar seafood, and me jenis tak suka asam2, even time preggy pun..aisehh..mcm tak de chance nak dpt gegirl nampaknya :p



note : Mr Hubby is ok bila me kata : are two boys enough and boleh tutup kedai now?


33 comments:

Yuyu Zulaikha said...

alamakkkk.. hehehe.. nak try gak laa.. gatai nye yuyu.. kawen pon belom ^^

eB said...

eB plan... alhamdulillah 2-2 kali kami berjayer... tuh yg sepasang tuh... rezki >_<

Nida n' Hanafi said...

Meh curi senduk rumah Nida..hehe (petua orang dulu-dulu)...

Terbalik dengan Nida berusaha nak dapat boboy

edane said...

kak.. i nak copy nih! hahha... actely dah sellau jugak terbaca benda nih.. heheh nak gegurl pulak :)

CahayaCintaIlahi said...

wah nk dpt baby gugurl n boboy pn ade petua beshnye bagus2..hehe ;)

Ezna said...

me jenis suka masam2....seafood pun suka...tapi i rasa ikut genetik gak kot. dalam family me ramai girls....

ajumohit said...

Aju mmg gunakan petua pemakanan di atas masa nk dapatkan Adam as anak 1st and 2nd kan gegurl..selain itu kedudukan semasa bersama juga memainkan peranan, nk citer tp 18SX hehehhe...tp mmg betul la, macam member aju pon ade amalkan petua dan gaya2 ni, anak 1st boy, anak kedua girl, dua2 lahir pada 4hb Ogos, sama bulan besday dgn mama, papa dan anniversary diorg...huishhh dahsyat!! tp apa2 pun semua ketentuan Allah kan..tp x salah nk mencuba dan berusaha..suka bangat topik nih...

ain sudin said...

akak...nk mintak izin amek post akak nie and share bleh x???

mummy_ayu said...

petua nak dpt baby girl tu sgt betul..ayu pernah tanya doktor time plan nak dpt Iris dulu..memang tul..alhamdulillah dpt Iris..
nak try ker? cari girl sorang...

BIONIC WOMEN said...

2 je ker??? try ler gigirl sorang ag.hehe..ngasut pulak dah kan?? hehe..Ade jugak baca petua2 ni then ada jugak refer to chinese calendar..
pernah wt entry..

http://violetgloves.blogspot.com/2010/07/planning-for-new-family-member.html

bunga_rose said...

wahhhh bagus info ni.. bunga nak baby gurl tahun depan.. boleh try ni hiihihih

mama tisya said...

pernh terbaca artikel ni..tp tk pernh try:)

Myra Jay said...

Nice tips, tp kitorang belom ada rezeki lg smpai sekarang.. :)

MZ~Myra fhm, thanks ya.. Cuma ada sorang tu Myra konpom dia klik my banner trus register, tp tak tauler nape xde income pun.. Xpela tak de rezeki tu..

Farra Dhelina said...

wah nk ttp kedai? tak teringin ke nak bby girl sis? ;p

kita tak but pon, kena tya hubby lah bab ni..dia yg pakar hahaha ;p

cik puan akish said...

kite pernah sis!!!!time mau prgnantkan lil dadif...

kite sgggggttttt perbanyakkan mkn seafood...dan mmg time tuh mmg gile amat dgn seafood..

dan mmg niat dihati..mmg mau bby boy!!!

alhamdulillah..scan..konpem bby boy...dan sekang..bby boy itu sdg membeso dgn jayenye..

tp itu sume kerja ALLAH..secare kebetulan...ianya menjadi..

=)

pas ni mau try utk lil gal pule..

=D

Unknown said...

erk dua je ke kak suzie?? Awal lg tu nk tutop kedai... kena la ramai sikit. Akak kan bijak pandai, so kena turunkan kat ramai zuriat! ;P

Ibu Mifzal said...

hehe...bila dah ready nak tambah anak..leh la cuba petua ni..sy pun nak gegirl plak..sbb boboy dah ada..

suhaina laui. said...

gud en3 ;)...mmg tgh mencari tip2 utk 2nd baby ;) tq sis...

aimi said...

zharfan is sooooo handsome dlm pic ni :)

aimi said...

n of course ariff maintain cute :)

eija_sweetmama said...

alahai cute sungguh 2 hero mama zharfan ni..

hehe..eija pun prnah baca pasal teknik/cara nak dptkan jntina baby ni..
for 2nd pregnancy ni mmg eija ada try tang teknik/posisi tu..hehe x pasti la menjadi ke tak..x scan pun lagi jntina baby ni..
eija mmg rancang nak baby girl pulak ni..
tp yg eija perasan dr segi pemakanan..mmg kali ni suka mkn benda yg berasid..mmg suka sgt masam2..masa zaquan dulu x suka...

Sidratul Muntaha said...

jantina
huhhu...
setot punya kes..
mg daku laki bini suke seafood but daku jugak suek makan daging n sangat suke masin - masin..
time Ara..
within 5 -6 month before tu mmg buah dan buah dan buah
dalam kuantiti yang banyak plak tu..
even makan yogurt n smooothies pun harus letak buah..
tak kiralh buah ape..
tpi sekali makan..
eii..dahsyat lah!
dahsyat!!
mengalahkan makan nasik.
tpi kurusnya tidak..

posisi:
tak pernah practise tpi mmg 2 org sojer tu sume accident...
bukan dirancang..

*haku pun sepatutnya guna implanon sebab dua2 budak tu ikut tingkap
tapi org tua kabo tak payah..
sarung ade...

#sakit tak implanon masa msuk tu?!!

nur said...

MZ.. nak tutup kedai?.. hehe.. baju gegel lawo2.
Jemput keALL IN ONE

Ayu Zarina said...

of coz pernah terbaca artikel ni..sebabnya harapan kami suami isteri memang nak gugurll.terutama huby sebab dia kata tak sabar nak "jangokkan" anak pompuan dia..hehe

tapi tu lah...lepas 2 kali abortion..baru dapat aleesya...so memang tak sempat nak ikut petua atas tu..cuma ikut petua posisi tu...my hubby yg ajar..dia kata..after fertilisation, si isteri kena mengiring ke sebelah kanan or kiri, supaya sperm tu ke mana ntah..(huhu lupa lak)..utk dapatkan girl..hhehehe..alhamdulillah...dgn kuasa tuhan memang dapat aleesya pun..tapi tak sura lah benda2 cam ni boleh percaya ke tidak..

ayyunie ter - xcident gak...aleesya umur 8 bulan, alih2 tau peknen..huhu

mama_umar_maryam said...

hehehe,xblh nk komen sgt sbb rasenye x praktik sgt petua tu mase zt preknenkan maryam, yg zt igt,makan,makan,makan je sumer ape nak,hik3..(xblh pki nasihat nih)

ctnurkhijah said...

awalnya tutup kedai...
nak jugak tgok gegirl MZ..

tiefazatie said...

wah...ye ke sis..hihi..
btw..ala..sis xkn nk ttp kedai dh..
xmeriah la..hihi

Watie Rose said...

2 jer ?

wati pun penah ckp ngan hubby cukuplah 2 kot walaupun dedua girl tp lately teringin pulak nak ada boboy pulak, but not very soon lah...hehehe

Unknown said...

wah! petua yang menarik :)

Anonymous said...

heheh bole try nanti kekke
kan bez
klw pasni dapat boy
sepasang gitu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

merancang...
tutup kilang...
hehehe...

ardinihumaira said...

actually kan kak.. ada jadual dari china boleh kita guna untuk rujukan tengok kelahiran L/P... mengikut umur ibu ketika mengandung ;) t dni bagi link kat akak

BUNGA said...

MZ.. kita kena try ni.. sbb blm ada gegirl kan...hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails