Tuesday, 22 February 2011

Bukan genetik

me and my 3 org adik2, tak de sorang pun yg boleh buat gini, and setahu me, my mom & my late dad pun tak leh buat gini

mr hubby pun tak leh buat gini..

tp zharfan boleh!!

see....

tak tau dia warisi genetik saper...kan masa zmn belajar sains kat sek men, ada kan psl fakta sains, benda2 genetik yg diwarisi ni...termasuklah kebolehan menggulung lidah ni...
emm..me kata kat mr hubby, may be zharfan dpt genetik from his late mom or his late dad (ie atuk/nenek belah papa zharfan)--sbb Mr Hubby tak sure plak his parents boleh gulung lidah ker tak :P

the kelakar part, me suka tgk zharfan buat gitu--sbb me tak reti nak buat :p
lil ariff belum boleh buat, or may be tak akan boleh buat ikut genetik me :p

anak2 uolls boleh ker? me pernah nampak kat blog nana, damia anak nana pun boleh gulung lidah ni..
kalau buat contest pic gulung lidah pun cute--tp tak ramai ler org boleh join ngeh ngeh ngeh :p


20 comments:

Xana Razak said...

saya boleh gulung lidah camtu. mak ngan abah saya tak xboleh. husband sy pun x boleh. anak sy sbb aritu trnampak skali dia buat...so i guess he inherits from me. dari mana sy dapat x sure...sbb hny saya ngan sorang adik je boleh buat

Balqis Nazid said...

saya pun boleh gulung sejak kecik2 dulu, memang ada kawan2 yang tak boleh buat...bila kita boleh buat kerek sikitlah he..he.,,

Hanim said...

Ma (nenek Zharfan) boleh gulung lidah la. Arwah Ayah je yg tak boleh.

mizayusof said...

miza tak boleh macam zharfan. heheh

MamaYatie said...

saya & hubby boleh jer..anak sulong mcm tak leh je..yg no.2 boleh..bukan sbb genetik la ek?

Unknown said...

kak suzi tak boleh tapi maybe kak suzi adalah pembawa gen resesif tu. selalunya mmg dia turun kat anak lelaki. :) Saat Aku Kau Pilih

eima said...

kak mayb ade kuturunan kak yg bleh buat la ..
sbb dulu blajar time form 4 mmg genetik

Unknown said...

adik beradik i sume blh buat. tang anak tak tahu ler blh buat ke tak. tgu dia besar sikit kasik try test. husband tak sure la blh ke tak.

Ely Hasrul said...

aah yo yo oo aje dulu kt sekolah belajo kata ikut genetik haha.. sami pon bleh buat memula cam riuh rendah la (bese la mak dia kepoh kannn).. sbb kitorg seluruh generasi xleh buat.. alih2 papi dia ckp.. 'i bleh buat tapi gulung sebelah aje.. duhhh terus xterasa magik hahahaha..

Diah Rothman said...

Right, not many can perform this rolled-tongue trick. KakDee bolih...... serious!

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

nak tau zharfan blaja ngn sape?

wani la yg aja tu..hahaha..perasan2..tp mmg ade wat pun ari tu kat dlm bilik ms duk main2 ngn dia..

ada 2 bnda sbnrnya sal lidah ni..

1) gulung lidah
2) terbalikkan lidah..

kalo xslp wani, zharfan xleh nak balikkan lidah tu..xusre lak yg tu..tp arif mmg xleh wat..pastu wani gn zharfan duk gelak2kan arif..smpai mleleh air liur arif cuba nak tiru ktrg..hahahaha.. :D

Zulaykha Nadya said...

maybe the gene for 'gulung lidah' in ur family recessive..

zharfan maybe dpt both recessive allele from his parent. that's y dia bley gulung lidah.

recessive mksdnye gene tu xkn dpt appear bler ada dominant allele..

haha.. sal bio lak..
tp memang it is genetic related. :)

DeQWa said...

sy boleh jer gulung lidah...hehhe...tpi family xtau plak,xpenah tgk @ men gulung2 lidah la plak..

Farra Dhelina said...

sy boleh! :)

ardinihumaira said...

dni leh buat :D

cikpuanhady said...

me boleh..zahra taktau lagi..kecik lagi..tak sabar gak nak tau ni...

dah klik hb..

Jom skodeng :Yang best mengenai Swiss

awjan said...

awie xleh gulung ke kak lah..huhu..cikwa leh gulung2 lidah....

nur said...

Aa.. teringat belajar sains.. mende ni genetik..
JEMPUT KE: ALL IN ONE

mama tisya said...

kita bole gulung lidah tp tksure tisya bole ke tk

tiefazatie said...

ifa blh je..tp yg lain ifa xpasti lak..hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails