Thursday, 10 February 2011

PANAS - kecoh isu traffic naik mencanak | iframe traffic rupanya...

me rasa ramai yg join promo traffic naik mencanak tu--blogdaus yg bagi free traffic--me pun join gak--maklum ler, saper yg tak nak traffic mencanak2 kan...

BUT...besar tapinya tu.....me memang SUPER CURIOUS nak tau, how it is done?? sbb blog daus tu blog biasa2 ajer, tak nampak pun x-factor dari segi content cthnya...
jwpnnya : iframe traffic --simple term --junk traffic --me try jugak research--baca2 from google..
ni some of my findings...
This traffic method is often called “junk traffic”, and the clicks which are generated often called, “click fraud”.
so mana2 blog tak kisahlah sekecil mana pun blog anda,, anda mampu dpt traffic ribu raban  sehari yer, even tanpa BW, tanpa buat entry yg besh2 or entry meletops pun--just tampal jer iframe ni kat mana2 blog esp blog yg heavy traffic, sbb iframe tu akan divert traffic from that traffic to ur blog--bagus iframe ni kan...it makes blogging easier --after all , heavy traffic = money money money!!

so hampir terjwblah my curiosity, why blog daus ada ratus2 users online every single moment--semuanya kerana iframe ni...ie kind of curi/kongsi/divert traffic dari blog lain and terpampang kat stats konon2nya tulah traffic blog daus..

legal or illegal?? currently, no such issue pun..--me tak sure actually
tp yg pasti, ala SS ie syok sendiri sbb bukannya traffic tu real dtg blog kita pun..so jgn harap la ada org nak komen ratus2 or ribu2 parallel to traffic ribu2 tu kan...

sooo...mcm mana dgn ads company like innity or nuffnang?? diaorg ok ker kalau semua blog pakat guna iframe beramai2??? BIG QUESTION yg me nak sgt tau jwpnnya--tp mcm tak de jwpn kot buat masa ni..so kira HARUS lah kot hukumnya...so far yg me nampak daus tu member innity ie pakcik hijau yg sgt exclusive tu..so pakcik hjiau tak kisahlah kalau iframe traffic pun...

blog cikgu dahlia ada citer dgn jelas how iframe works--sgt informative entry psl iframe tu..
me just copy paste pic ajer--full entry sila baca sendiri kat blog cikgu dahlia--blogger otai ni...

note : sbb blogging = money --so semua blog pun berlumba2 nak jdkan UV ribu raban kan..it applies to me too..tp me lg suka real trafficic--ie readers dtg baca + komen blog me....uolls mcm mana??

34 comments:

Ummi Shira (AshAnas) said...

Mesti la yg real kan....

Sricahaya said...

biar sikit, janji org tu sendiri nak gi blog kita baca n komen..

tiefazatie said...

ifa dh agak dh nie..haha...

erm..ifa suka yg real la sis..xmo la ss nie..adeh...
kena sedar diri kan..hihi

mummy_ayu said...

sgt sokong kak suzie..ayu join blog nie pun sbb nak tulis memori + tambah kwan..RM tu sampingan je..lagi suka baca komen kengkawan yg iklas..bukan bodek2....
HB for u today kak suzie...

Yuyu Zulaikha said...

uishhh~ macam illegal jee :(

BIONIC WOMEN said...

me lebih suka yg tulen ajer..biarlah nuff skit jer, janji memang traffic yg sungguh2 datang melawat so, xder ler rasa serba salah masa cash out nuff nnti..huhu
terpulang ler pada masing2...atas dasar apa mereka berblog kan?

Suziey Ahmad said...

that is what happen when the most priority of blogging is money..apepun terpulang pada niat hati seseorang tu..kalau dia rasa ok nk generate income via that kind of thing which for me obviously xde kejujuran and obviously ianya salah..so nilai sendiri la ape hukum income tu sendiri..

mrs kayrul said...

selamat pagi kak...

baru2 nie ada gak baca pasal blog daus nie...mcm menarik jer...tapi kayrul rasa kesetiaan blogger lain dtg jenguk & baca n3 kita lah satu kepuasan dlm dunia blogging....

umiawadah said...

takpelah kot bagi saya..mujur ada yang datang baca dan komen pun dah ok..biarlah slow-slow dulu...tak nak terikut-ikut sangat cara orang lain..

ummi sofiyyah said...

ummi x kisah sgt sal trafic ni sbb x nmpk kesan apa2...(ummi x der tepek add)..tp betul la tu, real traffic lg besh la...tp kalau nak ss pon ok gak tu..hehe..

mizayusof said...

sis, ini traffic tipu macam blogwalking palsu tu jugak ke ? miza tak faham ni -.-"

miza tengak ramai blogger tempek backlink tu miza pun tertarik and tempek sekali kat blog. hehehe :)

main temepek je tak tau langsung fungsi sebenar. yang miza tau UV naik secara mendadak. hehehe :)

Cik Bambam said...

mcm tuh ker MZ..kang jd isue mcm blogwalking palsu mcm ari tuh..errrrr..

juelee said...

rasanya kak nuff akan detect fraud traffic gini.. dulu ada isu gak pasal nie.. tapi tak tau la, sbb takde official kan..

Nazz@Purple said...

rase bkn blogger sbenar la kalau semata2 nak kejar trafik dan duit..

LYAfrina said...

PERSOALANNYA???
BLH KE JANA TRAFIK DGN CARA MCM TU???

LYA KLIK HB KAT SINI

Unknown said...

baca pom pening..kalau kita nak tahu kita terguna iframe ini, kita kene cek semua coding dlm blog kita ke kak?

ENTRY TERBARU: BLOG aku kalahkan Kosmo

kayyana said...

mcm2 ye sekarang ni kak... kdg2 org mcm tak ikhlas berblogging nih.. halal ke wat mcmtuh?? erm... takpe nnti yana bc blog cikgu tu ek

yantz-yeem said...

so far saya gne apesal.com tuk bantuan traffik kat blog...nmpk nya ada gaks org klik blog kita...mmg sy nie xde mse nak berBW sekerap yg mungkin huhuhhuhu....xpe lah kak at lis ada usaha nak menaikkan traffik..tapi kalo memperguna kan link org lain x baik la kan...

azlina aziz said...

Blogging sebab suka menulis or lebih tepat, membebel. hehehehe. Duit jatuh num 2. :p Mungkin akan datang, lebih materialistik. :p

Izan Ishak said...

daha baca jugak pasal iframe ni kat belog cikgudahlia... pasal trafik, mcm2 cara org buat ye~

ctnurkhijah said...

bagi ct yang penting apa kata pihak nuff... kalau dia tak ambil kira trafik tipu tu sebagai UV so tak guna la jugak..


tapi rasa cam tak syok la...

Aleyn said...

Saya pun setuju ngan kamu...ye lah..biarlah kita jujur dlm semua perkara...

Ps : cam biasa saya dah klik kamu nyer HB, jom klik2 kay (konsep tolong menolong cenggini tak per kan?)

Azlina said...

real trafik lg best kan..leh tau uv real kita...sy pun ada psg gak ohdaus tu..kena buanglah nampaknya..sekali sekala jer pakai..hehe

mama_umar_maryam said...

real jugaklah yg best kan mz,lagi2 komen byk2..zt pon join gak yg daus nih,utk cuci2 mate tgk UV ratus2 jelah,heheheh

MamaYatie said...

real traffic semestinya..biar la ciput pun..den tak kisah

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cuma berblog menjadikan tempah luah..
share...
itu jew kot..

eija_sweetmama said...

mestilah suka yg real..

ermm ..mcm2 cara org nak menipu ni ek..

Cikgu Dahlia said...

thanks for sharing suzie :D

Unknown said...

terlambat mbaca n3 ni...

terjawab lah sudah kemusykilan bbrp ahri yg lalu.. thanks for sharing.. kakyong lately ni dah kurang masa online... tu pasal 1 hari 1 n3 jer...

ardinihumaira said...

dni pon dah mula suka tahap max dengan HB. skang keje copim kat stu hehe

Sharinginfoz said...

biar trafik natural kan

zahidah dihaz said...

hohohoho...tak tahu pun pasal ni...apa2 pun memang suka blogwalking sendiri, baca kmudian tinggalkan komen...


new entry: Design pertama

Tok Jabit said...

Salam .. patutla saya nyer blog meletop ... tapi isi hampeh .. ada tipu2 ehhh .. hmm blogdaus? macam familiar jer...

http://hasrulhassan.blogspot.com

nuriz said...

baru saya tau..ketinggalan sikit le, nasib baik saya tak dak buat share share banner ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails