Sunday, 27 February 2011

Tumpang syukur | Daphne Iking kini Dahlia

dh few days me terbaca psl Daphne Iking memeluk Islam kat few blogs..and semlm, me baca kat Kosmo Online

syukur-bertambah seorg lg umat Islam kat Msia :) Alhamdulillah :) Daphne ni jelita and nampak lemah lembut orgnya :) sweet jer nama Dahlia tu--mcm nama blogger popular--Cikgu Dahlia hehehhe

ni me copy sikit dari Kosmo Online..panjang full story tu...

Bicara seorang mualaf




"NAMA saya kini Dahlia," si cantik Daphne Eleanor Iking membuka bicara. Sebuah ikrar bahawa dirinya kini sudah bergelar Muslim dan memeluk Islam. Dahlia melafazkan dua kalimah syahadah pada tarikh bersejarah, 8 Januari 2011. Tarikh itu juga menyaksikan dia sekali lagi menyarung status isteri.

"Jangan segan untuk terus menggunakan nama Daphne," sambungnya.
Wanita keturunan Kadazan ini sudah lali apabila dirinya menjadi bahan bualan. Kisah rumah tangganya yang terdahulu terbuka luas, umpama buku yang dibuka lembar demi lembar.

Dia mahu menakluk privasi. Mahu menjadikan kehidupan peribadinya tidak terlalu terbuka. Dia seolah-olah mahukan segala ketenangan yang dulu seperti tidak melekat pada dirinya. Kini dia membuka buku baru, bergelar isteri dan rusuk kiri buat lelaki bernama Azmi.


 AZMI ABDUL RAHMAN atau Joe adalah pelindung dan suami sah Dahlia.

Takdir menjadi mualaf

 


Mungkin ada yang berfikiran skeptikal, berkahwin dengan seorang Muslim bernama Azmi Abdul Rahman atau mesra disapa Joe membuatkan Daphne terpanggil memeluk Islam. Namun dia punya sebab tersendiri, punya rasa tersentuh dengan kemurniaan Islam dan menjadi salah seorang umat Nabi Muhammad S.A.W. Ini kisah bagaimana Daphne atau Dahlia akhirnya bergelar mualaf.

"Saya bertukar agama bukan kerana sesiapa. Saya lakukan dengan ketulusan hati, demi diri dan masa depan saya. Alhamdulillah, ia adalah pengalaman yang paling indah," tegasnya yang membikin kejutan kepada penonton Anugerah Sri Angkasa 2010 apabila melafazkan ungkapan 'MasyaAllah' dan 'Assalamualaikum' pada malam tersebut.


.


17 comments:

CahayaCintaIlahi said...

alhamdulillah brtmbhlagi seorang
saudara islam ;)

Amira is mira said...

Walaupun ramai yg wasangka dengan kemasukan islm Daphne sbb kontrovesi die sebelum nie..tapi Alhamdullilah..niat die mulia and ikhlas

Nana said...

penah jumpe ngan daphnie masa nk tgk wayang kt one utama
serius sangat gojes...
bila terpandang sekali
nak tgk berkali2...
lawa sangat dia ni..

hehe arini saya tak kuar mana2 la mz..
amrul tak blk minggu ni so dok umah je hahhaa
tu yg pulun contest seme tu

sYaFiQa said...

Alhamdulillah...semoga menjadi muslimah yg solehah hendaknya...Amin

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

alhamdulillah...

Liza said...

Alhamdulliah... Cantik dia pakai tudung.. Lagi manis

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dahlia sesuai lah dgn orgnyer..secantek bunga dahlia (ekh..bunga ker?)..moga dia menjadi seorang muslimah sejati..

Nida said...

Alhamdulillah...

Semoga ramai lagi yang terpanggil untuk mendekati agama Islam... ameenn

nur said...

syukur kan MZ.. betul.. bsca dr blog kak ina haritu..
Jemput ke:ALL IN ONE

Farra Dhelina said...

alhmdlhh..oo org kdzn ye..igt kn org sini..

faLiaa said...

Syukur Alhamdulillah :)

transformed housewife said...

Allhamdulillah.

mama rifQy said...

oo..mmg tak tau ponn..alhamdulillah..

Klik HB!!

.m.u.n.i.r.a. said...

comel sangat dia pakai tudung!
macam kena je!

didoakan moga incik sominya membentuk dia menjadi muslimah yang baik!
insyaallah!

Ummi AmnaAmzar said...

Siapa sangka kan..wallahua'lam

MamaYatie said...

alhamdulillah, bertambah umat Muhammad..terjawab sudah persoalan, apa nama baru dia!canteknya dia pakai tudung..

cikpuanhady said...

alhamdulillah..semoga menjadi muslimah sejati.. dah klik hb..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails