Thursday, 17 February 2011

If u ever plan to study abroad | what u should know

last nite me dapat email from one of my blog readers, tanya psl studying overseas..her question is pretty general ie tanya psl persediaan, cost of living etc. i replied to her email, saying that 'nanti me buat blog entry yer ' hhhehe

so entry ni sedikit sebyk hopefully dpt menjawab her question & curiosity..

1st, nak kena tau which level of studying, sama ada undergrad or postgrad--post-grad means masters or phd level

all levels pun, ada scholarship provided by kementerian pengajian tinggi and other bodies like MARA, JPA, petronas etc

kalau undergrad, biasanya scholarship petronas, JPA etc --dulu adik lelaki me, study kat Texas USA, dpt scholarship petronas--mewah gak sbb rate dia tinggi compared to JPA or KPT
kalau undergrad, nak kena dpt good result, sbb ramai yg nak dtg obersi ni..so very stiff competition.

sbb me under postgrad level, so me citer a.k.a bebel panjang sikit psl postgrad studylah yer

majority post grad yg dtg UK ni, attached under IPTA, ie lecturer lah kiranya, sbb kat Msia, ada policy that all lecturers WAJIB ada phd (policy UIA ni--)and rasanya policy ni applies to IPTA lain gak
tp kalau jbtn kerajaan or semi government pun ada gak scholarship cthnya bank negara punya staff, FRIM, apa2 jbtn lah...memang ada skim khas utk further study

persediaan-- wajib lulus IELTS (english exam).kalau nak dtg UK --kena sit for exam under british council, so sedikit sebyk nak kena confident when it comes to english language ni--and thesis, class all 100% english kan--jgn tak tau yer, UIA pun 100% english medium heheh --promo UIA ler plak ;)

persediaan lain2, ok jer kot, sbb semua pun bergantung kpd duit ak.a scholarship
kalau single, current rate yg govt bagi ialah 748 pound per month (univ luar London), cukup jer duit ni, sbb cthnya kat Notts ni, sewa umah sebln around 300 pound, so selebihnya pandai2lah kan like utk mkn, jln2, shopping2, bills etc..and kalau lecturer or those on paid leave/study leave, gaji kat Msia still dpt jer (gaji me licin byr utang ajer--loan umah, personal loan etc)

apa lagi persediaan yer...
emmm...in terms of food, ada jer mknn halal, tp most students msk sendiri ajer, sbb bahan mentah ie groceries sgt murah kan

tak tau nak citer apa lg, sbb me main taip ikut apa yg dtg terlintas ajer ni

kalau dtg dgn family, ada family allowance gak tau, under normal skim, me plak under skim khas (split phd program), so my family tak dpt elaun tu, so Mr Hubby wajib keje kat UK ni utk survive kan...
oh yer, one more thing, kena apply for visa kalau nak dtg UK, isi2 borang etc..mahal gak rate visa UK ni, tp kalau dpt scholarship, boleh jer claim visa fees tu, meaning that tak pyh guna duit poket sendiri

selain elaun bulanan, ada gak elaun buku, elaun alat perkakas (stationery), elaun bj panas (winter clothing) etc semua paid in pound :) so kalau terer manage duit, memang cukup utk travel byk2 time cuti hehheh

kalau nak tau apa2 lg, feel free to ask yer :) kot2 ramai yg nak dtg study UK ni..tp adik me, yg pernah study kat Australia (OZ), dia kata, kena kuat iman gak kalau dok obersi sbb kat sini kat tak byk tenpat solat mcm Msia, so bila kuar2 jln2 or shopping2, so susah nak cari tempat solat, silap2 burnt solat--me biasanya solat dlm baby room--kena belajar jd flexible lah sbb dok negara non-muslim kan..prinsip me senang jer, kalau nak tinggal solat, kat Msia pun jadik, sbb it's between us and Allah kan...sendiri mau ingat lah, bila2 pun ajal kita tak tau..tak kira tua muda --tazkirah plak :p

byk yg best studying abroad ni--mcm me selalu citer2 kat my blog kan--dpt rasa 4 musim, dpt shopping2 brg2 branded, dpt travel ie cuti2 UK , even cuti2 europe, dpt tgk mcm man suasana negara org--cthnya kat UK tak byk crime, mat salleh majority sgt polite, kat UK tak de tol, kat UK petrol murah dari msi, keta2 mewah murah kat UK--cuma nak bwk balik Msia, msia govt kenakan cukai 100% must pay in cash--yelah, kalau tak de cukai gitu, tak laku lah keta brand msia kat msia--sbb keta kat Msia adalah dijual sgt mahal utk rakyat msia..*sigh

o yer...yg tak best,bila study jauh2 ni-- rindu msia, tp akan balik gak bila dh abis study, so abislah rindu tu kan heheh and ada jer sykpe etc--ari boleh call msia :) murah jer, kalau skype to skype, free ajer :)





sekian entry psl study obersi
tak pyh risau and jgn teragak2 utk dtg UK (negara lain me tak tau) sbb me sgt menyukai pengalaman hidup and study kat sini :)

note : Mr Hubby kata, nak galakkan my zharfan study kat UK bila dia dh masuk univ nanti, sbb masa kecik2 kan dia study sini :) me kata, ha time tu, me dh umur late 40s tu...ie dh tua, bolehlah kita dtg jln2 UK sambil visit Zharfan--jauh visi (angan2?) me &hubby heheh


21 comments:

mummy_ayu said...

sgt good info kak...banyak leh tau kat sini..HB for u today..

azura samsuddin said...

zura punye impian mmg nak study kat obersi dan tmptnye mmg UK tatau nape boleh suke UK tp mmg sukelah, cume x b'kesempatan xde rezeki lagi, skrg ni pun tgh wat degree (PLK)kat shah alam..

ada cita2 gak nak wat master n nak wat kat obersi hehehe (tggi sgt cita2 ni)

CouLeur de Chiqu3 said...

thnks for a good tips MZ...but in a way to search gov scholar for certain course cam susah je nk dpt.. :(
selain dr gov scholar,boleh ke dpt scholar di U yg kite pilih?

[-suziey-] said...

good info..aah slalu yg dpt scholarship attached to IPTA..tu yg untung gk klu dpt jadi lecturer...kt pn ade azam nk jadi lecturer..tu yg sanggup further master dgn harapan dpt jadi lecturer n further PhD overseas..hehe tinggi btl cita2 tp at ths moment Allah belum beri rezeki tu lagi..xpela kita redha jek..maybe tu yg terbaik utk kita :)

✿ etiey erywan ✿ said...

hmmmm... nak melaykkan diri nak belajar obersea yang menjadi kekangan utama tu. nak phd, master pun tak lepas ni kak. cam ner tuh. huhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nampaknya mcm besh ajer idup di perantauan..buat apa me nk menyesal kan..me yg pilih utk tolak peluang belajar di obersea..mgkin bukan rezeki me..

Jiji-Fify said...

untung anak2 kak suzi. kecik2 dah timba pengalaman di negara org! :)

Qaseh chenta said...

bestnyer...tingin nak pi uk...hehe...nak merasa 4musim tue..

isabelle said...

baru2 ni interview, diorg ckp dah xnak hntr phd candidates pegi UK.
nape ekk?
sebab dah jadi kg melayu baru kot.

ardinihumaira said...

dni tatau jadi tak ke teesside next year... sebab rasa macam nak kawen la... kalo kawen, deen tak kasi pegi. heeee ;p

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

best dapat peluang belajar obersi...

Azmiezas said...

bila baca entry u, terus rasa semangat nak sambung study kat sane..hehehe..

btw:..thanks for sharing..

Dawa said...

smua ni mmg basic utk preparation kn ke oversea. tp mcm akak cakap tu btol. semua depends on elaun bulanan. huhu

Aida Faris said...

tq kak. smlm aida ar anta email kt akak 2. hehe. :)

kakyong said...

note : semoga termakbul hasrat u & suami... ;)

nur said...

Angan angan boleh direalisaikan MZ..
Jemput ke:ALL IN ONE

tiefazatie said...

nice info sis..tq2...=)

btw...sweet je perancangan masa dpn utk zharfan tue..hihi..blh sis n hubby imbas kembali nie..hihi

mama tisya said...

dlu time study slalu ckp nk blajar kt overseas...mmg ada pihak MARA antar ke UK tp time batch kitorang die stop soh sambung kt local University je..frust ler..br berangan2...hahahah tp english bkn power mn pn

BUNGA said...

bagus info MZ ni.. nnti anak2 saya dah besar, nak suruh diorang study obersi jugak. boleh kitorng jalan2 kat tmpt dia nnti.. hehe.. berangan..

EiJa ZaQuaN said...

good info..

insyaallah mana tau angan2 tu jdk kenyataan..lagipun zharfan nnti msti cerdik mcm mama & papa dia jgk..

AuzMira said...

Salam perkenalan..saya Zamirah, tutor kat IPTA..sekarang tengah cari supervisor kat oversea utk wat PhD next year insyaAllah..plan nak gi UK tp takut kuota next year dah penuh la..UK ni limited kan..harap2 la dapat..nak tanya, kalau kat London tu kos hidup tinggi kan? so cukup ke elaun yg diberi? saya dgn hubby dan anak sorang..hubby plan nak cari keje part time kat sana nanti..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails