Thursday, 6 June 2013

Cuti2 Sydney | Perjalanan bermula

me & family naik flight Air Asia ajer..asalnya dpt tiket MAS tapi dua tiket ajer, so sbb nak bwk my 2 kids along, so me tukar tixs ie dptlah 4 tixs AA instead of 2 tixs MAS..yg penting dpt bwk my 2 boys...tak sampai hati nak tinggal lagi pun both masih kecik and holiday without 'em is less fun ;)

that's mukaddimah..
flight pukul 11.40 mlm, flight number D7 222...me amik taxi dari umah seawal pukul 6 pm tp stuck in jem sbb hujan lebat and time org balik keje..last2 sampai kat LCCT pukul 8.30 mlm..pheww...
terus setelkan check in (wpun dh buat web check in siap2 tp still beratur utk drop luggage) then mkn kat Marry Brown, solat then terus pegi tunggu kat tmpt boarding tu lah..

boarding on time (in fact cepat dari waktunya)...
flight sgt penuh, tak de langsung seat kosong....me plak silap pilih seat...end up me duduk dgn ariff, hubby duduk dgn zharfan, semua satu row cuma ada one other passenger sebelah me (so agak tak selesa) nama pun lg economy low budget flight kan :p

ni some pics dlm flight...ariff khusyuk layan coloring...nasib baik both my boys tido agak lama sbb memang waktu tido pun...so tak delah rasa sgt 8 jam dlm flight ni


after 8 hours, sampailah kami kat sydney..syukur alhamdulillah...in fact sampai setengah jam awal dari jadual, so sgtlah ok gitu :) 2 j sebelum turun, kami dh mkn dlm flight...in flight meal ie dh pre order and byr siap2..kira breakfast gitu.. ;)

dlm flight dh siap isi form immigration tu..detailed sgt2 form tu and me declare semua brg2 cthnya ubat anak2, susu anak2, maggi cup etc

so masa time dog screening, me tak payah lalu that lane, lega sgt2...semua setel cepat & lancar...ramai jer tourist melayu dari msia yg naik flight yg sama dgn me...ada yg kena lalu lane dog screening tu..may be diaorg tak declare semua brg kot..

then pegi cari the agent/org yg jemput kami utk bwk pegi hotel..airport sydney ni besar gak ..ni international terminal

kuar airport, cuaca memang nyaman sejuk...suhu 16 C :)...all 4 of us dh ready dgn jacket masing2...my family bwk 2 luggage satu besar satu kecik...me wrap both luggages masa kat LCCT (RM10 per luggage)..sajer jer sbb tiru adik me wrap his luggage masa dia fly gi texas last month hahahahh and reason lain, konon2 tak nak bagi dog hidu2 beg kami kot2 ler :p


unik kan tempat simpan barang yg attach dgn van yg kami naik ni...


tu nampak tu drebar airport coach tgh sibuk angkat brg...me suruh zharfan posing...kami semua memang excited lah sbb 1st time jejak bumi aussie/OZ ni...and sbb cuaca besh--ie reminding us of cuaca kat Notts...


yesss i'm in australia!!!!!!!!!



.

10 comments:

Mommy ZaraZarif said...

bestnye kak..nti story lgi k..

bilelah nkmenang g aussie lak ni....

micah aje said...

bestnye bercuti kat sydney...

AyuArjuna BiGoshh said...

besntnya................

ayu zarina said...

serius best cuti2 OZ...:)

mummymer said...

please cerite.. asal i excited sangat ni.. serious i excited..

Hanim said...

X sama dgn airport adelaide nampaknya sb airport adelaide semua passengers wajib lalu kat dog lane screening n semua bag yg ada food wajib dibukak n digeledah.

Beruntung sesgt nmpknya tu sb bag x dibukak.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

beshhhh

Masz Health Boutique said...

murah rezeki sis sekeluarga....

Nur-nba said...

Tak sabar nak tunggu kisah seterusnya..

mama tisya said...

sbb dh declare so tkpyh lalu tmpt anjing tu ye...oh tk sbr nk tgu cite lg

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails