Monday, 15 September 2014

Hampir menjadi mangsa penipuan peniaga online

Mukaddimah...
entry ni bertujuan utk share pengalaman pahit MZ hampir2 jd mangsa penipuan seller online..utk alertkan other potential victim..

MZ memang tahu dan aware risiko beli barang secara online ni..
#risiko ditipu ie duit lesap barang tak dapat
#risiko kedua..barang yang dibeli kualitinya menyedihkan..tak melambangkan harganya..pictures can be deceiving..

sejak dlm pantang, MZ byk beli barang2 online..ada beli dress..beli tudung..beli barang2 kat website lazada dan guardian pharmacy.

MZ jugak ada join beberapa group FB ie yg jual beli brg2...

then ada ternampak one seller nama PRINCESS GOLD..mengiklankan psl tudung instant ie shawl dijahit dgn awning...nama tudung tu INSTANT YASMINE MAISARA ..tudung ni ada dijual kat her fb Butik Dina Beauty..

MZ suka sbb tudung ni siap2 dijahit dgn awning. and materialnya chiffon..sbb dh dijahit dgn awning...so sgt senang lah nak pakai :) MZ tak reti pakai shawl kalau tak pakai inner ber-awning..

MZ order kaler baby blue..

ni pics tudung yg MZ order..MZ amik kat fb Butik Dina Beauty


the impressive part...byk giller pilihan kaler...so senang lah ads ni utk menarik potential buyer utk order, bayar dan beli tudung ni...MZ pun terjebak..pdhal tak de pun kaler2 ni sebenarnya..read the story below..



ni kronologi kes nya...







sejujurnya...MZ tak kisah pun kalau kena tunggu (wpun sblm2 ni..tak de plak kena tunggu lama2 bila beli brg online ni)..tp seller ni dh  berbohong byk kali..1st lie..masa MZ tanya psl stok..dia kata ready stok..then lps MZ buat byrn, dia senyappp jer..sgt2 bad attitude bad service..seller ni jenis jarang2 reply pm..

then seller ni inform tak de stok..mintak refund dia tak response ie dia buat bodo jer..

then mintak tracking number poslaju pun dia tak bagi..byk kali MZ mintak..memang annoying yg amat..

MZ byk kali jugak post kat her FB wall..dia tak reply pun...last2 9 sept baru dia reply and bagi tracking..padahal sebelum tu dia cakap dh pos beberapa hari lepas..so dia bohong lagi lah..berbisnes tp penuh pembohongan

finally...tudung yg MZ order sampai kat tgn MZ pd 11 sept (ie 2 weeks lps buat payment pada 26 aug)..and dpt salah kaler..dpt dark blue, bukan baby blue sebagaimana yg MZ order..nak return?? seller mcm ni kalau return terus burnt lah my RM81 jwbnya..

and kualiti tudung..low quality chiffon...tak sepadan dgn harga RM75..MZ dh byk beli mcm2 tudung so can easily compare...and tudung tu dipos dlm plastik poslaju tanpa diletak dlm apa2 bekas keras ..hampir2 awning jd penyek..hello!!!..ni bukan 1st time MZ beli tudung awning..siyes seller ni jenis buat keje cincai..

and the interesting part...
and ada 5-6 org yg pm MZ via FB messenger...semua pun jd mangsa dgn jalan cerita yg sama ie byr tapi tak dpt brg..memang ramai yg terkena dgn seller ni..
ada yg sampai bergaduh2 guna bahasa kasar..seller ni boleh tahan bahasanya...ada buyer yg geram buat posting kat group FB..so ramai lah yg tampil mengaku jd mangsa seller yg sama..kebykan beli brg bwh RM100 ada yg beli beberapa brg (RM320 tu!) ..ada yg tak dpt terus brg sbb seller ni akan block buyer bila buyer mendesak utk refund...

siyes seriknya bila dpt seller mcm ni..
selama ni MZ asyik baca mcm2 penipuan online seller...last2 terkena jugak..
sblm ni tak pernah lg MZ terkena dgn seller yg mcm gini...MZ kan bykkkk beli brg2 online tp semua seller baik2 jer..cepat pos brg, update apa2 yg patut tanpa perlu buyer rasa stress

anyway..
tak de specific tips pun utk elakkan jd mangsa penipuan peniaga online ni..jenis yg dh biasa menipu memang ada modus operandi putar belit..
senang citer...elakkan beli online unless betul2 trusted seller or memang website yg famous2 mcm Lazada tu selamat lah.. (tu pun MZ tak puas ati dgn Lazada gak tp tak buat entry..beli brg lain dpt yg jenis lain ie lg buruk design dan kaler--stress--MZ tak return brg tu sbb dlm pantang tak leh drive gi pej pos..hassle )

moga2 tak de lagi yg terkena dgn seller ini..tak kisahlah berapa amount pun..sbb it's our hard earned money kan..memang stress lah bila kena tipu..

27 comments:

Merlyn Hasshim said...

nama dia ni familiar sgt, sebab minggu lepas i nampak org highlight nama dia dlm group jual emas, dia tipu org dlm penjualan emas, bagi stok murah dari harga biasa, sampai masa lesap. not sure the same person or not, tapi nick dia mmg princess gold.

Fathiyah Selamat said...

assalamualaikum kak. nsb die bg jugak tudung tu even salah kaler pun kak. sya 2 thn lepas bli bju rege RM480 sampai sakang xdpt2. memang sedih giler. ingat nk pakai untuk raya last2 seller tu senyap sepi jerk. bile mintak refund katenye supplier yg tipu die pulak lah hape lah. haih.. sedih mengenangkan tp ape nk buat kan?

muis ismail said...

assalam, first time nak komen.
mmgla if seller banyak dolak dalik tu sah penipu. pengalaman sy nak dpt duit refund, seminggu dok menunggu asik tertangguh. last last bila sy start push push, dan dan je boleh transfer 5 minit je guna m2u. saje je..

mummymer said...

thanks Suzi for sharing.

am glad you tak kisah pun untuk share name seller tu sebab some of us taknak disclose name.. at least kite semua akan alert.. and bertapa sakit hatinya i bace sebab tak de satu pun perkataan sorry diberi dekat u..

and i hate online seller yang menipu ni serious.. geram .. sebab i pun online seller. tak pasal2 semua nama buruk sekali ..

to that person in case u r reading my comments.. pplease.. tak berkat berniaga macam tu, it is customer hard earned money. what u give u get back, if it is not to u, maybe orang lain yang kene, sooner or later trust me.. and not only that, kalau tak kene tipu dari segi material (i.e. tipu duit) u akan kene tipu dari segi hati dan perasaan (i.e. kawan tipu, suami tipu, etc).. tak terlewat untuk bertaubat sebab kite semua tak perfect.. cuma bila kite minta maaf dengan Allah, kite boleh minta maaf bila-bila saja, cuma bile dosa kite sesama manusia, ianya cume terhapus dengan kite minta maaf dengan orang yang kite buat salah..

ibuemir

Eyriqazz GTO said...

Kena buat satu list senarai penipu online ni...

fazilzura said...

eeee gile btl le peniaga melayu wat taik cmtuh .. cmner nak maju , kalau dok nk menipu je.. ingt duit yg dia dpt tu brkat ke?

ada jgk beli brg online yg mostly bj anak2 la.. cz serik dh beli brg sdiri , selalu dpt tah hape2 nye saiz, phtu wrna tah hape2..

cm bj amni baru2 ni .. beli kt peniaga cine.. mmg jual mrh ... ramai kw2n beli .. yg i geram , yg i order gmba lain ..tup2 smp lain , bile tny nape dia ckp reseler yg bg gmba tu , nk refund pun xgune cz brbaloi ngn hrga . tu je.. nak maki pun xgune kut.. bangsa gitu kalau tipu tu ,mmg harammmmm msentiasa tuk dia kan .. so senang block je dia terus.. malas nak layan

Lin Azlina said...

urmmm..klao sy pun bengang... ckp jer yg betul kan... xkisah lma tnggu...

Wansteddy Tales said...

hm... baca pn bagi sakit hati. So far blm dpt lg kes cmni. tp agak fobia online shopping ni sbb member dlu pernah beli baju baby berkarat hadiah utk Mia (masa baby).

Eyriqazz GTO said...

kasi banned je penjual camni..kalau saya, nama penuh company ni saya mention di tajuk entri

Cahaya said...

pernah kena dengan seller bawal ruffle. dua orang, mintak tracking tak bagi. tak balas. sampai terpaksa ugut kata i ni novelis n nak post kat blog tentang bad service dia. lepas tu baru terheget2 nak balas. lepas ni kena hati2 lah. tak sanggup dah nak rasa stress macam ni.

Fauzan Suhairi said...

tak pernah beli barang online. ingat nak try beli kat lazada, tapi ramai juga bagi bad feedback.

nak try zalora je nanti. :)

AyuArjuna BiGoshh said...

ni antara yg paling i takut bila beli online

Nafisa81 said...

Buruk perangai..tak lama lagi tukar nama la tu..

shamiera osment said...

Mmg skt ati kalo dpt seller cmnie...

Mama Zharfan said...

@merlyn hashim : i pun rasa org yg sama..sbb ada member group fb yg bagi komen sama mcm yg u komen

@fathiyah selamat : tu la psl..at least i dpt jugak tudung wpun salah kaler..cian u...byk tu RM480..u report kat tribunal pengguna tak?

@muis ismail : tq sbb sudi komen..memang pun..sgt betul..byk dolak dalik tu means penipu

Mama Zharfan said...

@mira mummyemir : i berani jer share nama seller ni sbb bkn i sorang mangsa yg tertipu..memang i sgt geram..so harap2 saper2 yg google akan terbaca/terjumpa entry i ni..

@GTO : dh ada byk list rasanya kalau kat FB group yg jenis jual2 brg online ni

Mama Zharfan said...

@fazilzura : seller ni melayu tp buyer yg tertipu kata seller ni bangsa mamak suka ckp putar belit..i rasa tak kira bangsa apa pun, kalau dh jenis penipu memang gitulah..

@lin azlina : memang bengang!!

@wansteddy : tu la ..memang byk risiko online shopping..wpun sikit jer yg menipu...

Mama Zharfan said...

@GTO : memang patut kena bann..tp kat FB group IBU HAMIL..seller ni masih aktif mengiklankan brg2 ie tudung etc..and dia baru bukak butik (nampak kat her fb)..i dh mention nama company ie BUTIK DINA BEAUTY dlm my entry..tp tak mention dlm tajuk entry..

@cahaya : memang sgt stress :(

@fauzan : lazada dh byk improve tp of course masih byk room for improvement. i lom pernah try zalora..tp rasanya under company yg sama ajer pun hehehe

Mama Zharfan said...

@ayuarjuna : siyes scary..stress i terkena mcm ni

@nafisa : seller ni mcm tak takut jer dgn penipuan yg dia buat..now dh bukak butik pun..ada kat her fb..and masih aktif iklankan mcm2 barang kat fb group ibu hamil

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

suz..sakitnya hati... sebab tue kekadang nak beli pun hati2kan.. tapi dalam hati2 pasti akan terkena jugak.. sedih betul..

zamri Abe said...

Orang2 penang leh la kot p tgk her butik konon2 nya dh di buka ...cuba p tgk entah2 kualiti tudung low ..tk sama taraf butik ape

εïзmummyHazaεïз said...

me dah kena. Time dlm confinenment si Eizlan dulu. Tempah baby cocoon. Ingat nak pakai masa majlis akikah. Bila dah bank in duit dia kata xsempat nak pos sebab masuk wad, demam. lepas tu say sorry & malu sebab x post2. last2 dia block fb me. Sedih ade manusia cari jalan mudah nak dapat $

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

oh wow..mahal jgk sehelai tudung.mungkin dia tak pernah uruskan business online, maybe pertama kali.biasanya mcm tu.hehe

Mama Zharfan said...

@ila mama amana : memang sakit hati :(

@zamri Abe : betul2 dh bukak kot butiknya tu..nampak beria2 promo kat her fb..tak tau ler psl kualiti tudungnya tu..

@mummy Haza : cian u :( memang gitulah risiko beli brg2 online ni.. :/

@Khumaera : mahal ok jer asalkan berkualiti sepadan harganya..emm tak surelah psl seller ni dh lama berniaga or not..tp sibuk promo her butik yg baru dibukak...

Aina said...

Rasanya dia dah close fb tu...buka fb baru nama butik dina..

Aina said...

Salam..
Rasanya dia dah close fb tu dan bukak fb baru nama dina butik...

Mohf Halrolnizam Nizam said...

add kubex84 di wechat untuk trace info penipu online

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails