Tuesday, 23 November 2010

Copyright / isu hakcipta -- ketahui hak anda sbg seorg penulis blog/blogger

actually, me dh buat sedikit sebyk research masa ifa tiefazatie jd mangsa copycat last few months, and tak sangka, semlm, me plak jd mangsa copycat.

caution : entry ni hanyalah sbg pengetahuan umum yer, bkn legal advice.
me graduan bidang undang2, mempunyai masters dlm undang2 perbandingan and now tgh buat phd dlm bidang undang2 (patent law). me bukan lawyer, sbb me memilih utk menceburi bidang akademik, me pernah keje sbg pegawai bank (bahagian undang2 --pinjaman perumahan ) selama 3 tahun setengah sblm me jd lecturer.
enough about me

so back to the topic,
seorg blogger--uolls semua lah-- mempunyai hak ke atas hasil karya nya, dgn syarat karya itu adalah karya asli (orgininal) blogger tu sendiri. hak ke atas karya (apa2 yg ditulis di blog) wujud secara automatik, kalau letak copyright notice kat blog, itu sbg warning kpd potential copycat ke atas hak anda yg memang sedia telah wujud.

Q : kalau apa yg ditulis di blog tu tak de kualiti? dpt hak copyright tak?
A : yess...sbb Akta Hakcipta 1987 menyatakan :  
Seksyen 7(2) Akta ini menerangkan bahawa “karya-karya adalah dilindungi tanpa mengira kualiti dan tujuan karya-karya itu dihasilkan.”

--->>>apatah lagi kalau karya yg mempunyai nilai/kualiti, cthnya creative entry utk contest, so memang terang-terangan karya itu adalah dilindungi dan tidak boleh diciplak or dicopy paste dgn sewenang-wenangnya
Q: kalau ada org ciplak karya kat blog kita, mcm mana yer?
A : mengikut Akta Hakcipta, ada beberapa remedi (kira mcm tindakan or penyelesaian undang2 lah) yg boleh diambil:

Bentuk-bentuk remedi yang boleh diperolehi oleh pemegang hakcipta apabila suatu perlanggaran hakcipta telah dibuktikan di mahkamah adalah gantirugi, perintah penahanan atau injunksi dan pembayaran keuntungan. Dalam kes-kes tertentu pula, mahkamah juga boleh memberikan gantirugi tambahan seperti sebarang faedah kewangan yang terkumpul akibat daripada perlanggaran tersebut

Q: so kena pegi court lah yer utk menegakkan hak kita yg telah diceroboh?
A: Ya. 
tp 1st step, kita cuba buat penyelesaian luar mahkamah, cth mcm yg me buat..ie bersemuka(virtually) dgn si copycat, and insist on her/his public apology. dlm kes me, me telah email dan left comment kat blog berkenaan.
andaikata si copycat berkeras, so bolehlah proceed utk filekan case ke court

--->>>kalau uolls nak tau, kat msia now dah ada mahkamah khas yg mengendalikan kes2 harta intelek sahaja...so hakim sgt terlatih dlm bidang ini, so kebarangkalian utk menang case adalah sgt tinggi jika cukup segala bukti.

Q: betul ke kena sediakan duit yg agak byk utk file kan case kat mahkamah?
A: yes and no. depending on the firm, budi bicara lawyer etc...cthnya me, adik ipar me lawyer, so me tak risau lah psl legal fees, sbb boleh kautim ngeh ngeh ngeh...
and dia akan bukak legal firm sendiri, in 1-2 month time. saper2 ada masalah guaman, sila lah yer..jgn segan2 :)

harap dpt membantu uolls semua yer
jgn takut or ragu2 utk pertahankan hak anda, yg penting, uolls save all the evidences proving that karya itu adalah milik anda.
me memang save dlm folder semua karya me, esp creative entry based. so beware yer kalau saper kat kuar sana rasa TEMPTED nak copy -- sila mintak izin me dulu...me tak kisah pun actually, me cuma kisah sbb entry yg me hasilkan tu utk tujuan contest, bukan blogging semata2..ada paham?? dgn kata lain, entry utk contest yg based on creative entry(tak kisahlah creative ke tak, tp sbb me put in lots of effort,ideas and time), memang me tak izinkan utk ditiru bulat2, diciplak or diplagiat. entry lain2, me ok, tak pyh mintak permission kalau nak copy.

note 1: definisi karya asli tu sgt luas yer --merangkumi foto jugak tau, sbb  ada kes foto and dicuri dan digunakan tanpa kebenaran.
note 2 : mengambil hak tanpa kebenaran adakah sama dgn mencuri dlm islam yg mana salah satu hukumannya adalah potong tgn (kalau undang2 hudud)? nanti me buat entry lain yer..tak best tulis entry yg heavy panjang2 ni ..mcm me bagi lecture plak dh ni
Sekian


39 comments:

FaiHash said...

good info sis :) atleast kita tahu,kita as blogger pun ada hak jgk :) harus lepas ni kena berhati2 kalau nk menulis and letak gmbr , takut betul kalau ada yg copycat semua ni -___-'

NM02 said...

moga si dia lebih berhati2.. ini juga pengajaran kepada semua para blogger. termasuk le saya. hehehehe

[-suziey-] said...

mantap..sgt berguna utk panduan..thanks for sharing suzie :)

::Mamalyna:: said...

tq suzie, dan ai penah alami nasib yang same suatu ketika dulu iaitu gambar anak ai dan asben dicuri oleh bini BEN ASHAARI untuk tulis entry CHILD ABUSE... tak mintak izin, ngan alasan gambar tue jumpa kat internet melalui google... dan yg paling tak best bila si BEN ni marahkan ai sebab letak gambar tu kat internet... si isteri mintak maaf, tp ternyata maaf tue bukan seikhlas hati dan sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja dan si suaminya, menggunakan kuasa as blogger popular untuk kecam geng2 kami yang hentam die pada masa itu...dan macam2ler dikatanya kat kami2 nie..

ardinihumaira said...

betul tu kak... dni pun sebenarnya tak kisah orang copy2. asalkan jangan copy benda macam contest2 ni. mana boleh kan.. tu penyertaan.. kalau info atau karya lain nak copy, no hal.. minta izin dan back link. tak minta izin pun tak pe asalkan backlink. yang tu penting. ni tak.. minta izin pun tak backlink kita.. wat macam tu karya dia lak.. heran... kalau bab contest orang copy2... cam tak elokla.. takkan nak backlink kita. cam meniru karangan exam. karangan mana leh tiru sebijik... kan :)

M a W a D D a H said...

baru tau pasal nie....ermmm...

Peri PiA said...

thanks so much for the info Mama Zharfan

mama tisya said...

good info..tq for sharing..kalo ada kes bole la guna khidmat lawyer adik ipar tu ye:) actually psl kes gmbr tisya kena curi tu pn,adik i ada ckp bole bw kes ke court tp kita kalo bole nk setel la..mls nk msk2 court ni kn..tp nasibaik org tu dh delete dlu tp details owner & company tu kita dh ada..just refrence incase berlaku lg in future...so lps2 ni kena beware la kn

Diamilikku said...

wowwww....i missed the previous entry...nih baru duk tgk2 balik...anyway thanx sis for this info...hurmm...kadang2 saya jeles ngan sis sebab kreatif buat entry contest..terfikir kenapa saya tak kreatif macam ni...tapi bila fikir2 balik..semua nih kurniaan allah..setiap manusia berbeza kan...so redho je lah...:)

mama_umar_maryam said...

hehe, zt mcm bace jurnal law dah ni haa..hrp u dah cool down sket sis,apepon tq letak n3 nih atleast i can aware..sbb pnh jugak terjadik kt fb ttg gambar anak saya..cuma saya x cerita..dan dah block pon that user

Kalamhati said...

tq sis!baru clear tentang copyright ni..huhu isu ni bukan boleh dipandang remeh je kan..kena hati2..silap langkah memang nayaa..

peringatan utk diriku juga..=)

Kalamhati said...

tq sis!baru clear tentang copyright ni..huhu isu ni bukan boleh dipandang remeh je kan..kena hati2..silap langkah memang nayaa..

peringatan utk diriku juga..=)

fikaryna said...

bagus info nih..bloggers kena tau hak..jgn ingat fofular leh wat apa2 pun..kan..kan..

kita bkn nak cari gado kan sis kan..huhu..:)

Sukma SuKkma said...

Just fikir betapa kecilnya dunia nih lagi2 dunia blog..respect others then u will be respected..senang je kan..hehe

oh ya,mama zharfan berkenaan PB price..ada End Year Promo until Dec 2010. So dapat harga RM2000 (s) -RM2200 (L). Pay via cash or CC. :)

Sukma SuKkma said...

Oh ya, saya ada email ari tuh?ada terima?takut masuk spam..

idasm said...

thanks for the info. sgt2 berguna dan sebagai amaran kpd yg ada hati nak copy tu.

mamalyna... ida simpati dgn kejadian yg berlaku itu... tak patut diorang buat mcm tu kan...

aimi shaniza said...

betul,entry yg cukup bagus....dan thank you, ter"marketing" utk sy dlm masa yg sama :)

MamaYatie said...

tq for sharing,sngt membantu..kdg2 kesian org kita yg tak tau hak & apa action nak kena buat..

bukan nak kedekut,tp org punya tetap org punya kan..tak kira la walau sebaris ayat, sekeping gambar pun, kena la mintak izin tuan empunya..nampak remeh tp kalo dah mencuri kat dunia, tak ker payah nak 'pulang' akhirat nanti..huhu.. (ingatkan diri saya sendiri juga)

yatie chomeyl said...

i pon pernah kena kes camni where my picture was used without my permission. I mengamuk sakan..then, i tulis entry nih -->


in the hope that takde orang yang akan terkena macam I tu

SyidaGorjes said...

sgt berguna utk dijadikan panduan blogger picisan mcm kita ni....selama ni main suka suki je buat entry.tp tiada copycat disitu yeaaa...

yatie chomeyl said...

ooppp sori, x keluar pulak link nyer

http://yatiechomeyl.blogspot.com/2010/06/bertindak-segera-bila-gambarentry-anda.html

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

oh.. Dr suzie semuanya betul.. silala beli buku akta copyright ye kawan2...

mamlyna:wahhhhhhhhh amik gambar anak pun ada?? apahal tak guna gambar sendiri?? pastu marah balik kat mak budak tue pulak..aiyaaaaaa
anak sendiri tak comel ke?? hikhik

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

panduan berguna...

Adyshariz said...

sokong entri kreativiti hak sepenuhnya si pencipta, tapi mcm mana nk buat kalau ada org yg copy entri kita bukan 100% tapi di curi idea kita dan di olah sedikit..huhu..me nak marah pon malas..siap boleh menang contest lagi..

Ummi Dania Yasmine said...

suzz...good info. waaa amy nak bukak legal firm yer?....syabas....

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah good info la leh jadikan teladan ni...TQ ye

AiDa AzRyN said...

Thanx 4 de info~ kna berhati-hati la lepas ni~ ;)

deem said...

alamak...kalau pasal law ni saya pening2 la sket.tapi nak tak nak kena tau juga supaya dapat mengelakkan diri dari kena tipu or apa2 ja la...dan entri akak ni sangat bagus dan berguna...:)

cikpia said...

thanks for the info..... pasni semua bloggers kena tau hak memasing.....

EiJa ZaQuaN said...

good info..chaiyok2 to Mama Zharfan..:)

tiefazatie said...

nice info sis!hihi..ifa pun ada stdy psl nie dulu..sebab tue ifa xtakut ble c copycat ifa tue degil gle xmo ngaku..sebab ifa ada semua bukti2 tmasuk yg die copycat..cam sis ckp..sape x sedih..n3 kreatif yg ifa pk ntah bape lama..senang2 je die modified campur aduk kan dr entri2 ifa yang lain..mg hebat la..die stdy abes oke n3 ifa smp leh campur aduk kan..pergh..senang btol keje die..
neway sis..thanx juga sbb sis layan je ifa masa ifa kena..thanx a lot sis..=)

tiefazatie said...

owh ya sis..akhir2 nie ada lagi ifa terjumpa org meniru style ifa tulis entri kontest nie..aiyak..kenapa ka ia berlaku..xsuka2..huhu

~aSFaLiZa~ said...

actly i baru je terima ym dari org yg tak dikenali nak print pic i kat blog buat melancap. mula2 rasa takut. mcm org gila seks ym benda mcm tu kat isteri org. but i know, kita ada undang2. i mmg dari awal ignore org tu. n i akan kumpul segala bukti dan bila tiba masa i rasa diri n family tergugat i akan buat police report

Wansteddy Tales said...

Kalau wan bikin entry pasal copycat bnyk boleh buat. tp rs xsampai ht nk dedahkan nama2 copycat ni. tp itulah, bila xditegur makin menjadi2. sudahnya mood kita jugak ke laut. padahal dah terang lagi nyata blog wan tu ada copyrite ada jugak berani2 copy2paste2 dowh... :P

nur said...

thanks for the info..
ALL IN ONE

kakyong said...

hal2 mcm ni tak boleh dipandang remeh... thanks for sharing, sangat berguna ni..

. . . h u s n a . . . said...

lagi2 .. nk tau.. :)

akmafaizal said...

pas ni nak kna letzk peringatan jugaklah..supaya yg ade niat nk copy paste ni dpt diingatkan.

saya pun kadg2 ade gak tiru2, sebab MZ buat entry ga semua simple2.tiru yg simple2 jeh..takdelah tiru ayat sebijik sejibon..adeh.bila contest2 yg nk kna kreatif2 ni, takdelah join.sebab tak pandai nk menjana pemikiran agar jadi kreatif.hehe :)

maafkan saya juga kot2 tertiru, sapenye n3 ga@contest@lucky draw tu yer..saya janji saya buat style n kreativiti saya sendiri pas ni.

harap sgt2 takde yg tersamalah..huhu, nnt kna sue plak.mane nk cekau duit nih..contest tak menang, duit plak melayang..huhu lagi dan lagi

Maz said...

wowww...bru sy tau...hehe...

klu sudi follow la blog sy yg tak seberapa hatimamaz.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails