Monday, 22 November 2010

entry hangin : ME JD MANGSA COPYCAT!!!!!!!!!!!

merah padam muka me bila me dpt email dari penganjur contest

3f's contest: maysaa scarf to grab

 katanya ada entry yg sebijik sama mcm me..

me cepat2 terjah entry tu..posted on 17 nov

http://sallcontest.blogspot.com/2010/11/3fs-contest-maysaa-scarf-to-grab.html


ya Allah, sebijk sama mcm entry me (16 nov)

http://suzie284.blogspot.com/2010/11/3fs-contest-maysaa-scarf-to-grab.html

so apa patut me  buat yer

 me dh jadi mangsa mcm ifatiefazatie, mangsa copycat yg sungguh tak bertanggungjawab--siap copy paste entry me ajer ni...

 adoyai..

me tgh bengang tahap gaban ni

 wahai copycat, kenapalah anda sampai hati buat keje terkutuk mcm ni!!!

 note : copyright exists automatic even without disclaimer pun.
me tak teragak2 nak amik tindakan ni..me law lecturer, amik phd dlm undang2 harta intelek plak, sungguh me rasa tercabar and dipermainkan. me akan mintak legal advice adik ipar me, kalau si copy cat tu tak mintak maaf secara terbuka..adik ipar me seorg lawyer and me have ramai kwn2 lawyer.



66 comments:

mama tisya said...

sama sebiji..tp sall tu kita kena..member blogger gk

mama tisya said...

kita kenal..kira member blogger gk

yanti isa said...

Itu keja orang malas... kalau malas tak payah la join contest . Senang sungguh keja ambik entry orang lain .

marinahunny said...

lorrr idup2 dia copy...

Miza Yusof said...

yaa. miza ada jumpa sal copycat sis ni. miza pun dah komen kak sis 2 3 hari yang lepas. mungkin sis tak perasan.

tak sangka kan. mungkin dia jeles sis selalu menang kot.

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

ups...memang sama lah kita kenal blogger sorang lagik tu sebab pernah masuk contest dia, erk...nak wat ape ek, blog suzie tak de disclaimer ke cam blog Amy a.k.a Mama tisya & suziey.com???bahaya ni...

azura samsuddin said...

a'ahlah sejibik sejibik, xde oter2 langsung... sian kat u sis, eiii x patutlah nak wat cmtu.. dasat2!!

MRS. K said...

Hohoho.. sabau je la ek! adeh, boleh plak die cakap kebetulan

Mama Zharfan said...

dia copy sebijik2..sungguh spesis muka tak tau malu..tak kiralah member blogger ke tak

me tgh bengang sgt2 ni, sbb entry tu, me spent few days jugak utk buat, menang kalah belakang kira, tp BERANI sungguh dia buat gitu.. dgn muka selamba ckp 'KEBETULAN'kat dlm komen entry dia tu!!!!

Nana said...

em...kita dapat baca suzi..mmg sebijik abes...
xtau nk ckp apa...
penat2 perah otak

nUR_rOsALiNdA said...

Kita dah tgk!!~
Eeee...sama sebijik sebuta...tiru!!!~

MUNNYRA said...

sah2 copy paste.. sabar pun ada had nye kan... tak patut sungguh... hu hu..ni yang saya cukup tak gemar bila org main ciplak2..kita berhempas pulas cari idea..diaorang senang2 je..WaaAAaaa sedih2

Mama Zharfan said...

@anje : copyright exists automatic even without disclaimer pun.
me tak teragak2 nak amik tindakan ni..me law lecturer, amik phd dlm undang2 harta intelek plak, sungguh me rasa tercabar and dipermainkan. me akan mintak legal advice adik ipar me, kalau si copy cat tu tak mitak maaf secara terbuka..adik ipar me seorg lawyer and me have ramai kwn2 lawayer.

LYaFRINA said...

dah tgk dua2..
terkejut pon ado...

MOH KEMBARA said...

Salam Mama Zharfan, eh entry blog pun ada orang plagiarize ke? Ingatkan students jer copy paste utk assignment!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sungguh berani la blogger ni copy paste bulat2, kalo nak sharing info tu tak pe la leh tahan lagik tu pun kena la minta izin dulu kan tapi kalo bab contest & GA ni....penat2 orang perah idea....
hye...macam2 la....on YM tak?

mama tisya said...

yela penat2 pk utk wt enry tp ada org copycat...mmg tk best la...kalo take action nanti inform kt cni ye..nk tau gk camner..kot2 leh berguna utk blogger2 yg lain kalo kena copycat

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

suzie,tol cakap amy tu nanti citer ape perkembangan selanjutnya, nak tau gak leh dijadiakn iktibar dikemudian hari...eh macam kita plak yang panas sangat panas isu ni

EiJa ZaQuaN said...

mestila hangin ..tiru sebijik2..mmg copy paste..agak2nye ape la perasaan dia skrg bila sume dh tau dia amik hasil org lain..huk3..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

yup sejibik sama semua.. cuma dialih bahasa...
kebetulan ekkhh? emmmm dasyat sungguh kebetulannya...

cikbedahlaser said...

alamak... malu nye..
main copy2 lak...
bukan x kenal die nih...
geng blogger yg selalu join contest2 gak nih...

akak gune copy scape la. klu x silap nama die tu la...
xleh hilite dan right click...
mcm miza yusof ni gune...
:)

sori miza gune nama u plak...
cth...xpe kan??

Cute MuM said...

sama sebijik...
semoga org tue dapat minta maaf secara terbuka...

ejaMaria said...

ade jugak blogger mcm ni... huh...

zahidah dihaz said...

saya pernah join cotest yang dia anjurkan jugak...

ye lah kak...sama just dia tambah terjemahan dalam bm je....lagi satu dia pakai 'me joining the above contest, due 20 nov' jugak...rasanya dia selalu guna 'aku' sebagai ganti diri...

chekna @ mama ziyad said...

hmmmm... tak sangka plak ada yg buat camni.. padahalnya of course la tuan organizer tu perasan kan, ada 2 entry yg sama.. dah la dlm blog list dia pun ada listed ur blog.. camni punya orang pun ada ke???

sarah-najwan said...

sebijik lah..huhu..sabar yer MZ..

ezloveycraft said...

alahai mama zharfan.sebijik la plak. sbar jela.

Hanie said...

Ini dah lebih. Memang saje carik pasal ni. Teruk ni kalau tak mintak maaf secara terbuka.

Syima Emi said...

tak patut la tiru sebijik2. ada juga org tak tahu malu mcm ni. pelik sungguh.. entah apa yg dipikirkan. pikir mudah kotttt.. sabar ye akak. semua org tahu siapa yg benar...

joijoi80 said...

pemalas la tu.. kire nak copy aje hak org.... saya kalo xder idea..baik x yah masuk contest mana2 . kan dah buat malu..dunia blogging ingat nya luas sgt la tu sampai org tak perasan .

:: Zanna :: said...

OMG!!! mmg x de kelainan langsung... melampau tol la...nk buat contest pun jgn la nk jd pemalas!!!huh!! kena wat sesuatu ni supaya org tu beringat!! sgt mendatangkan marah!!!

εïз mummyHaza εïз said...

x baik tiru2 kan.. sebijik pulak tuh.. klu idea terhad, jgnla pi copy paste harta benda org.. ape la..

Lelord said...

speechless...
mmg sebijik-sebijun cuma ade traslation sket jek.
adehhh agak2 le kalau nak mencedok pun.
cehhh trafic dia tinggi pasni. dia patut mintak maaf secara terbuka

Miza Yusof said...

kalau tak ada idea baik tak payah join, sekarang memalukan diri sendiri saja. kena ambik iktibar ni. jom semua join community ni:

http://www.facebook.com/pages/KAMI-ANTI-COPY-CAT/163541347003873

beringat sebelum kena. bahya betul dengan copycats pencilok idea orang ni.

nora said...

uikss beraninya orang tu

LyNn'Azlina said...

aahla kak..samer sebijik! hermm...susah jugak jd blogger femes ni..mesti ada jer yg nk copy cat...saya xterfikir pun nk copy paste org pny kalo nk join maner2 contest ker ga ker...ikut style sndiri jerla..simple2 jerk..hehe...
sabar yer kak...mcm kes ifa aritu kan

waalllaa! said...

ha ah la mama..sejibik..sejibon.. kalau nak copy ke mintak ler izin tuan tanah dulu..mintak pandangan ke..adoyaiii...

nur_eimi said...

nur de gak bc psl contest ni kat bog mama..nak nasuk tapi xmasuk2 sampai skrg..xde ms skrg ni..coz bak kate mama..amik mase gak nak join contest ni..tapi tak patut la copy sebijik2..hope kejadian ni jadi pengajaran..

deem said...

x baik copycat hasil kerja org....tgk mama zharfan dah naik angin..isk3...buat je la en3 ikut kreativiti masing2.menang kalah tu adat bertanding kan?nanti akak buuat la susulan pasal en3 ni k.nak tau gak apa kesudahannya....alahai..macam2 ada kat dunia blog ni.

Adyshariz said...

salam mama zharfan..

i already inform her about this matter, she know bout this just now, she would like to MINTA MAAf to u,when she come back from working..hope u can waiting until she publish her entry..

i know ur so upset bout this situation..

ajjah said...

Salam Suzie,

Thanks for this post actually, it's so that people out there can learn from this.

Bukan senang nak generate idea to write an article/entry. Kalau students, bukan senang nak perah otak untuk buat assignment kan. And seeing other people gaining credit from it is unacceptable. Not to forget that such action is so unethical.

Hopefully kita dapat belajar something from what happened.

eqbalzack said...

kalau nak tau, eqbal pun dah kena hari tu tapi blogger tu copy my pic konvo kat UM...
nasib baik dengan rendah diri blogger tu htr email dan mohon maaf...
sejuk hati masa tu...selesai kat situ je!

mama rifQy said...

lorr..patut pon./.me terbukak blog sall tuh malam td..then tertengok entry tuh..pelik..sbb me mmg da pnh tgk entry kak be4 nih..

mmg sanagt2 sebijik!!

MamaYatie said...

mak aihh..tumpang geram nih..tak baik la wat camtu..kalo saya pun hangen..betul ker dia mintak maaf?tak nampak btg idung pun n3 mintak maaf tur...

Mama Balqis said...

terkejut bila membacanya....dia kan slalu join contest...takkan tak paham2 kot....pusing2 jumpa org yg sama...takkan kebetulan kot! tak lojik!

FaiHash said...

Aduhai , kesian sgt dkt mama zharfan. dah lah penat2 nk buat , takpasal2 ada yg jenis xtahu malu nk copycat bagai. aiseh.

buat apa yg patut ye sis :) if dia xminta maaf secara terbuka , mama patut buat apa yg patut :)

az rina a.k.a jaijina said...

ala, kesiannya..kene tiru bulat²..erm, ape kate face to face ngan tuan blog yg tadik tu..

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm...pelik kan...bila join contest mmg kita semua nak menang tapi biarlah atas usaha kita sendiri, originaliti...klu nak amik punya kena quotes nama org tu dan biasanya tak boleh amik sebijik2...rasa sedylah bila situasi ini berlaku dlm dunia blogging :(

[-suziey-] said...

OMG..sooo hot..issue ni..haih..dh la kita pn kenal sall ni.haih..nape la sall ni buat camni..tu mencuri namanya.klu xde idea sgt jgn join contest2 jenis cenggini..contest tu bukan paksaan pn utk join..lain la klu mcm my finalist ..hehe :p

sbr ok suzie..cool..tgk camne feedback dia..haih..kesian u..penat2 perah otak org ciplak plak..

fikaryna said...

aah la..x kan sama sgt..kebetulan apa jadahnya..

dah mintak maap belum..mmg ada org kadang2 x prihatin perasaan org lain..dan buat suka ati..

tapi bila buku bertemu ruas..senditi mau ingat la..

sabar yer sis..

tiefazatie said...

salam sis..im so sorry...ifa bru on9 nie..huhu..sis..sgt2 sebijik nie..terkejut ifa bile baca nie..sabar ye sis..but sis memang berani la..selamba je show off nie..ifa dulu baek sgt kot..smp die berani wat lagi nie..erm..c copycat ifa tue kejap on n off blog die..but malas nak layan dh..but if die buat lagi...ifa akan buat n3 cam sis..sebab...c copycat n3 sis tue wat n3 minta maaf nie..die btol2 jujur bagitau kenapa nie..hope sis terima yaa...ifa tau..mmg sgt2 sakit hati kan sis...huhu..but at least die dah ngaku nie sis..ifa bru baca n3 minta maaf die..chill sis..

psst...alangkah bagusnya if c copycat entri2 ifa tue pun cam die..berani mengaku salah die..erm..wondering...cam ifa still sakit hati sebenarnya..sebab ntah cam ifa rasa die akan tiru ifa lagi!haha..xtau nape..

miya said...

hmm,, orang macam ini pun ada ye kak.. sabar ya..

entri best sy :
2,002 janin ditemui di Thailand
janggan promote entry ko kat comment box aku!!

Mama Zharfan said...

thanks guys for all the comments and concerned. si copy cat tu dh buat public apology kat her blog. so kira kes settlelah...nanti me buat entry khas psl isu ni and how to handle this

note : hati masih terluka, tp me ok jer :) to err is human kan..cuma harap2 jgn diulangi, tu jer

Myra Jay said...

Sabar ye Mama, pasni kita semua kena hati2 la ye..

FaiHash said...

huhuhu..slmt jgk dia dh minta maaf secara terbuka. kalau tak , mmg naya je lah T_T

ardinihumaira said...

semoga jadi pengajaran pada yang lain pas ni supaya jangan copy2... usaha sendiri :)

ibuayahdamia said...

alamak...ayu baru bukak lappy ni...ketinggalan keretapi sesangat...btw memang copy paste jer tu...hope ader jalan penyelesaian yg terbaik ok...

Ahmad Nizar said...

Caya lah kak, cayok2 !
Stay cool, OK !

aima in luv said...

angaplah nie semua warna warnie dunia blog...
sabar ye kak....semuanya dh selesaikn ..??

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ayoyo..
mcm2...

aimi shaniza said...

kesian akak...xsangka dlm benda2 cmni pun ada org yg mcmni...mentality ciplak kelas bawahan, xkira tempat...sabar kak...apa hak kita, mmg kita perlu perjuangkan....

waalllaa! said...

hi mama, kita pon dh letak peringatan kt blog sbb blog kita ade org ceroboh sbb dia xsuka ape yg kita post.dikatanyer kita fitnah dia.sedangkan nama dia xterpampang pon.sape yg terasa dia la yg bersalah.xsuruh pon dia bace..dia yg sebok2 cari pasal..pastu maki2 kita kt chatbox and jatuhkan maruah kita n sebarkan cerita pasal keburukan kita..huhu..cedih sgt masa tu mama...huhu

cikpia said...

wow!!!! sangat berani..... no wonder kak mama geram pun...

Wansteddy Tales said...

faham perasaan k.suziey. wan lak jd mangsa copycat design. sngt sakit hati okey. rs macam nak tembak je copycat tu. kita perah otak susah payah pikir kosep senang lenang dia bikin onar tiru2. walaupun design tak sama tapi sngat serupa. xde identiti ciplak idea org. nk marah sngt tp xde hati. moody pn sebab inilah. kdg2 rs nk berhenti kerja buat design comission ni. bukan untung mana pn. nk tlg org je pn. tp dah jadi kes2 ciplak2 ni bikin hati sngt hangat hoh... sori dah jadi luahan perasaan lak :P

nur said...

baru baca.. terkejut..
ALL IN ONE

akmafaizal said...

ari ni dok baca pasal copycat jeh..ekeke..mcm isu semasa la plak.sorang2 kena tiru..huhu

si copycat tu dh minta maaf secara terbuka kan.MZ rasa cam ne?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails