Monday, 22 November 2010

there must be some justification why SOME staff @gomen's hospital are not frenly

lanjutan dari entry me smlm psl me buat perbandingan gomen hospital kat Msia +kat UK, so me dpt few comments and responses..

ada one comment from one gomen hospital staff--jom baca her comment:


actually, me tak delah nak kutuk2 gomen hospital staff ke apa kan, sbb kakak sulung me and adik bongsu me both keje dgn gomen hospital kat Msia..

entry ni based solely on my personal experience and oservation..and bukan general statement or generalization..
that means, ada jer staff kat gomen hospital yg frenly, mesra etc, tp sbb ada some, may be segelintir yg agak kurang professional (me mls nak guna term kurang ajar--even me & family pernah terkena pun), so some people termasuk me mempunyai persepsi tertentu terhadap gomen hospital and segelintir staff
even Puan Leiza pun admit that fact--ada senior nurse yg suka bebel2--in a way --sgt2 tak professional ..
thanks Puan Liza sbb sudi bagi komen. me really appreciate that :)

anyway, komen Puan Leiza tu me setuju ajer, like staff kat gomen hospital terpaksa melayan patients yg sgt ramai..
QMC --based on my observation, patients tak seramai mcm kat Msia ( hospital/klinik kerajaan kat UK ni, sistemnya, nak jumpa doktor, must make appointment, except emergency cases--termasuk bahagian eye casualty yg me bwk my zharfan tu, yg mana tak pyh buat appointment)
so staff kat UK ni, burden keje is lesser lah compared dgn msia punya senario

but again, it depends on individual attitude jugak kan--minda kelas pertama --justifed ke nak tengking2 patients, bebel2 or ckp kasar, sindir2 sbb penat or sbb patients yg terlampau ramai?tu cth ajer lah :)

so me setuju gak dgn koman ustaz love..


in short, again, tak adil me bandingkan staff gomen hospital kat Msia with those kat UK, sbb msia status negara membangun, and UK status negara maju--tp msia kan nak jd negara maju rite...so kalau kita semua, termasuk me, tak dpt ubah attitude, and berfikiran mcm minda kelas pertama, so mcm mimpi ajerlah kot msia dpt jd negara maju kan..

note : me pernah admitted to Selayang Hospital masa me 6 month preggy kan zharfan(pre mature contraction) --although waiting period kat emergency department tu sgt lama --almost 5 hours, tp bila dh masuk wad, staff semua ok jer, and makanan pun sedap! me tak dpt nak masuk private hospital sbb UIA tak cover kalau cases yg melibatkan pregnancy. UIA (insurans) cuma cover utk bersalin kat private hospital--and I memang delivered both my babies kat KBMC.

21 comments:

isabelle said...

i x setuju kata private hosp semua bagus.
i pernah keje dgn klinik bersalin swasta (klinik je la), tapi nampak la betapa Dr. dah set 'korang dah dtg kat aku, nasib korg la layanan mcmana pun'.

DIA Muhammad Ashraf Alexis said...

http://diamuhammadashrafalexis.blogspot.com/
salam.this is my novel..read if you have time and be my follower.i need around 200 blog follower to publish my novel...hope your support friend...thanks...

Mila@Rimbun said...

Salam suzie... u seems familiar to me la... our age are about the same.. UIA student ke? grad 2001 or 2000 camtu betul tak? sorry kalau salah orang yer.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sokong kate ustaz tue gak...
tapi better la g private...

ejaMaria said...

betul... waiting period kat selayang adalah 5 jam... diorg siap tulis kat notice board diorg... masa tu kite pegi sana sbb anak patah kaki... menunggu turn hingga selesai urusan dari petang bawa hingga jam 10 malam... mmg rasa teruk sangat... tapi bila dah masuk appoinment dgn rawatan susulan... ok pulak... masa kat emergency tu je yg teruk sangat...

ujee said...

salam...pada i..pokok pangkalnya pada staff itu sendri...mcmane dia jlnkan tanggungjawab sebg seorg doktor or jururawat...yg penting minat..kalo minat ada, baru timbul keikhlasan...barulah t/jwb tu dilakukan dgn sepenuh hati...benda beban pun jd ringan...

pengalaman i masa beranak kat HKL..Alhamdulilah...layanan mmg superb!sbb ada juga i dgr cerita negatif psl HKL ni...so mmg dah nak terberanak...so i well-prepared segalanya...Sangat bersyukur krn staff HKL memberi layanan 1st class pd kami sekeluarga...

yang pasti, ada pro & kontranya...
kita pun sbg pesakit ada jugak tatasusilanya...kan?

Ustaz Love said...

Salam..

Terima kasih mama kerana quote komen Ustaz Love...

Sebenarnya, semua org bercakap melalui pengalaman.. pengalaman mama lain, pengalaman lieza lain, pengalaman Ustaz Love pun lain... mungkin takdirnya masa Ustaz Love dtg hospital gomen, Ustaz Love dpt layanan baik, dan nurse yg sama yg layan baik Ustaz Love itu melayan mama dengan buruk plak (ini adalah metafora je.. jgn ingat Ustaz Love ada skandal dgn nurse plak.. hehe)

Mentaliti 'pekerja gomen' rata2nya masih takuk lama... tak dinafikan banyak yg dah meningkat.. cuma yg tak meningkat2 tu la yg biasanya buat masalah.. atas dasar "saya org gomen... gomen mana bleh sesuka hati berhentikan org? habis2 pun kalau ada kes, kena transfer je"...

Sama je nurse ke, doktor ke, pegawai agama ke, pegawai kastam ke... kalau mentaliti "saya pekerja gomen" ni tak bleh nak ubah gak, memang takkan meningkat apa2 pun kualiti kerja...

Rasa boring duduk satu tempat.. buat hal.. pastu kena transfer ke tempat baru.. amik angin baru.. hehe

deem said...

slmt pagi...tak kisah la mana2 hospital.gomen ke swasta ke luar or dalam negeri.apa yang penting ialah kelengkapan yang ada pada hospital dan sikap,sifat dan semangat kerja yang ada pada staff hospital tersebut.klu keja dg mesin xpa la.tpi manusia ni ada hadnya.kalau bru masuk keja memang ceria dan bersemangat.tpi klu dah penat plus datang lagi patient yang pelbagai ragam....agak2nya staff tu dah macam mn layanannya?
kesimpulan:: Apa Yang Penting?--->>Kerjasama ^_^

e.l.i.s.s.m.i.e said...

spital gomen kena amik muka macam eliss, tak senyum pun orang ckp mcm senyum..hehehehehe :)

me memang bersalin di spital private dan terbaek :) tak tahulah pasni :)

MamaYatie said...

setuju dgn ustaz love..depends kat pengalaman masing2 kot..saya, 2x bersalin kat hospital gomen @ k.trg..layanan akak2 doc & misi memang bagus jer + mereka pro & effisien..anak 3rd bersalin @ hospital serdang,huhu terrible & rasa serik nak pegi dah.

ke private hosp pun selalu juga sbb insurance ada cover..(takder insurance tak gi dah kot!!) so far,through my xperience layanan mmg superb sesuai dgn bil yg superb itu..hehe

NM02 said...

singgah pagi isnin...

amirah said...

rsanya kebnykan hspitl gomen di Msia dh meningkt dari segi kualiti kerja. di melaka, rasany tkde masalah sebb pengalaman sendiri ok je malah lebih ok dr private hospt.kbykan private hosp

FaiHash said...

tak kisah lah bekerja di gomen / private hospital , yg penting kena lah jg sifat dan sikap tu.dkt private hospital pun ijah pernah terkena nurse buat sikap tak mesra dan nak marah org tak pasal2x.

jd skang ni ijah rasa apa yg patut is , tak kisah sekalipun kerja di mana sekalipun , yg penting kena lah jg sikap dan sifat even penat , letih , mahupun apa sekalipun.

ni my 2cents je :)

ardinihumaira said...

tetiba dni teringin nak tanya soalan pada ustaz love :D

SyidaGorjes said...

nasib-nasib la i think.i deliver aqid kat hosp sg buloh, ok je.semua baik.alhamdulillah......

Norazrine Tahar said...

setuju dengan ustad love...mcm saya sendiri even bersalin ketiga-tiga anak saya di private, tp kalau anak2 demam, saya rela pergi ke klinik kerajaan atau HKL, sebab ubat2nya kualiti drp klinik swasta yang biasa, dan plg penting anak2 saya serasi dengan ubat2 gomen, cuma sometimes service mereka lambat, kalau pergi tak sah2 tunggu more than 1 hour just to meet a DR, plus kena tunggu plak ambik ubat..pendek kata tepuk dada tanya selera, kalau kita mampu, why not kita g private..but what im trying to say here, are you looking for quality or quantity??

tiefazatie said...

wah...best lak topik nie..ifa xde pengalaman so xleh nak share..but for me..semua attitude tue dr diri mereka sendiri n pemikiran mereka...so renung2 kan...my auntie nurse kat gomen hospital dulu..but now dh jadi lecturer lak..die sendiri cakap..memang ada je nurse yang xmesra alam nie..n dorg pasti akan kena transfer ke tmpt yg xbest nie..owh byk sebenarnye lagi yg die cerita..but xmau la..kang kontroversi lak..heee

BUNGA said...

masing2 ada kebaikan dan keburukannya.. x semua buruk dan x semua baik.. kalau cerita bab layanan ni.. tgok rezeki jugak.. klu dh nk ditakdirkan masa tu nk 'terkena' dgn nurse yg x mesra alam nk buat mcm mana kan.. redha sajalah :)

aZLiNa aZiZ said...

Heheh. Lambat pulak saya komen. Rugi tak join komen semalam. Baru sehat ni kak ;p

Macam yang akak tau, saya staff gomen dan sangat suka hati nya bekerja. hahah, macam tipu je kan tapi serius ni.

Entahlah, rasa sangat2 ketara perbezaan di semenanjung dan di Sabah ni. Ternyata kat sini, lebih tenteram berbanding semenanjung.

Stress memang lah sangat stress tapi entah ek. Negeri di bawah bayu mungkin, sejuk je hati. Eheh.

Dulu, masa student dan praktikal, memang boleh nampak macam mana staff nurse stress sampai dah tak de rupa dah.

Tapi once entitle staff nurse, saya tanam kat diri, yang saya jaga tu bukan setakat patient tapi sumber rezeki. Dah tak anggap macam patient dah tapi macam ahli keluarga sendiri.

P/S: Selalu mahukan yang terbaik untuk patient dan kerjaya ;p

nur said...

wah..topik menarik. apa pun bergantung pada diri individu itu sendiri tak kira dimana ia bekerja..
ALL IN ONE

. . . h u s n a . . . said...

KBMC is the best~honestly...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails