Thursday, 25 July 2013

Induction cooker | pros and cons

me baru jer start guna induction cooker brand electrolux (hasil contest)




ari tu me ada google2 gaklah nak tau psl pros and cons

so bila dh start guna ni..pros yg me nampak and based on my experience..
sgtlah convenient sbb tak pyh guna gas...

and boleh set time...ie boleh jer tinggal benda2 kat atas dapur...sama function mcm rice cooker or microwave ie ia akan off bila cukup masa..

and safer sbb tak de api mcm dapur biasa.. and portable ie boleh jer kalau nak bwk pegi mana2 cthnya homestay in case nak msk2 or panaskan mknn gitu...

cons lom nampak sbb bil letrik lom sampai...tak sure lah it kalau benda ni guna letrik yg byk...
and memang kena guna periuk/kuali besi/keluli yg flat bottom ajer..tak leh guna corning ware or kuali bentuk bulat yg tak rata permukaanya..

tu jerlah kot
apa2 pun syukur sbb induction cooker ni me dpt free ajer :) me check harga kat website RM300...sebelum2 ni selalu nampak promo kat shopping2 complex..now dh ada kat umah sendiri :)

8 comments:

Eliss Mie said...

wah best jugak kalau ada satu bawak pi jalan2 yer :)

Rizziela said...

baru teringin....tapi bila nak beli agaknya

me suya said...

pada suya die xleh la menaikkan sgt bil elektrik.. Sebab setakat ni suya selalu jugak guna induction cooker ni, bil still below 100 la. :)

AyuArjuna BiGoshh said...

me xder lagi...tingin gak

Chekgu Azrine said...

semangat utk rajin memasak tu MZ..hehehe

Anna Da Lady said...

MENARIK. ALHAMDULILLAH, REZEKIKAN? NANTI JANGAN LUPA TAU KONGSI CONS NYA JUGAK. AT LEAST, BOLEHLA KAMI NI TAU JUGAK SEBELUM BELI

AkuBiomed said...

Boleh digunakan saat-saat keecemasan ketika kehabisan gas memasak.

Oyis said...

kalo kuah tumpah or terpercik atas tu senang cuci x? masa kat UK dulu pakai ceramic glass hob (permukaan mcm induction hob, tp different technology). masa tu kalo x cpt cuci, dia berkerak jg, dan x leh sental dgn berus kasar mcm dapur gas biasa sebab takut calar. ada jg terniat nak beli induction hob, tp kena beli whole new set of pots and pans la plak, so x jd, but still very curious

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails