Friday, 19 July 2013

Takdir hidup masing2

segala yg berlaku dlm kehidupan kita di dunia yg fana ini adalah mengikut qada' dan qadar..
ada yg kawin awal, ada yg kawin lewat, ada yg dimadukan, ada yg diceraikan, ada yg tak kawin2 wpun usia dh cecah late 30s or late 40s etc etc...

kisah terhangat semlm--of courselah psl pernikahan ashraf muslim kat thailand ie his 2nd wife...fitrahnya lelaki boleh mencintai lebih dari satu wanita...dan logiknya kalau ashraff mintak kebenaran (dia dh apply pun kat court) rasanya dayana takkan setuju..so dia pun pegi kawin kat thailand..
dan fitrahnya juga tidak ada wanita yg rela berkongsi kasih, tak kisahlah atas apa jua alasan pun..
anyway, kita semua tidak boleh mempertikaikan hukum poligami...tapi kena ingat, dlm Quran pun, ada proviso/condition attached...kalau nak berpoligami mesti berlaku adil dan mampu dari segala segi (bukan seks semata2)...

hati manusia berubah2...mungkin minggu lps or bulan lps or thn lps cinta sepenuh hati...then bila terjumpa wanita lain..cinta dh berbahagi dua ie 1st wife pun cinta, 2nd person pun dia cinta..



kita hanya mampu berdoa agar jgnlah kita diuji dgn ujian2 yg kita tak mampu utk menanggungnya...
salam jumaat yg penuh barakah..dh 10 ramadhan pun hari ni

note : puisi luahan hati dayana tu bukan hasil tulisan dayana--me baca kat rotikaya.com

6 comments:

Ezna said...

Berat ujian Dayana tu....

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmmm...poligami mmg isu sensitif bg kaum wnaita

@izY@N said...

mimpi ngeri untuk seorang isteri..

Norlizayati Othman said...

Moga Dayana tabah..inshaAllah.

Matjoe said...

rumit jugak. tapi, there's more than what we know via blog/media. ashraff sendiri ada imej islamik, dia sendiri sedar yg dia pi kawin dekat thailand akan cemar nama baik dia secara keseluruhan, tapi dia buat jugak. maknanya berkahwin dgn sakinah tu pada tu it's something worth doing, maybe perkahwinan dia yg pertama bukan atas dasar cinta.

apapun yang terbaiklah untuk mereka.

Rizziela said...

semoga jodoh kita bersama suami akan sentiasa dilimpahi rahmat dan berpanjangan ...kita sorang ajer...tak ada yg ke 2 or kd 3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails