Thursday 15 August 2013

Apalah sangat nilai RM1

saya sgt yakin semua visitors and readers kat blog me ni mampu derma RM1...blog me ni...blog bilis..so UV dlm 800+ jer everyday..so tambah tolak cincai2 boleh dpt RM800 at least kalau sorang derma RM1..kalau nak derma lebih RM1 pun Tuhan ajer yg mampu membalas segala derma ikhlas uolls

derma utk apa? utk tolong mereka yg dlm kesempitan..
setiap rezeki yg kita dpt ada portion utk org lain jugak dlm rezeki kita tu..dan derma ikhlas kita tu yg akan jd saham dan penolong, pemberat timbangan di hari akhirat Insya Allah

copy paste dari blog eyriqazz

Teringat lagi ketika Arwah Ayah sakit dulu. Kak Na (Mak sepupu) yang telah banyak membantu menghantar ayah ke hospital Kuala Terengganu untuk mendapatkan rawatan tanpa mengharapkan sebarang balasan. Kadang-kadang kami hulurkan duit untuk isi minyak, banyak kali juga ditolaknya. Katanya dia ikhlas membantu.
Beberapa tahun berlalu. Balik beraya baru ini, saya dikejutkan yang suami Kak Na yang bekerja dengan syarikat kontraktor (makan gaji) dimasukkan ke hospital kerana stroke. Beberapa hari sebelum puasa dimaklumkan yang dia turut ada penyakit darah tinggi dan juga gout. Memburukkan keadaan dia sudah tidak mampu berjalan jauh dan terpaksa berhenti kerja. Beberapa bulan di rumah sehingga kini, Kak Na la yang meneruskan tugas sebagai ketua keluarga untuk mencari rezeki menampung Suami yang sakit dan anak-anak yang masih bersekolah.
Dilema seorang Isteri/Ibu, Kak Na hanyalah bekerja sebagai tukang cuci di sekolah berdekatan dengan gaji RM600 sebulan. Anak-anak seramai 6 orang, 5 daripada masih bersekolah. Seorang di Uitm dan yang lain-lain masih bersekolah. Berat sungguh bebanan yang ditanggung oleh Kak Na saya.

Semasa raya pertama, sempat beraya di rumahnya. Pak Dollah (suaminya) hanya mampu berjalan dengan dipimping (gambar sebelah kiri). Sedih bila mendengar kisah mereka. lagila Gaji bawah RM1K sudah dikira di bawah paras kemiskinan. Khabarnya Kak Na bakal menjual keretanya bagi menampung kehidupan. Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul.
Bantuan cuba diperolehi dengan pihak yang sepatutnya namun pelbagai prosedur yang perlu diperolehi dan memakan masa yang lama. Nak dapatkan ‘sokongan’ dari JKKK dan pelbagai lagi. Fuhh, nak menolong orang susah pun susah kan?...
....
Di sini, eyriqazz ingin mengambil kesempatan untuk meminta bantuan dari rakan-rakan, sudilah sekiranya menghulurkan bantuan buat Kak Na @ Mak Sepupu eyriqazz. Sumbangan bolehla disumbangkan ke akaun berikut :
Nama : Abdullah Bin Karbak (Suami Kak Na @ Pak Dollah) No Akaun Maybank : 106043120718
Semoga Allah membalas segala jasa baik pembaca yang sudi menghulurkan bantuan…..Hari ini hari dia, entah esok lusa, hari kita pula?No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails