Saturday, 17 August 2013

Momentum memasak | jimatkah?

sejak Ramadhan hinggalah Syawal ni, me masih berjaya mengekalkan momentum memasak esp utk mkn mlm..so kiranya mr hubby balik keje ada mknn terhidang atas meja gitu, tak pyh susah2 nak berhenti tapau kat restoran/stall/psr mlm etc

kebetulan sekrg ni MZ masih lom start lecturing, kelas hanya akan start awal sept nanti...so sempat lah MZ balik sedikit awal utk msk2 waktu ptg....tapi tak sure sama ada dpt maintain momentum memasak ni..bila kelas dh start nanti sbb kelas MZ kdg2 abis pukul 5 pm so sampai at umah dh dekat2 pukul 7 lps fetch zharfan & ariff dari sek masing2...

jimat ker bila msk2 ni?..emm..jimat lah kot tp tak de lah byk penjimatannya sbb harga bhn2 mentah pun sgt mahal kat Msia ni (kalau kau UK harga groceries sgt murah--windunya dgn life kat Notts ..)
kat Msia harga ayam ikan daging semuanya mahal, sayur2 pun tak berapa murah, buah2 memang sgt mahal--kat UK harga buah2an murah yg teramat!...

tp MZ gigih memasak for health reasons sebenarnya..sbb mr hubby diabetic so memang dinasihatkan mkn beras herba ponni faiza ajer..kalau mkn kat luar of course lah nasi bukan beras khas ni...
and bila MZ msk lauk pauk, boleh control kualiti and kuantiti minyak dan bahan2 lain cthnya ajinonmoto, garam, gula--MZ memang tak pernah beli or guna ajinomoto sbb family MZ memang diasuh dgn BIG NO utk ajinonmoto (ayah MZ dulu pantang mkn aji..for health reasons...)
and minyak utk menggoreng..MZ guna sekali ajer..cthnya goreng ayam, siap goreng terus buang minyak tu...utk minimizekan risiko...sbb byk penyakit kat Msia ni berpunca dari mknn bergoreng yg sgt tak healthy
kalau beli mknn kat luar cthnya kuih2 goreng (pisang goreng, keropok lekor goreng, ayam goreng cthnya)..memang sgt obvious minyak yg digunakan hitam kalernya sbb dh guna berpuluh2 kali gitu...

happy weekends uolls!!

6 comments:

Cik Aann said...

Saya pun suka masak sendiri sebab saya tak tahan dengan ajinomoto.. boleh buat saya migrain...huhu.. bagi saya masak sendiri lebih murah. coz selalu saya beli barang masak dekat pasar borong seri kembangan.. sayur2 ayam ikan semua murah2.. ikan aye pun RM3 aje saya beli sebesar lengan.. sangat jimat..dulu selalu beli kat jusco..tapi memangla mahal kan..huhu..dah beli dekat pasar borong ni banyak saya boleh jimat.


Testimoni Meal Shakes Shaklee: Kebaikan Vitamin untuk Anak yang Mengidap Asma

Ann Ishak said...

betul tu mama, saya pun guna minyak untuk menggoreng sekali je. lepas sejukkan minyak tu, masuk dalam plastik dan buang. minyak pun saya gunakan minyak jagung saja :)

Merlyn Hasshim said...

me memasak bukan sebab jimat, tapi sebab dah boring 2 minggu makan kat luar . plus kedai tom yam masih bercuti n mostly kedai kelantan pun masih tutup, tekak tak blih nak terima masakan luar.. hehehehhehhe

Ezna said...

minyak kalau nak healthy guna minyak zaitun tapi harga mahal sikit. Me guna minyak sime darby canola oil. Harga tak semahal minyak zaitun la...:-)

Nur-nba said...

Rajin Kak Suzie.. Memang elok masak sendiri..

Selamat Hari Raya buat akak sekeluarga.. Maaf zahir & batin.

Chekgu Azrine said...

better masak sndiri sbb puas makan..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails