Thursday, 15 August 2013

Beca dan sedikit nostalgia

tak semua negeri ada beca...yg me ingat, selain Kelantan, melaka dan penang pun ada beca..

ni me snap kat bandar kota bharu, time balik cuti raya ari tu..



time kecik2/sek rendah/sek menangah, ada gak me naik beca few times..dulu2 harga tambang dlm RM2-RM5 ajer per ride ..tgk jarak ie nak pegi mana...sbb penat nak jln kaki time ronda2 bandar KB, so naik beca memang syoklah..esp kalau tangan membimbit mcm2 brg2 hasil shopping...dh lama me tak naik beca kat bandar KB sbb dh ada keta sendiri..dulu2 time seblm keje and sblm beli keta, me naik bas/teksi jer pegi bandar tu yg sgt excited biladpt  naik beca...

yg me noticed, mereka yg kayuh beca ni..org2 tua/warga emas...esp kat bandar KB lah..may be sbb income tak berapa lumayan/tak menentu...org2 muda lebih minat keje mkn gaji cthnya keje kat fastfood, supermarket, 7-11 etc /keje kilang (ie kalau yg blue collar lah)

uolls pernah naik beca tak?

2 comments:

Ezna said...

Beca kat Melaka siap berlampu, berbunga bagai. Ada muzik kuat2 jugak. Rimas pulak muzik bising gitu.

anak Wan Salleh said...

i tak pernah.. sebab macam u cakap la, tak sampai hati nak suruh orang kayuh memandangkan orang yang kayuh beca semua orang tua2.. i ni dah la berat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails