Wednesday, 21 August 2013

Kos LASIK

my colleague yg baru naik pangkat sbg professor...dia baru jer buat LASIK dgn Dr Muhaya...katanya kos sekitar RM7k...now dia dh tak pakai spec mata/glasses...


me teringin gak..tapi mcm tak berapa mampu (wpun ada skim bayar instalment)..satu lg me mcm takut2 heheheh wpun risiko sgt rendah tapi masih ada risiko failure gak kan LASIK ni..

me dh pakai contact lense since me masuk matriks..thn 1995...so dh hampir 20 tahun rupanya..kos me beli contact lense..sbb me pakai yg monthly disposable...current price...stok setahun (4 kotak) RM160 --me beli kat Milan Optical, Kota Bharu, Kelantan. Kalau kat KL lagi mahal harga contact lense yg me pakai ni..brand Bausch & Lomb...kalau RM160x20 =RM3200 dh rupanya...tu lom masuk kos contact lense solution ie cecair utk rendam dan basuh contact lense every nite...memang dh hampir cecah RM4k gaklah utk 20 thn..and rasanya me akan pakai contact lense for my whole life...

me tak suka pakai glasses sbb rasa tak sesuai dgn bentuk muka/nampak tua :p and sgt tak comfortable sbb rasa ada something kat muka :p
and bila pakai contact lense ni, power mata jadi static or even naik pun naik sikit jer...power mata me now 250...dulu2 masa mula2 pakai power 175...so tak byk sgt lah naik within almost 20 years dh kan

uolls pakai glasses (rabun jauh) /contact lense ker..

7 comments:

azura samsuddin said...

sy mmg pki spek je sis since drjah 6, pki lens pun sekali jer time nikah+kawen ritu (mei 2007) pastu kekal spek smpi skrg, x rasa nak pki lens pun sbb mcm remeh kan hihihi

me suya said...

suya pun prefer lens je..dah 10tahun dah setia dengan lens. pakai spec waktu kat rumah je la.. sampaikan org office ni tataw pun suya ni rabun

Eliss Mie said...

takut nak pakai lense.sbb ada kes cikgu eliss dulu terkoyak retina dia gara2 lense.eliss pakai spek sebab silau dah tinggi. meraba x nampak muka orang.hehehehe

Fara Nawawi said...

teringin jugak nak buat lasik, tapi tu lah risiko dan tak semua pun yg sesuai utk buat surgery ni. dah pakai spec 20 thn pun hehe.. hubby pun tak berapa berkenan, risky katenye.. nampaknye kene pakai spec je lah ni.

εïзmummyHazaεïз said...

me pakai glasses je kot. mata jenis kering susah skt nak pakai lens. dah try tapi x comfy. heheh

Chekgu Azrine said...

Pkai lens bila kluar or hri raya or ada event..pkai boush n lambs jgk..tp yg pkai buang trs tu..dlm rm85 ada 15psg..hehe...klu g sek pkai spec je..power dah 150..xbyk sgt tp silaula truk skit..dh hmpir 13 tahun kot pkai spec..huhu

Wak Gelas™ said...

tu kos RM7K tuk 2 mata kanns? wak pun dh lasik 1 biji mata jeeew - 2009.. ehHHee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails