Friday, 23 August 2013

Diragut di dalam universiti

memang kena sgt alert and berhati2 kat mana2 sahaja setiap masa...sbb biasanya kalau berlaku sesuatu tu..adalah pada masa kita lalai (cthnya time keta me kena langgar lari ari tu, me tak berapa alert sbb tgh ckp dgn dekan dlm tepon --wpun me dh parking keta kat tepi..)

my colleague beberapa hari lepas jadi mangsa ragut--dalam UIA ok!! generally kebykan org termasuk me akan rasa lebih selamat dlm UIA sbb kononnya kawasan universiti...universiti ISLAM lagi tu...tapi sbb org luar pun kuar masuk kan so even ada sorang pun yg jahat memang cukup lah utk buat jenayah..

ni me copy paste from my colleague's FB status :

Saya diuji hari ini dengan kejadian ragut ketika menikmati makan tengahari di kafe education di dalam UIA. Alhamdulillah barangan saya walaupun ada kehilangan, dapat ditemui dan diserahkan semula kpd saya oleh bapa suspek sendiri. Peringatan buat diri sendiri dan semua rakan, sentiasa berhati2 dan berwaspada di mana saja berada. Siapa sangka di dlm uia pun boleh berlaku kejadian sebegini.

dgr ceritanya...suspek adalah anak staff ( ie cleaner kat UIA) so sbb tu dia bebas kuar masuk UIA..and suspek ada beberapa rekod jenayah dh pun (kuar masuk pusat pemulihan etc)..and suspek bawak pisau time melakukan jenayah ragut ni...  my colleague letak her handbag kat sebelah time dok mkn..so suspek dtg dari belakang terus ragut begnya...then cepat jer lari..org cuba kejar tapi dia acu pisau...tu citer yg me dgr lah..


pengajaran utk kita semua agar sentiasa berhati2 esp bila bwk handbag sbb sgt menarik perhatian peragut...


5 comments:

mama maman aka yana said...

terdesak sgt dah tuh

Ayu azmir said...

Ye... sama2 kita beringat

Ezna said...

me kalau handbag tu mesti me letak atas lap sambil silangkan kat tangan me. Me pernah kehilangan purse kat dalam surau kat Hentian Putra. Kena berwaspada di mana2 sahaja walaupun kita rasa tempat tu macam mustahil ada penjahat....

mama tisya said...

aduhai dlm universiti pn bole kn...kitorang pernah dgr kt area lobby opis & traffiklight dpn opis pernah ada kejadian ragut...moga kita smua dilindungi

transformed housewife said...

nasib baik dpt balik brg2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails