Thursday, 22 August 2013

Kadang2 saya hilang sabar dan menyesal

entahlah...may be kadang2 saya jenis yg cepat jugak hilang sabar bila anak2 buat perangai..saya hanyalah manusia biasa yg penuh dgn emosi :(

cabaran bg ibu2 yg bekerjaya mcm MZ ni..sbb kdg2 dlm otak masih tersisa stress dan timbunan keje wpun seboleh mungkin tak bwk balik keje kat umah (ada jugak kdg2 bwk balik)...
sejujurnya saya selalu envy those moms yg jd surirumah tangga sepenuh masa... takdir hidup masing2...mereka bertuah kerana their spouses can afford their life...
tapi dari segi positifnya...being a working mom, saya bertuah kerana mempunyai income sendiri dan boleh spend apa jua yg saya fikirkan sesuai (tanpa membazir) tanpa perlu mengharapkan my other half

ni ternampak kat FB..rasa mcm terkena kat btg hidung sendiri...emmm sebenarnya MZ jrg pukul anak2(mcm tak pernah jer)..tp MZ selalu marah2 dgn cara membebel/tinggi suara bila diaorg buat perangai/bergaduh etc

Antara masa kerja mencari gaji dan masa demi anak2.

Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, ibu pun blk lewat...
Anak2 redha di tempat org... Belajar, bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi penyakit... xpe, KLINIK ADA!! Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah... Rindu mama.. Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg, diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerana hanya bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI shj yg anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n sayang sgt kat mama..."
TAPI.....
Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab "AYAH NAK TGK TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan abi...
Apakah duit boleh ganti kasih sayang?

Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama


 

12 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz tau tak mak ila ckp apa? dulu mak pun working mum mcm kita.. perkara yg selalu bermain di fikirn mak ialah... hari ne mak htr ank2 mak umh org, agak2nya nti bla mak dah tua, ank2 mak htr mak umh org2 tua tak mcm mak buat masa korang kecik2?"

ila wish sgt nk dok umh jga ank2 tp nk income jugak.. moga allah tjuk jln n klaulah terus bkerja adalah yg terbaik utk kita..perlulah kita reda kerana allah yg lebih tahu perkara di hadapan yg kita tak nampak...

muka petak petak said...

Sedih baca..emm

mama maman aka yana said...

ya allah.. tanpa sedar kita sebenarnya ibubapa yg selfish

Abil Fikri Ahmad said...

Biasa la tu, marah2kan anak, perlu juga tu untuk mendidik TAPI jgn di pukul selalu atau tengking2 anak nanti dah besar anak2 mudah jadi degil n selalu ingatkan pada keburukkan sahaja..!

yanty manis said...

tersentuh hati baca entry kaksuzi nih.. anak2 memang selalu buat bising setiap kali ambik dari sekolah, nursery. dan setiap kali bising, saya akan marah. saya patut byk bersabar.. kesian anak2

aimi said...

Tu la tgk dlm fb sedih jgk. Sbb ja dh sibuk (still xsibuk banding org lain sbb sll blk awal, ie 4.30 kuar ofis n pg kul 9 bru p keje), so emi la kena cuba curi masa utk anak. Blk lunch. Berhepi2 sblm keje etc. tp ada hari kita xsedar, time bz n stress keje, jd "monster" jgk :(

Syukur sbb keje kita flexi. Ada income tlg fmly, b dpt max masa utk anak. InshaAllah, ikhlaskan hati... Jaga anak ken Allah, kerja pun krn Allah utk anak2 dan suami juga... Semoga yg tbaik sll utk kita. Setiap kita istimewa walau apa takdir kita. Allah atur yg terbaik utk kita, cuma kita sll xsedar :)

mrs.ecam said...

huhhhuhuhu...sedeh...mmg kene kt batang hidung sndri...kekadang tau ank2 nk perhatian...tp yela kt blk kje pon dh pnat kn...tp thanks kak post entry ni...sme2 la kt perbaiki diri demi kebahagiaan kt sekeluarga...amin inshaallah....

transformed housewife said...

boleh dikatakan hampir semua ibu yg bekerja ada dilemma ni. mmg ada masa kita penat sgt, hilang sabar. Apa yg kita boleh buat lps dah termarahkan anak2 ialah bgthau kenapa kita hilang sabar dan bgtahu anak2 kita ttp sykan diaorg. Inshallah lama2 diaorg akan faham.

Hanim said...

Sedih pulak baca entry ni. Mmg selalu sgt terfikir alangkah bestnya kalau dpt jd suri rumah. Tapi apakn daya...

Chekgu Azrine said...

Kadang2 saya pun camtu..huhu

εïзmummyHazaεïз said...

anak makin besar ni nak perhatian dari ibu ngan ayahnye.. Macam me jugak anak2 kecik & ramai, kekadang tersasar jugak. Tangan me naik jugak klu cara cakap xjalan.. Moga2 anak2 kite faham, kadang2 marah & pukul tu bukan tanda xsayang kan mz...

Rizziela said...

kadang2 sy pun terleka dan buat benda yg sama

Tapi bila tersedar..baru sy cool kan diri...sian anak2 seharian x jumpa mak bapak..bila balik..kena marah..sebab tu kadang2 yg sulong selalu merajuk..ckaap mummy tak saying Haziq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails