Tuesday, 19 November 2013

Registering SAMSUNG e-warranty | belajar dari pengalaman lepas

ari khamis last week, lps fetch zharfan & papa from Kidzania, me singgah kat Samsung Service Centre kat 1utama...tujuan utama, nak inquire psl registering warranty S4 yg me dpt dari Touch N Go..

cute kan lambang 'heart' tu ;) ni samsung service center @1utama new wing

and staff kat service centre tu ckp...they all memang tak provide service utk register warranty, kat service center tu cuma utk service/baiki product samsung and collect new samsung yg dibeli/order. katanya, me kena deal dgn vendor/retailer/kedai as they are the one who supposed to register, staff tu siap mintak nak tgk resit, ie nak tgk kedai mana yg jual...me kata me tak de resit and tak tau kedai mana sbb ni hadiah contest...then dia ckp, me kena try call hotline samsung lah tanya mcm mana cara nak register or apa2 related info etc

staff tu ada check my S4 tu (dia scan nombor siri kat belakang S4 tu)..katanya date of manufacturing bln 8 thn ni..kiranya kalau me tak register, bln 8 tu dikira effective date of warranty...which is sgt rugi sbb me baru jer start guna S4 tu 14/11..beza 3 bulan lebih tu...

and my S3 yg rosak tu...--ME TAK REGISTER okeyyy!!!!--sbbnya kan yg tu pun hadiah contest(fonterra) yg me menang bln oct 2012...and me tak beria follow up dgn organizer psl warranty registration sbb me ingatkan vendor/retailer dh register, rupa2nya tidak..
memang problem sikitlah sbb hadiah contest kan...kalau beli dgn kedai, lain citer..sbb ada resit and boleh check terus dgn kedai/vendor etc

so me pun balik umah dgn perasaan tak tenteram...me belek2 kotak S4, ada kertas kecik telling me cara urk register via sms...tp kena key in "SHOP CODE"--obviously me tak de lah/tak tau kod tu sbb tak tau organizer beli S4 ni dari kedai mana..so..me ingat nak call hotline samsung esoknya (jumaat lps)...

tp esoknya, me change mind, me antar mesej (pm kat fb) Touch N Go..citer psl benda/masalah ni lah..me mintak tlg diaorg check dgn retailer psl warranty ni or worst come to worst, i need the shop code so that i can do the registering on my own via sms...and they all sgt helpful and they said they will check with the vendor..
and ptgnya..they replied and ckp my S4 warranty dah successfully registered by the vendor..so setel lah hal registering warranty ni:)

me phobia lah..sbb S3 kan dh rosak...so sgt takut benda yg sama berulang kpd my S4...wal iyazubillah...me memang beria2 jaga my S3 dulu and now lagi ler beria2 jaga my S4 ni..knowing that me tak berapa mampu nak spend cash from my own pocket to own 'em... kat samsung service centre tu..ada display latest price S4 ni..RM1999.

7 comments:

msredcheesecake said...

saya selalulnya memang masa beli hp terus swoh org kedai regicter kan... kadang diaorg sendiri tanya nak register tak...

kayyana said...

pengajaran untuk yang lain jugak kan kak... risau jugak.. padahal jaga punyelah baik.. heheh. tahniah kak

Cik Puan Tqah said...

ritu plan nk beli s3..since mz cite s3 mz rosak terus cancel plan..hehe..

Eliss Mie said...

eliss hr tu memang vendor yg registerkan terus warrantynya dan terus dpt notification kat hp. yer la beli mahal2 kan. dpt free lak lagi syokkk..

mikamusz said...

akak dah check dgn samsung ke belum? dah dpt notification pasal registration? paling kurang thru e-mail..

Mama Zharfan said...

@mikamusz : ooo kena dpt notification yer...emm...tak de plak dpt apa2 notification...nak kena check lg ler nampaknya...

CikLily Putih said...

memang check semua ni, walaupun beli kat kedai kekadang vendor ni malas nak register, cakap je nak buat kan,.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails