Wednesday, 15 May 2013

Risiko membeli baju online | tak serik2 ker MZ

emm sbg seorg perempuan normal yg suka beli bj, kasut, handbag, brooch etc, MZ memang biasanya akan kalah kepada nafsu yg 9 itu ie...suka beli brg2 online

ari tu MZ ada beli bj online..alkisahnya...bj tu, mula2 kena pilih fabric ie kaler & design, so MZ pilih kaler itam mixed merah, then pilih size...emmm MZ selalu lupa bahawa size tu bukanlah standard...MZ biasanya pakai size L...so MZ pun amik lah size L...
then lps bj tu siap (seller tu antar kat tailor)..MZ punyalah happy sbb bj tu cantik designnya--ie kurung moden peplum siap ada riben..TAPI...size L tu sgtlah besar & loose...memang kena alter jdkan size M

then bermulalah masalah..MZ tanya kat tailor yg MZ selalu tempah (K.Ros),tapi frust sbb dia tak dapat alter, katanya kena ada mesin jahit khas sbb material kain tu lycra, bukan chiffon or cotton...
then MZ try tanya kat tailor kat kedai dlm UIA, also jwpn yg sama mcm K.Ros ie tak de mesin jahit khas utk jahit lycra

so MZ dh sedey..mcm mana ni..tak dpt nak pakai kalau tak alter bj tu
last2 MZ contact balik seller, ckp mintak tlg her tailor alter kan..katanya boleh tapi sgt lambat sbb tailor tu sgt byk tempahan..me kata tak kisahlah lambat pun asalkan dpt alter..
so now mode menunggu..harap2 tak lebih sebulan lah...

memang sgt risiko beli baju online sbb tak dpt nak fitting/try size...my BFF ayu beli dress denim, then katanya low quality wpun dlm pic sgt cantik....time basuh abis turun kaler dress tu..so me terus tak jd nak beli dress yg sama...

so adakah MZ serik...emmmm...tak berapa serik....tp slow down time poket nipis ajer hehehheh

uolls pernah ke beli bj online, then tak puas ati...

6 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ITU YG TAKUT TUE.. TAPI KALAU TAK BELI ONLINE..KEKADANG TAKDE MASA NAK MERAYAP NAK SHOPING HIHI

IEJA 3SHA said...

Sngat x brani..x reti nak ukur saiz ..
Baik tngok depan mata baru puas hati me

AyuArjuna BiGoshh said...

me ada sikit serik huhu

ayu zarina said...

me tgh mode tunggu baju raya jahit sedondon ngan both Damias from jakarta ni..minta2 semuanya ok sebab ukuran anak2 dah bagi...cuma ukuran kitalah kena pilih L ke, Xl ke...normally masalah me adalah senteng lengan baju dan tak berapa nak labuh...

Hanim said...

Daku mmg dh serik sb bila beli bju online, x pnah kena dgn saiz. Mesti too loose or too fit. Nasib...nasib.

:: Cik Viva :: said...

saya dah lama tak beli online, dua miggu lepas ade la beli online konon..tapi servis ntah pape..nasib baik barang ok..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails