Friday, 3 May 2013

The day I lost my temper

it's not my 1st time pun pegi service keta kat Honda West Star Ampang, even sejak beli keta (Oct 2011) memang me service keta kat sini...tapi...because of BAD EXPERIENCE yesterday, it's time for me to change the place to service my car...

alkisahnya..me buat appointment utk service keta pukul 10 pagi...9.30 me dh sampai pun kat sini..then lps dpt penerangan dari staff kat counter/meja, katanya minor service --tukar minyak itam ajer pun--and that will cost me RM334 (they really make money *sigh).. then katanya around 12 pm siaplah service tu

then pukul 12pm..me tanya, tak siap lagi, 12.30, tak siap lagi, pukul 1 pm tak siap lagi..by 1.15 pm ie selepas 3 jam 15 min...me dh start komplen kat staff yg handle payment (one lady)..this staff konon2 sibuklah check dgn staff yg handle service keta...then dia pun suruh me buat payment...setel jer buat payment, baru diaorg konpimkan keta me lom service pun lagi...katanya lg 45 min ie jdnya 4 jam lah..what a joke then!! minor service okeyy bukan major service
alasan diaorg, sbb keta byk sgt and me kata kan ada sistem appointment, so apa probnya..so katanya keta yg dtg sblm me semua major service...so me kata kenapa ckp 2 jam..ckplah awal2 4 jam lah to service my car

so diaorg refund my money sbb me dh malas nak tunggu..me ada byk keje lain nak buat wpun dh 4 jam pun wasted kat situ...me ckp dgn muka masam wpun tak delah nak jerit2 or marah2 ker apa tapi memang me sgt bengang gitu

so nak kena buat appointment utk service kat tmpat lain lah...memanglah byk keta bersusun2 utk di service sbb semua org nak balik kg agaknya..tapi they should have a system lah..takkan nak suruh me tunggu dari pagi sampai ptg hanya utk minor service!! bosan betul kena service kat service centre...Honda memang makes money by 'forcing' all honda owners to service at their service centre ONLY until 100k km mileage, kalau tak warranty (for engine default etc) akan void...
kalau service kat bengkel biasa, cost nya separuh lebih murah pun kalau setakat nak tukar minyak itam ajer pun

*sekali sekala entry lepas geram :p

12 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

kluu me agaknya dah kena bakar pusat servis tu huhu

me suya said...

betul tu mz
diorg mmg make money.. Sakit hati gak kalau tgu servis kereta

Wan Amira said...

kalau i muke sure dah tension, and me kalau lost temper.. i will become very bitchy :p -- thats my weaknesses

εïзmummyHazaεïз said...

oo kesiannye mz.. That why me selalu servis bukan kat tempat yg macam tu.. hehehe

Chekgu Azrine said...

setuju..mmg mhl la MZ..melampau!!

mama_umar_maryam said...

aduhh..dh cukup sabar tu mz..klu zt xtaulahhh

Nafisa81 said...

lamanya...kalau dah buat appointment patutnya tak lama sangat.

Aku Ibu Muda said...

err...sy tukar minyak itam abes dlm 70++ je...hehe...proton je lah tp nya...

seram plak nk pkai honda kalo gitu service charge nya

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jangan mintak bayor kalau tak leh buat on time.. hishh

Ezna said...

Nak kena sabar sehingga 100,000km.lepas tu selalu org Akan service kat luar....lagi murah.

transformed housewife said...

teruknya kena tunggu sampai 4 jam.

Ctnurkhijah said...

mahalnya MZ...
ct selalu klu sekadar tukar minyak itam tu lebih krang 180++ jer... minyak yg 5000KM,filter,air wiper pastu upah rm50 then dpat less 15% kecuali upah..

Ct guna jazz tak pasti plak kalau city ngan jazz ada beza... kalau tukar ngan break pad yg original dlm 300++..

dulu ct pakai break pad x ori tapi beli kat servis honda jugak then benda tu dah makan piring break tu... tak pasal2 kena tukar piring kat tayar tu sampai 700... ingat bleh jimat skit sbb org honda tu kata ok jer pkai yg x brapa ori tu...

Tapi tinggal kenangan la.. sbb skrang dah tukar ke nissan... apapon lebih sedap drive honda dari nissan...huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails