Tuesday, 3 September 2013

20 sen jer pun

i tak tahu exact percentage rakyat yg guna keta-- ie those yg guna keta sbg keperluan yer bkn keta mewah or keta sport..
tapi kalau kat bandar ni, yg dh berkerluarga memang kena pakai keta esp ada anak2 kecik ..selain nak pegi keje, nak bwk anak pegi klinik kalau sakit etc etc

apa ertinya 20 sen tu...it's domino effect yg kita semua akan rasa...even yg tak ada keta pun aka dpt effect ni...bila harga brg2 dinaikkan...dh berlaku sblm ni and akan berlaku lglah nampaknya...



Yang Tersurat
---------------

Naik 20 sen sahaja seliter
20 sen x 50 liter = naik RM10 sahaja setangki
RM10 x 2 kali = naik RM20 sahaja seminggu
RM20 x 4 minggu = naik RM80 sahaja sebulan
RM80 x 12 bulan = naik RM960 sahaja setahun

---------------
Yang Tersirat
---------------
Kenaikan harga minyak akan menyebabkan kenaikan harga barang,

Dan juga crime rate yg sedia tinggi pun akan meningkat (ragut, rompak ect) kerana ramai yg desperate nak cari duit dgn jln cepat.. 
note : tak kisahlah 20 sen ker...or even naik RM2 or more pun, kita semua tetap akan isi minyak keta kan... :(

7 comments:

Merlyn Hasshim said...

1. syukur malaysia masih aman
2. tak suka sila pindah ke negara lain.
3. apa lagi rakyat mau.
5. minyak naik, jgn guna minyak
6. inilah masa membalas budi
7. kenaikan minyak masih rendah jika dibanding dgn negara papua

......



btw, harga crude oil di pasaran dunia tgh stabil skang...

AyuArjuna BiGoshh said...

terpaksa menerima hakikat

Cik Sibuk said...

orang2 kedai ni memang kadang2 melampau guna alasan minyak naik untuk naikkan harga barang. Macam masa time harga gula naik dulu. Rega gula naik 10sen..tapi roti canai pun naik rega 10sen sekeping? aiyohh..

mama maman aka yana said...

BETUL TUH... BESAR MAKNANYA 20SEN TUH.. LG2 PADA ORG YG SUSAH.. HUHU

Amira Fairul said...

Bagi mereka yang macam saya..hadap harga barang naik, BR1M xlayak dapat, bonus raya dan tahunan jauuuhhhh x tergapai,dan hutang2 komitmen lain lagi..besar makna doploh sen.. bersyukurlah masih mampu bertahan,makan pakai cukup.rezeki, Allah yang tentukan.

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tak sampai satu hari minyak naik, nasik lemak tiga segi depan umah dah naik dari rm1.20 ke rm1.50 sebungkus..

Penawar Hati said...

petrol sudah menjadi keperluan asas umpama makanan. sgt terasa walau kenaikan 20 sen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails