Tuesday, 10 September 2013

Bukan sengaja nak rindu2

kenapa saya masih, dan akan sentiasa merindui kehidupan di Nottingham, UK?
ternampak ada org share kat FB--and i agree 100%..

yep..faktanya...purchasing power kat sana sgt tinggi...kalau ada 50 pound dlm tangan, memang tak sama nilainya dgn RM50 kat tgn...bearing in mind..gaji lebih kurang sama yer, so jgn ler pandai nak convert to RM, sbb kalau nak convert harga brg to RM, sila convert income kat sata to RM jugak, baru adil!!!
..blue collar salary ie keje2 biasa (sbb mr hubby sempat keje full time kat sana) sama gaji mc kat Msia..ie RM1k lebih..kat sana GBP1k lebih..tp duit tu besar nilainya!! satu trolley penuh groceries biasanya dlm GBP 30-50 ajer tiap kali shopping...lain kan dgn Msia...so memanglah MZ sgt2 rindu nak shopping kat sana!!!!

kos sara hidup di Eropah nampaknya lebih MURAH dr di Malaysia. 
iye.. dgn gaji purata GBP or EURO 3000-4000/bln. 
KERETA (spt di gambar bwh) < GBP3000 (used). 
TOL hanya meliputi dlm 10-15% dr highway (di UK) atau percuma di negara lain spt Germany, Nederland, Belgium dll atau 35-40% tol highway (out of town) di France & Italy. 
MAKANAN purata dlm GBP/EURO 4-7 sekali makan di kedai. 
BARANGAN, coklat sen2 aje, dan makanan ruji lain jauh murah dgn pendapatan mereka. 
Secara purata, mereka hanya spend dlm 30-55% dr pendapatan bulanan utk keperluan asas spt kenderaan, penginapan, makanan. 
Lebihan lain adalah utk simpanan (depa suka gi jalan2), insurans (utk healthcare), welfare, buku dan bayar cukai. 
POINT SAYA ialah, jika kerajaan dpt uruskan dgn cekap, amanah, jujur dan telus, kos sara hidup akan terkawal dan agak rendah, kadar inflasi terkawal dan kuasa membeli kita lebih besar wpun nilai RM nya sama. wallahu alam. (coretan dr Maranello Itali hari ni).

11 comments:

mummymer said...

pity us Malaysian..

ibuemir

Merlyn Hasshim said...

when my friend yg belajar kat UK datang canada, dia kata barang kat canada murah dari UK. I cakap, u cuba pergi US, US lagi murah giler dari we all di canada. i never been to uk, but if uk lagi murah dari malaysia, so malaysia ni paling tinggilah kos hidup for basic things.hem.....

Rai Ourkizuna said...

kan..saya pun rindukan kehidupan masa belajar :(

takde dah hujan batu lebih baik.. batu da tak laku..hahaha

kayyana said...

yana banyak juga dgr org cerita.. kos taraf hidup di Malaysia sgt tinggi... padahal matawang Malaysia tak jauh beza dr eropah... tp di eropah dieorang bleh hidup senang.. for me senang tu maknanye kite bleh demand nak beli itu ini.. tp di Malaysia now yana rasa da mcm susah sgt.. nak makan pun kdg kdg kene berkire sbb kos terlalu tinggi... our PM should do something...

Ayu azmir said...

merlyn hashim ye ke.... kesiannya kita ..... syukurlah kita masih aman {katanya}

AyuArjuna BiGoshh said...

me nak migrate ke UK

nurin khairi said...

Betul sgt..sy dulu satu troli penuh shopping kt tesco atau morrisons hanya dlm gbp 20 je.. Tol mana ada kat sana (rata2 kat sana jln dah lama, tp PLUS kita tu pun dah lama jugak!). 50 pound tu tak laku sgt kat sana sbb byk kedai x terima sbb nilai tggi..lg satu mungkin diorg nk elakkan risiko pemalsuan. Sy ingat pernah bawak 50 pound kat university mereka tny knp bawak byk sgt duit pegi uni

Cik Aann said...

hopefully ekonomi kita akan kembali pulih dan kos sara hidup akan lebih murah macam negara lain..walau apa pun..saya tetap sayang negara saya.. I luv malaysia..

Panadol yang tak rosakkan buah pinggang

transformed housewife said...

dah bila kita bandingkan dgn negara2 luar, kita disuruh pindah duduk kat luar negara. Suka2 je nak halau kita dr negara sendiri. Lps tu biar byk2 warga asing pulak duduk Msia?

Rizziela said...

Teringinnya nak duduk sana...gaji sini 5k pun x pernah cukup

naimahsidik said...

sangat agree dear.. coz i was there kat UK dulu around 2001-2004.

Mmg murah gila utk groceries. Stakat tesco and saintbury tue apalah saangat.. tapi kat malaysia harga gula pun dah cecah 10hinggit utk 2 pek. Kat tesco Uk dulu i beli gula 1 pek dalam berapa 30penny x salah i.. uhuhuh

cam rugi sangat!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails