Tuesday, 17 December 2013

Bila segalanya naik

keyword popular..barang naik..bukan sembarangan barang tapi barang asas..so domino effectlah jdnya...mula2 petrol naik, then gula naik, then letrik naik, now tol naik..and most probably tambang bas sekolah akan naik..so what's next?



setakat mana lagi kita nak ikat perut dan berjimat cermat yer...
jgnlah jd selfish and ckp..owh barang naik, i tak kisah..tak affect me pun...kebanyakan kita memang tergolong dlm middle income group (lebih kurang gajiRM3k-RM8k monthly)..BRIM tak layak..income tax memang bayar every year (not forgetting other taxesss lah...road tax, cukai pintu, service tax etc etc)

realitinya...bitter truth...bila barang naik nilai duit jd kecik, kuasa membeli jd rendah (low purchasing power)...harga mknn memang naik lah kalau mkn kat luar ..even brg2 mentah pun naik harga (let's say nak masak and tak mkn luar)

mengeluh tak de makna..semahal mana pun kos kehidupan..we've got to face the life..
or better option..migrate lah kot..mcm yg menteri2 dok kata tu...tak suka dok msia sila pindah ke negara lain..
happy tuesday uolls!

note : jgn tak tahu yer..bilangan comper kat msia ni pun memang NAIK mencanak2..sgt ramai compers nowadays, dlm apa jua contest pun..sbb comping ni dh dikira mcm side income gaklah ..so persaingan jd sengit..kalau menang apa2 hadiah utama tu memang sgt2 rezekilah..mode SLNWB..sob sob

4 comments:

msredcheesecake said...

sabar... rezeki kita Allah tentukan.... cukup ke tak... bila susah hati, minta pada Dia....

sy risau juga... tapi inilah ayat memujuk hati sy....

AyuArjuna BiGoshh said...

:(

Tuan Juhaida said...

betul tu... depa2 yg kaya raya sedap je ckp mcm2 kan..rakyat biasa ni mmg tersepit..terhimpitlah...

PuanLala said...

Bak kate menteri tu...Tak mahu bayar tol, gunakan jalan tak bertol....
Senang nyer cakap sebab keta2 menteri, ye lah dorang tak yah bayar tol punnn...angkat tangan aje, tunjuk thumbs up, boleh lalu....
Tapi kalau jalan KL, lalu celah mane, kebanyakannyer memang kena lalu tol pon... huhuhu betol-betol ler.....Tetiba emo lak, hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails