Monday, 23 December 2013

Sukar tapi terpaksa | SAVINGS

bagi yg keje mkn gaji mcm me ni...memang tak mudah nak savings especially bila hidup di bandar2 besar mcm KL yg mana kos sara hidup memang sgt tinggi..


tp nak tak nak..memang kena buat jugak savings setakat yg termampu...
savings biasanya ada dua tujuan...satu utk emergency dan satu lagi utk specific aim (cthnya savings utk pegi haji. or savings utk holiday obersi.)



me pernah terbaca (dh lupa kat mana me baca)..ideally savings minima ialah 10% dari gaji bulanan..the more is the better lah...cthnya gaji RM4k, so savings RM400 monthly..at least...kalau boleh savings 20% dari gross salary lagi baguslah..savings ni ala2 fixed savings ie tak leh sewenang2nya amik time terasa nak shopping ker apa kan..savings mcm tu kira tak aci...

but again...tgk kemampuan masing2...kalau gaji spouse (husband) cukup/cover monthly commitment, memang syoklah wife boleh savings byk2 setiap bulan...tp tak semua kes mcm tu..


bg me sendiri...the past is past...me jrg ada fixed savings sbb selalu tak cukup duit every month...memang tak dpt buat savings yg fixed punya...kdg2 awal bulan save, then ujung bln korek plak savings tu...
tp awal tahun 2013  me mula berazam utk buat fixed savings..and setkan certain target..ikut kemampuan jer...
alhamdulillah..now tinggal 8 hari ajer lagi nak abis thn 2013..my target savings is accomplished, syukur alhamdulillah...now nak kena berazam dan work hard utk 2014 plak Insya Allah..

uolls memang ada fixed savings ker monthly...

18 comments:

msredcheesecake said...

penting sgt saving ni... tapi kalau gaji cukup2 susah juga...
apa2 pun rezki tu Allah tentukan...

Ayu azmir said...

wah tahniah....

anak Wan Salleh said...

ade juga insyaAllah :)

Lin Azlina said...

samerla cm sy..mula2 saving pastu korek hjg bln...

Eyriqazz said...

Dulu saya mencuba tips tabung bunian untuk alisya + azim..memang efektif..sekarang, saya praktikkan untuk diri sendiri..alhamdulillah, tak sampai 2 tahun dah ada dalam 5K saving yang memang susah sgt nak dikeluarkan.

Saya kongsikan di sini --> http://www.eyriqazz.com/?s=tabung+bunian

Rai Ourkizuna said...

tahniah.. susah sungguh nak capai 10% dari gaji tu kan.. biasa belen2 gaji mmg tak banyak mana.. the best adalah, simpan dulu bakinya baru spend.. kalau spend dulu baki baru nak simpan mmg pakat takde la.. hehe..

Mama Zharfan said...

@msredcheesecake : so true..

Mama Zharfan said...

@ayu azmir : tq :)

Mama Zharfan said...

@mira : insya Allah

Mama Zharfan said...

@lin azlina : kena kuat semangat gitu..

Mama Zharfan said...

@eyriqazz : syabas :) thanks for the tips :)

Mama Zharfan said...

@rai ourkizuna : can't agree more...

Cik Puan Tqah said...

gud luck.. same goes to me..hope 2014 membawa rezeki kepada kami.. insha Allah

Ann Ishak said...

tahniah kerana berjaya mendisiplinkan diri...hanya yang ada keyakinan dan disiplin je yang mampu buat macam tu...syabas :)

Fauzan Suhairi said...

saving coins jer. maklum la duduk hostel. sikit sikit lama lama jadi bukit. :p

Suliana said...

Kita potong gaji dlm TH.. memang tak kuar kan unless klu betul2 emergency. susah kot nak kuar sebab pakai buku kan, plak tu TH jauh dari tmpt kerja. hehe.. tp klu savings utk bercuti ke apa ke, tahun depan baru nak stat. tu pun start saving sebab nak bayar roadtax dan yuran tadika anak bulan 6 nanti.. klu ada lebih nak spend utk cukai pintu etc. klu ada lebih lagi, kita enjoy :-P

erna said...

Tahun 2014 berazam utk saving sebanyak yang mungkin. Tahun 2013 sudah tercapai. Hutang2 tertunggak sudah langsai. Mintak2 berjaya lahhhh.

Zuraida Rahim said...

Tahniah MZ.. Saya baru bermula Nov 2013. Harap-harap saya pun dapat istiqamah macam MZ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails